Regeringen vill införa obligatorisk ursprungsmärkning av kött på restaurang

Källa: Jordbruksaktuellt
I dag finns EU-bestämmelser för hur ursprungsmärkning på färdigpackat kött, som exempelvis säljs i butik, ska anges. Dock finns inga motsvarande krav när det gäller kött som serveras på restaurang eller i storhushåll, men detta vill man från regeringens sida nu se en förändring på. Regeringen kommer därför inom kort att skicka in en anmälan till EU-kommissionen om att få införa obligatorisk ursprungsmärkning även på restauranger.

Det är tillåtet för medlemsstater att anta nationella åtgärder vad gäller obligatorisk ursprungsmärkning, men det måste finnas goda skäl till detta. Landet måste också kunna motivera att det finns en koppling mellan kvalitet och ursprung och kunna visa att en stor del av befolkningen i ett land tycker att det är viktigt.

Som underlag till anmälan har Livsmedelsverket gjort en konsumentundersökning som visade att drygt åtta av tio tillfrågade ansåg att det var viktigt med information om köttets ursprung på restaurang.

Från det att EU-kommissionen mottagit anmälan har de tre månader på sig att svara.