LRF Kött satsar pengar på att öka produktionen av nöt och lamm

Nu är det klart vilka projekt som får pengar från LRF Kött. Totalt går två miljoner till tio projekt som alla syftar till att öka produktionen av nöt och lamm.

De projekt som får finansiering ska ge konkret nytta till nöt- och lammproducenter som vill utveckla sitt företagande och hålla sig ajour med ekonomi och priser. Djurslagen har fått en miljon kronor vardera och resultaten kommer presenteras löpande fram till och med år 2018.

– Det är första gången som LRF Kött delar ut pengar till projekt på det här viset. Det känns riktigt bra, målet är att satsningarna ska ge konkret nytta för våra medlemmar som driver nöt- och fårföretag. Projekten är ett viktigt steg för att nå de mål som är satta inom de gemensamma handlingsplanerna för nöt och lamm, säger Åsa Odell, ordförande i LRF Kött.
Sätter ullen i rampljuset

Ett av de projekt som fått pengar ska lyfta kunskapen om skinn och ull på fårgårdar. Svenska Fåravelsförbundet genomför projektet.

– Ull är en bortglömd resurs och det finns en enorm utvecklingspotential. I dag slängs stora mängder för att det saknas rutiner, system och framförallt kunskap om hur man tar tillvara ullen. Vi ser framför oss att ullen ska ge svenska fårgårdar ytterligare en inkomst och ökad lönsamhet, säger Claudia Dillmann, projektledare för Svenska Fåravelsförbundet.

Fem av tio projekt rör får och lammproduktion

Skinn- och Ullkunskap – ska lyfta kunskapsnivån om fåren, skinnet och ullen i korta filmklipp som kan delas via sociala medier men också i längre filmer som kan ge djupdykningar i ämnet. Svenska Fåravelsförbundet.

Seminstation för får –ska via driftsbidrag ta fram en långsiktig plan för seminstationen. Svenska Fåravelsförbundet

Gräsmanagement –ska genomföra en informationsträff med internationell kompetens. Lammproducenterna

Rätt lamm i korsningsproduktion – ska ta fram gudie, youtubefilm och checklista för Rätt lamm i korsningsproduktion. HS Jönköping

Statistikplattform – ska ta fram en statistikplattform på lrf.se/kott som löpande uppdateras och visar aktuell statistik för nöt- gris- och lammbranschen.

Hela artikeln
LRF: LRF Kött satsar pengar på att öka produktionen av nöt och lamm ››

För mer information
Viktoria Östlund, viktoria.ostlund@lrf.se, 070- 859 76 36