Och vinnaren är …

veckobrev
22 januari 2021 | Att vinna en Guldbagge när man jobbar med film är stort, men att vinna en Guldbagge när man jobbar med får är större. Eller hur?

FÅReningen FÅRfest i Kil har idag tillkännagivit året Guldbaggestipendiater. Vi citerar: I år är allt annorlunda och vi har valt att dela vårt stipendium till några verkliga eldsjälar i ull-branschen! Stort GRATTIS!! De har, med stor entusiasm och kreativitet, arbetat för att lyfta den svenska ullen.
– Claudia Dillmann, Ull&skinn ansvarig i Svenska Fåravelsförbundet
– Jenny Andersson och Hans Bulthuis, Ullkontoret Gotland

Guldbaggen delas ut på FÅRfest Annorlunda 5 mars och då tillkännages motiveringarna, hälsar FÅRfesten. Guldbaggen består av var sin Guldbagge tillverkad av Kaj Stuart Beck och 10 000 kr att dela mellan stipendiaterna.

Vi skiner förstås av stolthet över Claudia. Grattis, du har verkligen förtjänat det! Till Jenny och Hans på Ullkontoret säger vi samma sak. Grattis, ni har verkligen förtjänat det!

Claudias kommentar är: TACK ALLA! Idag ska jag sola mig i ullglansen : ) Min mission har varit, och är fortfarande, att sprida budskapet att all duger till något och att jag arbetar för att alla fårbönder ska kunna få ekonomi på sin ull. Vi är en bit på väg, men det är mycket kvar att göra. Det kommer att gå om vi alla hjälps åt att marknadsföra den svenska ullen!
Claudiavintern
Claudia med gestrikefåren Hjördis och Hildur. Foto Sara Mac Key

Det blir fler goda ullnyheter längre ner.

Denna vecka hölls en informationsträff om CODD för fårägare i Skåne, för att sprida information om sjukdomen och hur vi skyddar våra djur. Riktigt bra uppslutning, ca 70 deltagare. Man hade möjlighet att ställa frågor både innan och i chatten under mötet, vilket utnyttjades flitigt. Tack till er som deltog! Arrangörer var SF, Lammproducenterna, LRF och Gård & Djurhälsan i samarbete.

Vi vet att en del av er blir trötta när vi lyfter problem, men att vi har CODD i Sverige kan inte sopas under mattan och har potential att bli den värsta rysare vår näring upplevt. CODD är oerhört smittsamt, smärtsamt och kan i dagsläget inte botas. Vi kan inte låta får gå med CODD, smittas en besättning är följden utslaktning. Att sprida information i detta läge, innan det är för sent, är jätteviktigt. Vi kan alla hjälpa till genom att prata med andra fårägare om CODD. Men framför allt måste vi skydda våra egna djur och besättningar. Störst risk att få in smittan är vi inköp av livdjur. Följ de rekommendationer som finns; köp bara MV-fria djur med F-status/djurägarförsäkran och en hälsodeklaration.

Glöm inte att själv titta på alla klövar innan ett djurs tas in på gården, även på huden under hår och ull. Bra information finns på Gård & Djurhälsans hemsida. CODD börjar som ett litet sår i kronranden som kan vara svårt att upptäcka, och inledningsvis ses ingen hälta.

Alla som jobbar med Elitlamm, det vill säga Ulf och Britt som utvecklar, supporten som ni användare möter och ansvariga från SFs styrelse, träffas en gång om året för att inventera dagsläget, planera, prioritera och byta idéer. Denna vecka var det dags för årets möte. Alla som känner någon i detta gäng kan nog föreställa sig att diskussionerna är livliga, att det kan vara svårt att få tyst i klassen och att det enbart är mat och dryck som kan driva oss från konferensrummet. I år blev det ett digitalt möte, vilket tenderar att bli lite mer städat. Men vi hade ett kreativt och bra möte, där många tankar och idéer stöttes och blöttes. I nästa Fårskötsel kan man läsa lite mer om oss jobbar med Elitlamms dagliga drift.

Vi kör igång med Digital Elitlammskurs i två olika varianter i februari. Antal deltagare är begränsat, detta för att det ska finnas möjlighet till diskussion, max 20 deltagare per tillfälle. Titti Strömne är kursledare, SF är arrangör i samarbete med Elitlamm. Mer information kommer under nästa vecka på hemsidan, samt i nästa Fårskötsel.

Länsradion Örebro har varje onsdag en punkt med rubriken lantbruksnytt. Denna vecka var Gudrun med och pratade om djuromsorg, inslaget börjar 2:04:25. Intervjun handlar om debatten om djurskydd i spår av Uppdrag Gransknings senaste program.

Det Uppdrag Granskning kan driva fram med sina program är möjligen en uppstramning av kontrollsystemet, som kan leda till någon förbättring. Men de vet att inget upprör människor så mycket som barn och djur som far illa. Sådana bilder lever kvar i människors medvetande mycket längre än några grå myndighetspersoner. Eftersom hela tv-upplägget byggts på att koppla ihop enskilda jordbrukare som misskött djur med varumärkena Arla och KRAV, blir slutsatserna i programmen att förtroendet för varumärkena fullständigt skjuts i sank. Tyvärr skapar UG ett allmänt minskat förtroende, inte bara för svenskt lantbruk och livsmedelsbranschen, utan också för myndigheter och beslutsfattare. Detta är en av dagens stora samhällsproblem, som kan att skapa mycket elände i framtiden. I detta fall ser vi att UG har prioriterat ”bra TV” framför samhällsnytta. Väldigt nedslående för att komma från public service.

Stycket ovan är hämtat från en debattartikel om lantbruk och journalistik författad av Einar, som kan läsas i nästa Fårskötsel och kanske på fler platser då den också gått iväg till ett antal redaktioner.

Det tvååriga projektet Gotland Grey avslutas i dagarna och snart väntas en slutrapport finnas för intresserade. Slutsatsen projektet drar är att tiden är mogen, ullen har potential att skapa sysselsättning på ön. Flera mindre projekt är igång, t ex låter Tiger of Sweden väva ett tyg till jackor av grå ull, Leaderprojektet Ull uppåt väggarna undersöker innovativa sätt att använda ull i byggnader och ett annat projekt undersöker möjligheten att använda skräpig och smutsig ull till lätthanterlig gödsel. Källa till dessa goda nyheter är en artikel i måndagens Gotlands Allehanda, men den finns tyvärr bakom betalvägg.

Vi kan förmedla en rolig nyhet från Gösta Magnusson på Klippans Yllefabrik. Klippans Yllefabrik har köpt in svensk ull som de spinner till garn, som sedan vävs till plädar designade av flera kända svenska designers. Plädarna i svensk ull säljer som smör i till exempel Japan.
Woman wrapped with Swedish wool throw Freja
Freja är en pläd som är gjord i 100 % svensk ull. Foto Klippans Yllefabrik

Ett par ton korsningsull från gårdar kring Mälardalen som samlades in i Vinnova-projektets regi, men som när pandemin slog till inte kunde tas tillvara enligt plan, blir stickgarn hos Järbo Garn.

Kronobergs läns Fåravelsförening skickade för en tid sedan ut en enkät till sina medlemmar för att undersöka hur slakt, transporter och försäljning/förädling fungerar, och om vilka behov som finns. Läs om resultat av enkäten här.

Till lokal- och rasföreningarnas styrelser hälsar hemsidans redaktör att ni är välkomna att uppdatera era sidor så ofta ni vill. Vi förstår att aktiviteterna är färre i dessa pandemitider, men kanske vill ni lägga ut information ändå.

Protokollsammanfattning nr 217 har gått ut till alla ras- och lokalföreningars digitala brevlådor.

Vi har fått veta att ordförande och sekreterare i flera lokal/rasföreningar har fått bedrägerimail som går ut på att man ska klicka på en länk. Gör inte det! Vet ej vad som händer, men säkert inte något bra.

Inbjudan till Avelsutskott har gått ut till alla rasföreningar som finns med på vår hemsida. Om någon rasförening saknar inbjudan, hör av er till Britta.

Flera har hörsammat uppmaningen att anmäla intresse för att gå pälsmönstringskurs kommande säsong. Börja gärna att planera för kurser i lokalföreningarna. Bättre att planera för att köra även om man måste ställa in pga corona, än att kunnat ordna kurs men inte varit förberedd. Vi har intresselistor från flera år tillbaka, så kolla gärna med Britta hur intresse och behov ser ut i den egna omgivningen.

Nu finns anmälningsblankett och all information för den som vill tävla i Skinn-SM 6-7 mars 2021 på Gotlandsfårsföreningens hemsida.

Vi har många nya medlemmar i SF sedan årsskiftet. Varmt välkomna! Om man har frågor eller något på hjärtat kan man alltid kontakta någon av oss.

Det märks att vi blir fler när det skrivs om oss och när inlägg delas och syns i sociala medier, och det är ju något vi alla kan hjälpas åt med. Ju fler vi är, desto starkare blir fårböndernas och fårens röst. Bäää!

Trevlig helg önskar SF!
20210122_113824
Snökaos i norr, men på Gotland blev det hux flux vår. Samma ställe som var på bild förra veckan, men nu utan snö. Foto Anna Törnfelt
20210122_112732
Nyscannade dräktiga ungtackor på vårlikt Gotland. Foto Anna Törnfelt
IMG_20210119_142852
Nyscannat även på Stjärnbäck. Scanningsresultatet brukar stämma väl med hur många lamm det blir och när. Skönt för bonden att veta vad som väntar inför lamning, och en bra grund för att kunna fodra djuren utifrån behov. Foto Britta Wendelius
Sammanställt av AnnaSisy