#tillsammansförsvenskull

veckobrev

15 november 2019 | Idag blev vi 2000 gillare av Fåravelsförbundets Facebooksida. Kul och tack alla ni som följer och engagerar er!

Kaj Sjunnesson, en legend inom svensk fårnäring har gått bort. Han har varit mentor och inspiratör för flera generationer av fårbönder, och kommer att lämna ett betydande tomrum efter sig. Både de av oss som kände honom, och de som mest känt Kaj som en offentlig person, hyser den största respekt för hans person och hans passionerade arbete. Tack Kaj för att du var envis som synden och för att du berikade fårsverige på så många vis. Tack för många debatter och samtal. Vi tänker också på Kajs familj och nära vänner, och vill framföra vårt varma deltagande. En fond till Kajs minne har skapats och vi är glada att kunna vara med och bidra till den. Kaj Sjunnessons minnesfond är öppen för donationer för den som vill hedra Kajs minne. Tomas Olsson har skrivit så fint om Kaj, både på Lammproducenternas och vår hemsida, läs här.

Kaj-5-komp
Under några år på 80-talet satt Kaj med i Fåravelsförbundets styrelse. Men han tyckte att miljön inom SF på den tiden var alldeles för snäv. Istället var han en av de drivande krafterna för att starta föreningen Lammproducenterna, där han varit aktiv sedan dess. Foto Einar de Wit

Kaj-2-komp
Det Kaj kommer att bli mest ihågkommen för är hans outsinliga drift att sprida goda kunskaper till sina kollegor. Som rådgivare har Kaj fört den svenska lammproduktionen framåt och gjort hela näringen mer professionell. Foto Einar de Wit

I måndags var det då dags för premiärvisning av tröjan Elin som Filippa K stickat av svensk korsningsull. Underbart och lite pirrigt att äntra panelsoffan i butiken i Sturegallerian iklädd jeans, gympadojor och SF-ylleväst. Moderatorn frågade Claudia ”Vad är din dröm om 5 år?”.

Claudia_FotoFilippaK
– Minst ett svenskt ullplagg i allas garderober, svarar Claudia.

YannClaudia_FotoFilippaK
Claudia med Elin själv i famnen pratar med Yann från Röjk, som också har tagit fram en tröja av svensk ull.

MatildaTomas_FotoFilippaK
Fårklipparförbundets Matilda Andersson och Tomas Olsson från Norrbygård, ull-leverantören själv.

En väldigt udda miljö för mig men vad gör man inte för att marknadsföra svensk ull, hälsar Claudia. Filippa K har delat med sig av sina bilder från den minnesvärda kvällen. Vi tackar och bockar!

Branschträffen Svensk ull för en hållbar framtid hölls under måndag och tisdag. 120 deltagare erbjöds föreläsningar och workshops på temat hur vi kan stärka ull- och fårnäringen runt svensk ull. Strävan är att ta hand om all ull – från den mest finfibriga mjuka till den ull som sorteras bort redan vid klippningen. På så sätt hoppas vi i Sverige på sikt kunna producera material till både mjuka tröjor och kroppsnära plagg men även stoppning, mattor, djurprodukter och gödselpellets. Var man inte på plats finns presentationerna att hämta här. Nedan skärmar från trendstefans och Titti Strömnes presentationer. Men det finns mer, mycket mer att botanisera bland, missa inte!

trendstefan


presTitti

Känslan av att alla älskar svensk ull och bara vill ha mer är överväldigande. Vi passar på att lansera hashtaggen #tillsammansförsvenskull – använd, sprid och missionera alla som vill.

Den kartläggning av produktion av ull och de möjligheter som finns att förädla den i Sverige, som gjorts inom Vinnovaprojetet Cirkulära yllekläder och sammanställts i bildform, finns nu samlad på hemsidan.

TEKOmm
Det finns levande företag som jobbar med ull, framför allt runt Borås där vår textilindustri en gång var stor och stark. Västra Götaland är också störst på fårhållning och ullproduktion, och har störst variantion av fårraser inom sitt län. Framtidens svenska ull-centrum?

Avrapportering hos Vinnova för Cirkulära yllekläder denna vecka. En mängd cirkulära projekt presenterade sig och det var både intressant och lärorikt. Cirkulär ekonomi handlar om att frikoppla ekonomisk tillväxt från användandet av icke-förnybara resurser, och att designa bort avfall från systemet. Många pratade om LifeCycleCost, vilket är ett sätt att räkna på vad en vara kostar genom hela sin livstid, och inte bara när den tillverkas. ”Uppströms” och ”nerströms” är andra begrepp som används flitigt. Ett problem man ser är att det är så stort fokus på att återvinna en vara när den är förbrukad, i stället borde vi fokusera på att redan i tillverkningsskedet se till att varan blir så hållbar och med så låg miljöpåverkan som möjligt. Detta tar vi med oss in i det vidare arbetet. Inspirerande är att ullen nog kan betraktas som den optimala cirkulära produkten. Laddad med värden uppströms, och med rätt tillverkning och skötsel har den nästintill evigt liv.

Studiebesök på Kero Leathers i Pajala för Claudia tillsammans med Anna Maria som jobbar med fårforsknings-projektet om skinnkvalitet. Kero är verkligen värt ett besök, kan varmt rekommenderas för till exempel lokalföreningar som är sugna på att ge sig ut på tur. En ”skinnfabrik” med traditioner, visioner och miljötänk. Där förenas gammal teknik med ny, och det finns kapacitet för många tusen lammskinn att förädlas till vackra och användbara ting att slita på i generationer. Tryggt att veta när vi nu har dragit in flera företag, bland andra Filippa K, i lammnappans värld.

Utlysningen av tjänsten som ekonomiassistent har väckt stort intresse och många har hört av sig med frågor. Flera ansökningar har kommit in, men det finns ännu tid för fler. Läs mer här.

Just nu pågår förhandlingar i EU om budgeten för kommande åren. Regeringen har gjort klart att man vill minska EU:s gemensamma jordbruksbudget. LRF har startat ett bondeupprop där man begär att regeringen jobbar för att svenska bönder ska ha möjlighet att fortsätta utveckla världens hållbaraste jordbruk. Regeringens arbete för nedskärningar i budgeten leder till fem allvarliga konsekvenser, läs vilka och skriv på uppropet här.

Sverige kommer att vara värd för Internorden 2020. I mitten av augusti och troligen i Västergötland är de fakta som finns såhär långt. Internorden hålls vartannat år, på olika platser i Norden, och är en kontaktyta för rådgivare, forskare och lammproducenter från de nordiska länderna inklusive Island, Färöarna och Grönland. Vi återkommer när datum är spikat, men ha gärna i bakhuvudet att en konferens i Skara-trakten i augusti kan vara högintressant.

Gård & Djurhälsan har utökat sin rådgivning med flera digitala tjänster. Har ni kollat in och testat dessa?

  • Man kan plussa på sina vanliga fårtjänster med digital rådgivning, läs mer på Gård & Djurhälsans hemsida.
  • Genom Får & Lammråd kan man ringa och bolla sina frågeställningar med Theo den Braver, och snabbt få hjälp att lösa små och stora problem som uppstår i vardagen.
  • I samarbete med Firstvet finns nu veterinär hjälp att få via videosamtal. Många har nog provat det för hund, nu finns tjänsten bemannad med Gård & Djurhälsans veterinärer för oss med får också. Det här kan man använda när man har en djurspecifik fråga. Snabb hjälp av en veterinär med fårkunskap att till exempel avgöra om det går bra att avvakta eller om ett besök av den vanliga veterinären behövs.

Det har strömmat in anmälningar till de fem tillfällen att gå Om Får och Foder som erbjuds före jul. Hultsfred som är premiärplats är nu fullbokad och Falkenberg ligger strax efter med 8 av 12 platser bokade. Tipsa fårkolleger om dessa kurser, oavsett om de är SF-medlemmar eller ej – alla är välkomna. Om någon som vill gå kursen inte får plats, maila Britta så att hon kan notera intresse. Nya datum och platser planeras efter jul och är det många (minst 10 st) inom ett område som vill gå – ja då lägger vi en kurs där! Alla bollplank i de lokalföreningar som berörs ska ha en eloge för sitt engagemang. Det här är en grej vi gör tillsammans. Ni är toppen.

fodret
Allting börjar med fårens foder. Bra foder är grunden för både fårens hälsa och gårdens ekonomi. Lär dig mer Om Får och Foder med Theo den Braver, lammrådgivare på Gård & Djurhälsan. Foto Britta Wendelius

En hälsning från Fårklipparförbundet nu i hösttider. Glöm inte att ta in fåren i god tid så att de är torra inför klippningen. Blöta djur gör varken klipparen, fåren eller den eventuella ullköparen glad! Varje år får fårklippare åka helt i onödan och ställa in klippningar för att djuren är för blöta. Ta in fåren och framförallt känn på dem så att de är torra och fina inför klippningen. Ring hellre och säg ifrån än att klipparen åker i onödan, det tjänar vi alla på!

Utformning av ordförandekonferens 2020 diskuterades vid förra veckans styrelsemöte, men även lokal- och rasföreningarnas ordföranden har ett ord med i laget så förfrågan om åsikter har skickats ut av Britta. Glöm inte att svara, ni som fått denna förfrågan. Tack till er som redan svarat!

Den här veckan har Stjärnbäck haft studiebesök av länsstyrelse med elever från fårkurser de hållt kring Mälaren. Efter Stjärnbäck åkte de vidare till familjeslakteriet Bäsinge Slakteri och avslutade sen turen med besök på Grimsö Viltskadecenter.

studieStjarnback
Foto Malin Nilsson, Lst Södermanland

Efter besöket vill Britta slå ett slag för att träffas fårbönder emellan.
– Det jag slogs av vid detta besök är hur lätt det egentligen är att få bra utbyte med enkla medel. Det behöver inte vara så omständligt att ordna träffar lokalt, alla lokalföreningar har säkert någon i sin medlemskår som liksom jag mer än gärna pratar om sina djur. Bjud in varandra på studiebesök, en pratstund, man kan ta med egen fikakorg! Det är så inspirerande att snacka fårfolk emellan. Alltid finns det nåt att ta till sig och dra nytta av. Tänk dock på att vidta åtgärder för smittskydd, så att både besöksgården och fåren hemma skyddas.

Det ligger mycket i det Britta skriver. Det behöver inte vara så märkvärdigt, huvudsaken är att träffas och få chansen att prata får.

Är du intresserad av  viltförvaltningsfrågor? Naturvårdsverket har ett nyhetsbrev som heter Viltnytt som man kan prenumerera på.

Trevlig helg önskar SF!

baggar-in
Fåråret har börjat på Stjärnbäck. Betäckningsgrupper i Elitlamm motsvaras av fårhusets grupper IRL. Fridfullt och harmoniskt i fårhuset när duktiga baggar uppvaktar sina damer med finess och respekt. Alla gotlandsbaggar är inte huliganer ; ) Foto Britta Wendelius

kapverde
Thomas hälsar från poolkanten att han tagit semester. En investering inför vinterlamningen som vi unnar honom. Foto Thomas Eriksson

skogsbad
Skogsbad är ju värsta hypen och vi som pysslat med detta sedan barnsben vet att det funkar. Britta skogsbadar under lunchen, klimatsmartaste sättet att hålla sig vid god mental och fysisk hälsa. (Ta inte illa upp nu Thomas, paraplydrinkar är också bra.) Foto Britta Wendelius

fullmoon
En fullmåne som hette duga under veckan. Elof fångade den när han var ute och ylade. Foto Elof Nilsson

varulv
Träffade även dessa varulvsliknande djur i mörkret. Foto Elof Nilsson

wetm
Tittade till våtmarken som jag gjorde i våras för att spara vatten, skriver Elof. Den är nu breddfull och vattenspegeln är ca 3 hektar. Vilket fågelliv det kommer bli till våren. (Veckobrevsredaktören måste bekänna viss avundsjuka. Mycket mindre och mycket blekgrönare traktor bekommer mig ej, men egen våtmark gör mig rättså grön.) Foto Elof Nilsson

welgraz
Härligt välkomstbete redan klart och väntar på lammen. Foto Elof Nilsson

ungLeia
Unghunden Leija håller stenkoll. – Får är livet. Foto Gudrun Haglund Eriksson

avvanda
De höstfödda lammen är nu avvanda. Foto Gudrun Haglund Eriksson

Diesel
Seminbaggen Hultets Diesel lever i högönsklig välmåga, inte bara i stråform. Här med sina tackor. Foto Gudrun Haglund Eriksson


När jorden behöver vändas. Brutalt och sinnligt på samma gång, och de raka fårorna väcker något speciellt i bondens hjärta. Foto Einar de Wit

Sammanställt av Anna