19 okt 2019

LRFs statistikplattform kött som uppdateras varje vecka.

Via LRFs hemsida

Artikelarkiv
LRF
12 feb 2019

Så blev animalieproduktionen 2018

Artikel

Hemsidan
9 jan 2019

VTEC/EHEC

Verotoxinbildande E. coli är tarmbakterier med specifika giftbildande egenskaper som kan orsaka allvarlig sjukdom hos människa i form av blodig diarré, (Entero Haemorrhagisk Escherichia coli). Årligen påvisas några hundra sjukdomsfall som kan uppträda som enstaka isolerade fall eller som utbrott. Det är framförallt småbarn och äldre som drabbas. Sjukdomen är mycket allvarlig med risk för njur- och hjärnskador. Enstaka dödsfall har tyvärr inträffat. Samlad kunskap på Gård & Djurhälsans hemsida

Gård & Djurhälsan
21 mar 2018

Animalierna får kämpa i debatten men är en del av lösningen!

Läs artikel

Anders Herlin
SLU, Institutionen för biosystem och teknologi
16 mar 2018

Marknadsrapport lammkött – utvecklingen till och med 2017

Hämta som pdf

Åsa Lannhard Öberg
Jordbruksverket
13 mar 2018

Väg dina lamm!

Läs artikel

Einar de Wit
Fårskötsel nr 1
12 mar 2018

Marknaden för lammkött

Djupdyk i statistik på Jordbruksverkets hemsida

Jordbruksverket
12 mar 2018

Statistik över får- och lammslakt

Slaktvolymer samtliga svenska slakterier som slaktar får och lamm. Gå till sidan Slaktade tamdjur, ladda hem filen längst ner på sidan (Excel) och öppna fliken Får och lamm. Filen uppdateras varje kvartal.

Jordbruksverket
20 jan 2018

Friska gutelamm otjänligförklaras och kasseras vid slakt

Artikel

Föreningen Gutefåret
23 nov 2017

Varför svenskt kött

Artiklar på Svenskt Kötts hemsida

Svenskt Kött
27 sep 2017

Uppfödningssystemets påverkan på slaktkroppens och lammköttets kvalitet

I studien ingår försök på 80 bagglamm som fötts upp på Götala och slaktats på Skara lammslakteri. Stalluppfödning ger högst tillväxttakt Arbetet undersöker inte bara sambandet pH och temperatur utan även hur olika produktionsmodeller påverkar tillväxt, slaktkroppskvalitet och köttkvalitet. Forskningsrapporten The effect of production system on carcass and meat quality in lambs ›› Läs mer Agroväst: Ny studie för utvärdering av lammuppfödningsmodeller ››

Elin Stenberg
SLU, Institutionen för husdjurens miljö och hälsa
28 aug 2017

Instruktiva filmer om hur du styckar kött – instruktivt och ekonomiskt

Via Svenskt kött

Svenskt kött
7 jun 2017

Abattoir post-mortem conditions guide

The Agriculture and Horticulture Development Board (AHDB) har tagit fram en handbok om slaktdata. Syftet är att ge djurproducenterna mer information om vad som kontrolleras efter slakt och hur den insamlade informationen tillsammans med besättningens veterinärer kan användas för att identifiera och ta itu med problemområden, särskilt i fall där djuren inte visar några symtom. Hämta guiden

Better Returns Programme, AHDB Beef & Lamb
5 jun 2017

Uppfödningssystement påverkan på lammköttets kvalitet

Presentation från Lammriksdagen 2017

Elin Stenberg
SLU
23 maj 2017

Köttskolan lammkött – broschyr om styckning, tillagning och recept

Köttskolan: lammkött

Svenskt Kött