Spännande helg på Öland

veckobrev

18 maj 2018 | Idag fredag det Årsstämma på Öland, i morgon Lammriksdag och på söndag studiebesök och utflykter till intressanta fårföretag.

Idag kommer inte Veckobrevet att skickas ut via epost då administratören är på Stämman på Öland och har fullt upp. Vi får denna vecka nöja oss med att läsa Veckobrevet här på hemsidan.

Segraren i tävlingen Årets Fårföretagare kommer att tillkännages idag under Stämman. Men detta tillkännagivande kommer först under middagen, som när detta publiceras inte har startat. Jag tror det dricks fördrink just nu. Men så snart jag (hemma vid datorn i Bohuslän) får ett klartecken kommer vinnaren att presenteras!

Reporter på plats är Einar och han har skickat bilder och korta rapporter under dagen. Ni hittar alla här. Färskaste bilden överst.

Genom Einar har vi fått veta att föreslaget Stämmouttalande om rovdjur antagits och att man valt styrelse och övriga förtroendeposter enligt valberedningens förslag.

Det innebär att SF för första gången i sin 101-åriga historia har en kvinnlig ordförande i Gudrun Haglund Eriksson. Två nya fårägare har valts in, Thomas Eriksson från Hälla gård (Västernorrland) och Anna Olsson från Norrby Gård (Västmanland). Välkomna!

Avgår ur styrelsen gör Magnus Jönsson och Magnus Håård. Två Magnus som jobbat hårt och betytt mycket för SF.

avtack

Magnus och Magnus avtackas med ulliga minnen. Foto Britta Wendelius

Magnus J har drivit våra frågor inom näringspolitik, marknad och lönsamhetsfrågor med stort engagemang och energi. I många olika sammanhang, bland annat genom Lammlyftet, har Magnus J drivit sina hjärtefrågor. Att sätta det svenska lammköttet på konsumenternas karta, att stärka ätkvaliteten, att öka lönsamheten för producenterna och för att vi ska få till en ökad svensk produktion. Tack Magnus för allt bra jobb du har gjort för oss!

När Magnus H lämnar sin styrelsepost har SF en egen seminverksamhet! Han har bokstavligen med sina egna händer, och mycket hjälp av sin fru Margareta, med låg budget men stor kunskap och en vilja av stål byggt upp vår seminverksamhet. Nu har vi fått möjlighet att med enkla medel och till låg kostnad (tycker i alla fall jag) kunna använda seminering ute i besättningarna. Som tur är kommer Magnus H fortsätta att driva seminverksamheten ett tag till. Han har sagt att så länge han kan gå med rullator klarar han att ansvara för arbetet på seminstationen. Den kommentaren har vi lagt på minet, så någon lugn pensionärstillvaro blir det inte tal om. Tack Magnus för allt bra jobb du har gjort för oss!

Förra veckans upprop fick mycket uppmärksamhet i media. Frågan togs upp i Ekots sändningar under hela lördagen, i SVT, SvD, Aftonbladet, Norrbottens Affärer, ATL, Land Lantbruk med flera.

Namninsamlingen har i skrivande stund undertecknats av 919 personer. Fortsätt gärna att sprida, och att påminna om att uppropet finns.

SF planerar en demonstration har det skrivits i media. Och ja, vi planerar en manifestation i Stockholm för att överlämna uppropets underskrifter. Detaljerna beslutas av dagens Stämma. Mer information kommer.

Det har blivit mycket varg de senaste veckorna och på förekommen anledning vill vi tipsa om att SFs Rovdjurspolicy finns att läsa här på hemsidan. Den antogs av 2012 års Stämma, och den gäller fortfarande. SF jobbar för att försvara fårnäringens intressen, men vi står bakom de nationella besluten om att vi ska har rovdjur i Sverige. En del tycker att detta är bra, en del skulle önska ett ställningstagande mot varg, en del tycker att vi är för negativa till varg. Kort sagt, det finns många åsikter om framför allt vargens existens bland SFs medlemmar, men policyn som är beslutad av 2012 års Stämma ligger till grund för allt arbete som gäller rovdjursfrågan.

Under mars ökade slakten av får och lamm med 16 % jämfört med förra året. En stor del av ökningen kan nog dock tillskrivas det faktum att påskslakten hamnade i mars detta år. Slakt av gris och nöt minskade under samma period. Mer statistik här.

Vi har under året jobbat med att undersöka möjligheten att öka antalet utbildade och skickliga dräktighetsscannare i Sverige. I dagsläget är det många besättningar som inte får tillgång till scanning, då de som utför jobbet är få och fullbokade. Gruppen som jobbar med frågan tror att en framkomlig väg kan vara vidareutbildning av personer som redan är vana vid att tolka den här sortens bilder, eftersom det för att bli en träffsäker scannare krävs väldigt mycket träning. En mellansvensk kommun kommer att undersöka möjligheten att skapa en utbildning för scannare för får genom finansiering via Tillväxtverket. Eventuellt i kombination med passande sysslor att kombinera med scanningen, exempelvis fårklippning, klövverkning och liknande. Är du nyfiken på hur det skulle vara att utbilda sig och jobba med dräktighetsscanning, kontakta Britta för en dialog.

Hos Jordbruksverket har vi deltagit i Dialoggrupp Djurskydd, bland annat diskuterades vilka forskningsprojekt om ”produktionshöjande åtgärder med bibehållen eller förbättrat djurskydd” som ska få pengar. Även diskussioner om framtidens djurskydd och hur inspektioner ska genomföras.

Riksbedömningsplaneringen börjar så sakteliga landa i en tidsplan. Inget helt klart ännu, men schemat anslås så snart det är klart.

Trevlig helg önskar SF!

klubban

Avgående ordförande Magnus J överlämnar ordförandeklubban till nya ordföranden Gudrun. Foto Einar de Wit

senegal

Vykort från Senegal. Jag brukar be kompisar som är ute i världen att skicka bilder på får och kor. Kristian som varit i Senegal har gjort mig glad genom en grundlig redovisning av olika tamdjur, till exempel dessa näpna får med sina långa svansar. Foto Kristian Berglund

JennyKjell
Uppdatering kl 23: Årets Fårföretagare 2018 – Kjell Nilsson och Jenny Andersson, Graute Gård. Foto Britta Wendelius

Najib
Årets Uppstickare 2018 – Najib Rezai, Kärrbo Prästgård. Foto Britta Wendelius

Sammanställt av Anna X