EU-FarmBook är ett EU-finansierat projekt som bygger en digital plattform för att samla och dela kunskap inom lant- och skogsbruk. Information om projektet finns här.
I ett forskningsprojekt har miljöpåverkan av typiska sätt att producera nöt- och lammkött i olika delar av Sverige beräknats med hjälp av livscykelanalys (LCA). Klimatavtrycket är relativt högt per kilo nöt- och lammkött jämfört med till exempel gris och kyckling. Men betande nötkreatur och får har även positiva effekter på miljön såsom upprätthållande av biologisk mångfald och inlagring av kol i marken. Läs rapporten Populärvetenskaplig sammanfattning
Hur ser trenderna ut? Vad går bäst och hur är läget i dag jämfört med förr? I den här unika databasen, som uppdateras varje vecka, får du den ultimata statistiken för nöt, gris och lamm. Hämta aktuell statistik
Länk till Viltskadecenters rekommendationer för bidrag och ersättning i samband med rovdjursskador på tamdjur och hundar finns här, tillsammans med tekniska rekommendationer för rovdjursavvisande stängsel (RAS) och information om bidrag till RAS: Viltskadecenters hemsida
Inom ramen för projektet FarmStat, som finansieras av medel från Jordbruksverket, har Gård & Djurhälsan för första gången sammanställt information kring hälsoläge och produktionsresultat i den svenska gris-, nöt- och lammproduktionen. FarmStat planeras som ett flerårigt projekt och avsikten är att under kommande år utvidga och fördjupa informationen. FarmStat-rapporten 2021
För både köpare och leverantörer kan det finnas osäkerhet kring när betaltiderna i LOH börjar löpa vid köp där avräkningsförfaranden används. När många nu sluter avtal för 2023 är det därför viktigt att säkerställa att inköpsvillkoren följer betalfristerna i lagen. Artikel via Konkurrensverket
Skandobs I databasen Skandobs kan du registrera dina observationer om du har sett något av de stora de fem rovdjuren (björn, järv, lodjur, kungsörn eller varg) eller spår av dem.
Artikel på SVAs hemsida Läs också: Import av får och getter på Sveriges Djurbönders Smittskyddskontrolls hemsida
Den 8 december sammanfattades arbetet inom Handlingsplan Gris, Nöt och Lamm via en digital köttdag. Inom Handlingsplanerna har vi, sedan 2019, jobbat mot 48 st delmål genom att genomföra 123 st åtgärder. Visionen har varit att kött från Sverige ska vara en del av världens hållbarhet. För att lyckas har vi haft fokus på tre olika målområden, klimat & kretslopp, foodservice och rätt sortering & köttkvalitet. Missade du eventet? Då kan du se föredragen i efterhand via Svenska Köttföretagens youtube-kanal: Förmiddagens föreläsningar | Eftermiddagens föreläsningar
Biologiska Yrkeshögskolan i Skara (BYS) driver utbildning på YH-nivå inom djur, lantbruk och skog.
Om hullbedömning på engelska: