EU-FarmBook är ett EU-finansierat projekt som bygger en digital plattform för att samla och dela kunskap inom lant- och skogsbruk. Information om projektet finns här.
Massor med filminslag att titta på från Ullveckan 2021
Buffé har besökt Strömmens Gårdsmejeri i Ånge som är prisbelönt för sina goda ostar. Film via Youtube
Djurtransporter.nu är en informationsportal som för dig som vill veta mer om djurtransporter. Handbok för djurtransporter kan beställas här.
Aktuell lista finns på Jordbruksverkets hemsida
Niklas Sundström visar steg för steg hela vägen från slaktkropp, grovstyckning, urbening, detalj- och finstyckning. Till sist visas sortering av köttråvaran inför chakuteriförädling med genomgång, förklaringar och förslag på användning av de olika kött- och fettsorteringarna. Provklipp och länk till beställningsformulär på Eldrimners hemsida.
Kursen ges på distans på kvartsfart med två träffar i Skara. Information om kursen här.
Är du intresserad av betesdjur och vill du arbeta med landskapsvård i exempelvis tätortsnära miljöer? I utbildningen Naturbetesdrift ges du både teoretisk och praktisk kunskap i en unik kombination av djurskötsel och landskapsvård i naturbetesmark.
Mer information via Naturbruksförvaltningen
Nu lanserar Kött- och Charkföretagen den digitala lärplattformen Kött & Charkakademin för att möta bristen på slaktare och styckare i Sverige och behovet av kvalitetssäkrad utbildning. Lärplattformen vänder sig till redan anställda som vill bredda sin kompetens, personer som karriärväxlar inom Komvux och arbetslösa i Arbetsförmedlingens rekryteringsutbildning. Läs mer om utbildningarna på Kött & Charkakademin.
Det finns nu 14 olika filmer från Lammlyftet om lammköttskvalitet. Lär om pH, mörning, vad som påverkar hållbarhet och smak, vilken temepatur man ska ha i kylrummet med mera. Spellistan på Youtube
Filmen “Hur djur blir till mat” finns på Youtube och på svensktkött.se. Det är en film som visar djurens hela väg från födsel till tallrik och människorna som jobbar med djuren längs vägen.
Grafik som visar hur svenska fårnäring ser ut kan hämtas här
Lammlyftet – Faktorer som påverkar lammköttets mörhet