Stort tomrum efter legenden Kaj Sjunnesson!

Det är med stor sorg vi tar emot beskedet att Kaj Sjunneson har avlidit. Efter en tids sjukdom avled Kaj den 26 oktober.

Mina tankar går till familjen och anhöriga men jag kan inte låta bli att tänka på allt som Kaj gjort för så många och för hela fårsverige och framförallt det svenska slaktlammet. Jag vill påstå att Kaj är det moderna slaktlammets fader, genom allt det arbete han har gjort för ett bättre lamm och där kunden alltid har varit i fokus.

Ofta kämpade han i motvind men med sin stora kunskap, passion och med glimten i ögat lyckades han inspirera inte bara krögare och producenter utan även myndigheter och organisationer. Jag har varit på otaliga möten tillsammans med Kaj och träffat ledare och chefer och verkligen sett den stora drivkraften som fanns att på ett enkelt sett engagera alla och jag glömmer aldrig uttrycket i bilen på väg hem ”vi gjorde inte bort oss idag heller”.

Kaj ligger bakom så mycket som har haft en stor betydelse för fårsveriges utveckling så det är svårt att hitta enskilda saker, dock måste jag nämna Baggauktionen i Linköping. Han visade alltid stor omtanke om både köpare och uppfödare där han gärna berättade om hur en bra bagge ska se ut för att ge ett bra lamm. Kaj var vidsynt och snabb att anamma nya idéer till Sverige, muskelscanning och dräktighetsscanning är två moment som låg honom varmt om hjärtat!

Jag träffade Kaj för första gången i början på 90-talet och blev då tagen av hans stora passion för lammproduktion, han har sedan dess varit en stor mentor för mig där vi under många år hade dagliga telefonsamtal för att avhandla allt från privata bekymmer, vardagliga beslut med fåren till politik. I stressande stunder var det alltid skönt att höra någon säga att man måste ha tid att sätta sig ner och verkligen njuta av naturen och titta på djuren!

Ärlighet, enkelhet och raka svar var något som präglade Kaj och hade han inte tiden så sa han, ”nu har inte jag tid, skit på dig” och så la han på! Suffolken låg honom varmt om hjärtat och han jämförde sig gärna med en Suffolkbagge i de skotska bergen och jag tror det stämmer, målmedveten, omtänksam, orädd, stolt och gåendes sin egen väg, en riktig Suffolk!  För mig kommer alltid en Suffolkbagge i de skotska bergen att förknippas med Kaj.

Kaj, din tankar och idéer lever vidare!

Tomas, ordförande i Sveriges Lammköttsproducenter

Kaj-3-komp

År 2006 tilldelades Ann och Kaj Sjunnesson Svenska Fåravelsförbundets Speciella pris för sina insatser för den svenska fårnäringen. Foto Einar de Wit

Kaj Sjunnessons minnesfond är öppen för donationer för den som vill hedra Kajs minne.