Nu är årets första avelsvärden publicerade i Elitlamm Avel

Nu visas nya avelsvärden i Elitlamm Avel. Gotlandsfår och Finullsfår har även uppdaterade rasindex. Topp- och söklistor i Elitlamm Avel och Produktion är uppdaterade, och djur som är utannonserade på Marknadsplatsen har uppdaterade avelsvärden.

Topplistor för gotlandsfår och leicesterfår

De nya topplistorna för gotlandsfår och leicester hittar du i Djurregistret i Elitlamm Avel & Produktion. Listorna innehåller 258 Gotlandsfårbaggar med minst 20 avkommor och ett RIX på minst 10, och 16 Leicesterbaggar med minst 15 avkommor och ett Kle-index på minst 103. Besättningen måste även under samma år använt mer än en bagge, det gäller för båda raserna.

I Elitlamms Lammcentrum finns mer information, t ex om hur Kle-indexet är konstruerat.

Söklista över finullsbaggar

I Söklistan för Finullsbaggar finns 179 avelsbaggar. För att en bagge ska vara med på listan krävs att han var levande 1 september 2023, är max 10 år gammal, har kompletta avelsvärden för både kropp och ull och har avkomma som är ullmönstrad.

Frågor?

Om du har frågor om avelsvärden, topplistor/söklistor eller Elitlamm i allmänhet, hör av dig till vår support på support@elitlamm.com eller ring på telefon: 0174-301 50. Telefontid måndag och onsdag 10.00-12.00 samt tisdag 18–19.

Nästa avelskörning görs i slutet av augusti och uppdaterade avelsvärden publiceras i början av september.

Svenska Fåravelsförbundet och Elitlamm, juli 2024

På bilden Finullsfår och Leicesterfår. Foto Einar de Wit