Kristian och Jeanette Carlsson, Öströö Fårfarm, Tvååker

Nominerade av Hallands Fåravelsförening

HALLAND_OfeliaCarlsson3

Foto Ofelia Carlsson | Hämta högupplöst

Kristian och Jeanette har arrenderat gården sedan 1987. Sedan 1990 drivs gården ekologiskt.

Man började i liten skala med några gotlandstackor, och har genom åren utökat och utvecklat sin verksamhet till att idag omfatta ca 550 gotlandstackor, gårdsbutik, hantverksbod, eget slakteri, turistverksamhet, mat, fika och konferens. Allt som fåren ger förädlas och säljs på gården, både kött, chark, skinn- och ullprodukter. På gårdsslakteriet legoslaktas även åt andra djurägare.

Öströö Fårfarm är idag ett stort turistmål, där bland annat den populära lammsafarin lockar, liksom även de vackra omgivningarna i Åkulla bokskogar gör.

Öströös hemsida ››

Motivering:
Öströö Fårfarm är en fantastiskt fin ambassadör för lamm-Sverige. Via den populära lammsafarin har tusentals och åter tusentals stadsbor och barnfamiljer fått en inblick i hur det fungerar på en fårgård, en folkbildningsinsats som heter duga.

Under lamningssäsongen kan besökarna uppleva lamningar från läktaren i fårhuset. På så sätt har man hjälpt till att lyfta intresset för fårnäringen långt utanför lantbrukskretsar.

På Öströö fårfarm tar man vara på allt som fåren ger, och man förädlar och säljer kött, chark, skinn- och ullprodukter i gårdsbutiken. Genom den goda maten som säljs i café och restaurangen, har förmodligen många lamm-skeptiker omvänts.

Öströö är också ett viktigt nav för hela lamm-Halland, eftersom många fårföretagare får sina lamm legoslaktade i gårdsslakteriet.

Det är ett naturligt val för oss i fåravelsföreningen att förlägga kurser och events på Öströö.  Det ger arbetstillfällen på landsbygden och öppna landskap på köpet! Det kompletta fårföretaget helt enkelt!

HALLAND_OfeliaCarlsson2
Foto Ofelia Carlsson | Hämta högupplöst

HALLAND_OfeliaCarlsson1
Foto Ofelia Carlsson | Hämta högupplöst