1 jun 2021

Film om faktorer som påverkar lammköttets mörhet

Lammlyftet – Faktorer som påverkar lammköttets mörhet

Lammlyftet
31 maj 2021

#19 Fårpodden: Bästa köttet!

Lyssna här

Fårpodden
Svenska Fåravelsförbundet
25 maj 2021

Köttkvalitet hos bagglamm

Information om studien på SLUs hemsida
Länk till artikeln

Elin Stenberg
Institutionen för husdjurens miljö och hälsa, SLU
22 maj 2021

Film om faktorer som påverkar lammköttets smak

Lammlyftet - Faktorer som påverkar lammköttets smak

Lammlyftet
22 maj 2021

Lammlyftets verktyg för lammproducenter

Lammlyftet har tagit fram en svensk standard för lammköttskvalitet; Meat Standard Sweden lamm (MSS lamm). Standarden innehåller parametrar som påverkar kvalitetsegenskaper hos det svenska lammköttet. Detta utbildningsmaterial är framtaget för att öka kunskapen om hur olika faktorer påverkar köttkvaliteten. Målet med Lammlyftet är att öka lönsamheten för Sveriges lammproducenter. Öppna Lammlyftets verktyg

14 maj 2021

Matkult

Kunskapsbank över traditionell matkultur i Sverige. Besök hemsidan.

Institutet för språk och folkminnen
8 maj 2021

Varför ska man välja svenskt lammkött?

Varför ska man välja svenskt lammkött? Texten finns också som snygg broschyr, perfekt att skicka med till exempel lammlådor. Beställ hem eller ladda ner på Svenskt Kötts hemsida.

Svenskt Kött
16 apr 2021

Geografiska matvarumärken – en accelererande kraft för lokal mat

Allt fler konsumenter efterfrågar idag närproducerad mat. Det innebär stora möjligheter för lokala livsmedelsproducenter och producentföreningar. Geografiska matvarumärken gynnar utvecklingen av lokala matprodukter genom att förmedla budskap till konsumenten om ursprung och kvalitet. Det visar den nya rapporten Geografiska matvarumärken. Rapporten Geografiska matvarumärken analyserar konsumenternas syn på lokal mat och framgångsfaktorerna för att utveckla framgångsrika geografiska matvarumärken. Rapporten tar även upp rekommendationer för kommande arbete. Hämta rapporten här

Jordbruksverkets
25 mar 2021

REKO-ringar i Sverige

Hushållningssällskapets hemsida samlar man kunskap och erfarenheter, både för dig som vill driva en REKO-ring och för dig som vill sälja genom REKO.

Hushållningssällskapet
5 feb 2021

Avdragen på avräkningen – detta används de till

Theres Strand, Kees de Jong, Christian Nyrén, Isabel Moretti och Hans Agné intervjuas om den så kallade branschutvecklingspengen. Läs artikeln här

Emma Sonesson
Grisföretagaren
26 jan 2021

Hur påverkas lamm av att övernatta på slakteriet?

Artikel

Katarina Arvidsson Segerkvist
Dept. of Animal Environment and Health, SLU, Skara. Projektet finansierades av Stina Werners fond och Stiftelsen lantbruksforskning
19 jan 2021

Animalieproduktion

Statistik animalieproduktion

Statistikmyndigheten SCB
20 sep 2020

Livsmedelsverkets lista över EU-godkända slakterier och styckningsanläggningar för tama hov- och klövdjur

Livsmedelsverkets hemsida

Livsmedelsverket
26 maj 2020

Handlingsplan Lamm

Hämta Handlingsplan Lamm
I mars 2015 tog branscherna initiativ till att skapa en handlingsplan för svensk nötkötts- och lammproduktion. Målsättningen med Handlingsplan Nöt och Lamm är att öka produktionen av svenskt nöt- och lammkött.
LRF Kött ingår i den styrgrupp som leder utarbetandet av handlingsplanerna. I styrgruppen ingår även representanter från Svenska Fåravelsförbundet, Sveriges Nötköttsproducenter, Svenska Köttföretagen, Dagligvaruhandeln, Jordbruksverket och Näringsdepartementet.
Handlingsplan Lamm på SFs hemsida
Handlingsplanernas hemsida

27 feb 2020

Ökad kunskap om svensk lammköttskvalitet

Genom en ökad kunskap om vägen till ett svenskt lammkött av hög kvalitet ska vi öka konkurrenskraften för svenska lammproducenter och svenskt lammkött. Artikel med länkar till flera rapporter.

Katarina Arvidsson Segerkvist
SLU