Lammproduktion och Harrisburg…

Kopplingen mellan dessa två ting är kanske inte självklar om man inte är bekant med några fenomen; lamm, Tage Danielsson och kärnkraftverket i Harrisburg.

Att arbeta med lamm är spännande nästan jämt; man möter nya utmaningar varje dag (läckande vattenkoppar), man får ha många bollar i luften (dåligt invallade djur och orutinerad vallhund) och det är framför allt omväxlande (djur som inte skulle blanda sig blandas).

Tage Danielsson höll en monolog 1979 om sannolikhet som baserades på olyckan vid kärnkraftverket Three Mill Island utanför Harrisburg, Pennsylvania.

Här är en del av citerad för dem som är för gamla för att minnas eller för unga för att ha upplevt:

Sannolikt va, det betyder väl nåt som är likt sanning.
Men riktigt lika sant som sanning är det inte om det är sannolikt.

Nu har vi tydligen inte råd med äkta sanningar längre, utan vi får nöja oss med sannolikhetskalkyler. Det är synd det, för dom håller lägre kvalitet än sanningar. Dom är inte lika pålitliga. Dom blir till exempel väldigt olika före och efter.

Jag menar före Harrysburg så var det ju ytterst osannolikt att det som hände i Harrysburg skulle hända, men så fort det hade hänt rakade ju sannolikheten upp till inte mindre än 100 procent så det var nästan sant att det hade hänt.

Men bara nästan sant. Det är det som är så konstigt. Det är som om man menar att det som hände i Harrysburg var så otroligt osannolikt så egentligen har det nog inte hänt.”

När man arbetar med lammproduktion kan man då och då uppleva sina egna små Harrysburg.
Ta t ex imorse; jag gick ut intet ont anande (det var ju lugnt igår kväll) för att ställa i ordning de sista lammen som skulle in till slakteriet. När jag kliver in i lammhuset ser jag det direkt – det som inte kunde hända hade hänt – tackorna har brutit sig in till en vinterlammsbagge!

Mindre än 8 timmar kvar till slaktbilen ska komma, de har gått i samma hus i två veckor utan problem, mina barrikader till trots så händer detta. Ungbaggen har gått med 3 små gimrar och varit ganska nöjd med sin lilla flock så jag har inte oroat mig särskilt mycket för honom.
Vad jag däremot hade underskattat var de brunstiga tackornas längtan efter kärlek och förstärkningarna i barrikaderna var satta på fel sida om grindarna.
Ungbaggen måste ha trott att detta var det jag hade refererat till som ”att snart komma till himlen” när alla tackor kom brakande genom grindarna.

Jag har varit så nöjd med att ha lagt min sista lamningsperiod till slutet av februari för att sedan hinna slakta alla till sommaren och inte ha det dubbelarbete som ytterligare en lamning i april innebär. Nåja, man kan ju trösta sig med att det måste bli en ganska koncentrerad lamning!
Carl Williams kommer och scannar tackorna om några dagar och då får vi se vilka som inte är tidigt betäckta och därmed potentiella aprillammare.

Mitt horoskop i Gotlands Allehanda inleddes i morse med orden ”Du har det mesta under kontroll…” Där tror jag astrologen var ute och cyklade lite, men det avslutades med de kloka orden: Och slarva inte.

Det var huvudet på spiken 🙂

 

/Emma Rosenmüller.