18 nov 2017

Informationsbroschyr för mellanstadiet

tackabaggelamm TACKA + BAGGE = LAMM är ett skolmaterial till mellanstadieklasser som de kan användas lantbruksdagar med mera. Broschyren som håller en grundläggande nivå tänkt till skolbarn kan också fungera som en introduktionsinformation till de som är nyfikna på hur det kan vara att ha får. Se broschyren som pdf ››

15 nov 2017

Korta fakta om svensk lammproduktion

Hämta broschyr (pdf)

Svensk lammproduktion har flera fördelar

Korta fakta om svensk lammproduktion är en folder om svensk lammproduktion framtagen av LRF. Vi har en sund och bra lammproduktion i Sverige. Våra får och lamm går ute på bete hela sommarhalvåret. De förädlar gräs till kött, skinn, ull och fårmjölk för osttillverkning. Svenska får är viktiga för att uppfylla miljö­ kvalitetsmålet ”Ett rikt odlingslandskap” som bland annat innefattar att befintliga ängs­ och betesmarker ska skötas på ett sätt som bevarar deras värden. Får passar på känsliga betesmarker eftersom de inte trampar sönder grässvålen. Resultatet blir ett vackert och öppet landskap såväl på landsbygd som i stad eller stadsnära marker. Vi föder upp lammen med respekt för djurens behov av naturligt beteende och vi har ett gott djurhälsoläge. Svenska lamm får behålla sina svansar och bagglammen kastreras inte ­ något som i flera stora fårländer görs utan bedövning. All slakt i Sverige sker med bedövning – inga undantag ges – vilket är något som skiljer oss från flera europeiska länder. Svensk lammproduktion skapar arbetstillfällen på landsbygden – inte enbart inom produktionen utan även inom förädling och turism. Genom att välja svenskt lammkött utvecklas den svenska landsbygden. Dessutom får vi njuta av ett mycket gott och näringsrikt kött!

LRF
28 aug 2017

Instruktiva filmer om hur du styckar kött – instruktivt och ekonomiskt

Via Svenskt kött

Svenskt kött
23 maj 2017

Köttskolan lammkött – broschyr om styckning, tillagning och recept

Köttskolan: lammkött

Svenskt Kött
22 mar 2017

Film: Lamm och lamninghjälp

Se filmen om lamning och lamningshjälp ››

Manus: Ulrika Kockum Rockström
Föreningen SoL-Film
2 feb 2017

Antibiotikan är en ödesfråga för världen

Läs artikel

Elisabet Qvarford
Svenskt kött
16 nov 2016

Nedladdningsbart material om schysst kött

Hos Gård & Djurhälsan finner du broschyrer för utskrift med information om det schyssta svenska köttet. Här finns även föreläsningsmaterial för dig som vill hålla seminarier, föredrag, studiecirklar mm. Föreläsningsmaterialet är är avsett främst för dem som redan har kännedom om svensk djurhållning, som till exempel veterinärer, rådgivare eller företrädare för näringen. Via Gård & Djurhälsan

Gård & Djurhälsan
15 nov 2016

Seminfilm

Film för dig som behöver fräscha upp kunskaperna och repetera de olika momenten inför kommande seminering av tackor.

Gård & Djurhälsan
12 nov 2016

BILDER: Följ köttets väg från stall till tallrik

Hela Gotland

Eva HC Nyström
Hela Gotland
6 okt 2016

Laga lamm – nose to tail

Laga lamm på Svenskt kötts hemsida Recept på hela djuret I receptbanken finns recept på styckningsdetaljer från hela lammet, allt från lammytterfilé och lammrostbiff till njure, bog och bräss. Prova något nytt och bidra till resursklok matlagning på hela djuret.

Svenskt kött
7 jan 2016

Gårdsvandring Norrby Gård

Torsdagen den 24 april 2014 sändes en streamad gårdsvandring från Norrby gård utanför Kungsör. Där bedriver Tomas och Anna Olsson en intensiv lammproduktion med extensiv naturvård. Från att ha fött upp många lamm på stall försöker de nu maximera betesuppfödningen istället. På gården finns 900 tackor. Se gårdsvandringen på Youtube: Gårdsvandring Norrby Gård ›› Bild ur filmen: Tomas Olsson samtalar med Eva Hagström om hur han jobbar för att utnyttja betet effektivt. Något som inte minst ger en klimatmässigt hållbar produktion.

LRF
gårdsvandring, video
7 jan 2013

Lönsamhet i lammproduktionen

Se film

David Wootton
Föreläsningen presenteras av LRF och Gimrarna i samarbete med Svenska Fåravelsförbundet.
14 jun 2010

Hantering vid avlivning av får. JO10:3

Jordbruksinformation via Jordbruksverket

Karin Granström, Birgit Fag
Jordbruksverket