Nya hållbarhetskriterier för lamm och mjölk

Källa LRF Kött
Upphandlingsmyndigheten lanserade den 22 december 2020 uppdaterade hållbarhetskriterier för lamm- och fårkött samt mjölk och mejeriprodukter.

Riktlinjer från Jordbruksverket, svensk lagstiftning och branschöverenskommelser finns samlade i separata kravpaket.
• Uppdaterade kriterier och kravpaket gör det enklare att se vilka hållbarhetskriterier som är i linje med målet i livsmedelsstrategin.
• Djurskydd är en viktig hållbarhetsaspekt för många som upphandlar livsmedel till offentliga kök.
• Kommuner som vill jobba mot målen och samhällets ambitioner inom djurskydd och miljö får bra stöd i de nya uppdaterade kriterierna och kravpaketen.

Nytt! Bland annat uppdaterade hållbarhetskriterier för lamm-och fårkött och mjölk och mejeri.
• Nytt! Kriterier för får- och getmjölksprodukter. Ost är en produkt som används alltmer i de offentliga köken med olika mjölkråvara som får, get och ko. Kriterierna följer svensk djurskyddslagstiftning och är samma som används vid upphandling av tex lammkött. Dvs att man kan ställa krav på exempelvis stekost, vilket idag är ett litet område men kan utökas i takt med växande marknadstillgång.

Länkar och info 
Kriteriebiblioteket
Den nya kriterietjänsten
Upphandlingsmyndighetens nyhet om lanseringen