Nya mönstringssidor i Elitlamm Avel & Produktion

Mönstringssäsongen är snart här och i Elitlamm hittar du nya mönstringssidor. Både mönstringslistor och mönstringsregistrering har fått nytt utseende och innehåller en och annan nyhet.

Mönstringslistor
De nya mönstringslistorna för päls, ull, rya och kött är framtagna av respektive rasförening och avelsutskottet. På listorna finns nu mer utrymme för skrivna noteringar och du kan även markera missbildning. Du skriver ut din lista som en PDF, det är smidigt för oftast behöver du då inte göra några skrivarinställningar. Som vanligt behöver du vara klar med lamningsregistreringen, ha avslutat betäckningsgruppen och flyttat över lammen till en Omgång för att kunna skriva ut din lista.

Mönstringsregistrering
Du som brukar registrera vägning i Elitlamm kommer att känna igen dig i utformningen av de nya mönstringssidorna. Precis som vid vägningen så kan du välja hur du vill registrera. Antingen väljer du att se alla djuren i en lista i programmet och registrerar i nummerordning. Om du har med dig pappersmönstringslistan ut vid mönstringen så är denna registreringsvariant mest praktisk. Om du hellre vill ta med dig datorn ut till mönstringen och registrera direkt på plats, kan du istället välja att söka upp rätt lamm i programmet. Speciellt om du har många djur så kan det gå snabbare. Det räcker med att du skriver in de sista siffrorna i lammnumret så letar programmet upp rätt djur. Uppkoppling på plats behövs! Nytt för i år är att du direkt vid registreringen kan markera lamm som livlamm.

Mönstrare
Om du inte redan har kontaktat en mönstrare, gör det!