Kanada: Experter sätter ljuset på dödlighet på feedlots

Som en epidemiolog och ägare av Alberta Beef Health Services har Joyce Van Donkersgoed upptäckt att fårnäringen saknar effektiva behandlingar för många sjukdomar hon stöter på på en uppfödningsanläggning (s.k. feedlot) i södra Alberta.

– Som veterinär blir man frustrerad över de begränsadade möjligheter man har att hjälpa sjuka djur där ute, berättade hon under Alberta Sheep Symposium som hölls i Red Deer den 15–16 oktober.

Lamm anländer till slutgödningsanläggningen utan någon större sjukdomshistoria, men de drabbas ofta av sjuklighet och snabbare än boskap som anländer till feedlots. Hon låter obducera lamm som dör för att se vad som gick fel, och för att lära sig att kontrollera eller förebygga framtida problem.

Branschen anser förluster bland lamm på feedlots på tre procent är normen, men hon anser att dödligheten är högre än så.

Van Donkersgoed arbetar med patologer vid Alberta Agriculture och mikrobiologer på Prairie Diagnostic Servic för att fastställa dödsorsaker hos kommersiella lamm. Detta skulle kunna bidra till att minska dödlighet och förbättra den allmänna hälsan vid slutuppfödning.

Resultaten kommer att delas med fårnäringen och veterinärer som arbetar med  små idisslare för att hjälpa dem att ställa bättre diagnoser hos gödlamm med hälsoproblem.

Hela artikeln
The Western Producer: Experts target sheep mortality ››
Översatt med Google ››