Tackvändare – en marknadsöversikt

Text Einar de Wit  | artikel ur Fårskötsel nr 8 2020

En tackvändare är ett mycket bra hjälpmedel när man ska verka klövar på sina får, eller kontrollera klövarna om man är med i kontrollprogrammet mot klövröta. Traditionellt sätter man fåret på rumpan och håller fast den mellan sina ben medan man verkar klövar, något som är väldigt ansträngande för kroppen. Men det finns bra hjälp att få.

Det finns flera olika typer av vändare på marknaden och Fårskötsel fick frågan vilken som var bäst. Eftersom det inte finns något oberoende test av olika vändare vände vi oss till landets fårägare och efterlyste erfarenheter. Vi frågade i några populära grupper på Facebook. Vi pratade med de återförsäljare som finns i Sverige och vi ringde upp några kollegor och veterinärer och frågade.

En tackvändare är ett bra hjälpmedel som skonar kroppen när djurens klövar ska undersökas och behandlas. Men vilken sort ska jag välja? Foto: Einar de Wit

Vi kan redan nu avslöja att vi inte kommer att kunna utse någon ”Bästa köp” eller ”Fårskötsel rekommenderar”. Alla typer av vändare har sina för- och nackdelar och användarna har väldigt olika erfarenheter och åsikter. I denna artikel sammanfattar vi de erfarenheter vi fått in och det blir upp till läsaren att avgöra vilken vändare som passar just ert företag bäst.

Generellt om tackvändare

  • Tackor gillar inte att ligga på rygg! Därför gäller det att vändaren fixerar tackan så bra att hon inte kan krångla sig runt. Det gäller sedan att jobba snabbt så tackan behöver vara i vändaren så kort tid som möjligt.
  • I alla vändare finns det risk för klämskador. Det gäller både djuret som kan få ut ben eller andra kroppsdelar på fel ställe, men även för personen som manövrerar vändaren. Största risken för klämskador är när djuret vrids tillbaka.
  • I alla vändare finns risk för skador på djurägaren när djuret sparkar med benen. Djurens ben fixeras olika väl i olika vändare, användning av handskar och försiktighet anbefalles!
  • Det är en väldigt stor fördel att vara två personer när man använder tackvändare. Då kan den ena se till att alla kroppsdelar på djuret befinner sig på rätt ställa och den andra kan fokusera på att manövrera vändaren. Då kan man också verka eller kontrollera två klövar var, vilket förkortar tiden som djuren behöver befinna sig i vändaren.
  • Liksom inför klippning och scanning är det bra om djuren har fastat sedan kvällen innan. Det är inte lika obekvämt för tackan att ligga upp och ner om hon inte är full i magen.
  • De flesta tackvändare är konstruerade för större köttrasfår. Får av mindre storlek, typ allmogefår, rya eller mindre gotlandsfår fungerar sämre i tackvändare, liksom ungtackor. Även nyklippta får fungerar sämre, de blir ”halare” och kan lättare krångla sig runt i vändaren. Och det kan vara ganska komplicerat att få ut ett djur som kommit ”fel”. Men de flesta vändare fungerar bra när fårägaren lärt sig att ställa in vändaren optimalt. Vissa modeller av vändare finns att köpa i två olika storlekar, det är bra.
  • En tackvändare är en ganska stor investering som bara används under en kortare period. Därför är det ganska populärt med samägande eller hyresverksamhet. Men här är det mycket viktigt att förebygga smittspridning med en noggrann rengöring med högtryckstvätt med efterföljande desinfektion, exempelvis med Virkon.
  • Många tackvändare är rejält tunga, över 100 kg. Det behövs för att de ska stå stadigt men gör det lite omständligt att förflytta vändaren. Vissa vändare kan förses med hjul och handtag.

Olika typer av vändare

Här tittar vi på de vanligaste modellerna som finns på marknaden. Vi visar också några andra varianter som finns.

Typ 1) ”Karusell”
Tackan går in i vändaren. Sidoväggarna flyttas inåt och klämmer fast tackan. Ett ryggstöd flyttas nedåt mot djurets rygg. Sedan vrids tackan runt sin egen axel tills hon ligger upp och ned.

Tackan går in i karusellvändaren, hon fixeras med stöd från båda sidorna och uppifrån, och sedan vrids djuret runt sin egen axel. Foto: Åsa Lindqvist

Denna vändare har förutsättningen att vara lättast att manövrera då djuret inte behöver lyftas något utan bara snurrar runt. Men här varierar omdömena stort bland användarna. Vissa tycker att denna vändare är den mest lättanvända medan andra tycker att det är bökigt och svårt att vända tackan. Några vittnar om att de sålt sin karusellvändare och köpt en annan typ. Det är tydligt att det är viktigt att kunna ställa in och använda vändaren på rätt sätt för att den ska fungera bra.

Veterinär Ulrika König på Gård & Djurhälsan är ledare för klövröteprogrammet och är förmodligen den veterinär i landet som vänt på flest får.
– Jag rekommenderar ”karusellvändaren”, den är klart bäst, säger Ulrika. Den har flest möjligheter att anpassas för olika storlekar på djuren, kräver inte råstyrka av användaren och är den som är mest djurvänlig (och även människovänlig, minst risk för klämskador). Men nyklippta får är svåra, de blir ”hala” och vill gärna sno runt.

Djuren blir förhållandevis ”instängda” i karusellvändaren. Det innebär att benen fixeras ganska väl men att det blir svårt att inspektera resten av djuret. Några fårägare vittnar om att det är lite svårt att få in djuren i vändaren då de tvekar för att det är lite mörkt där inne. Några ägare av småväxta får tycker att det är svårt att nå klövarna på djuren.

I Karusellvändaren är det förhållandevis lätt att vända djuret och det blir ganska bra fixerat. Foto: Åsa Lindqvist

Idag säljs endast en variant i Sverige, från Holländska Veno. Den säljs av Slättö Kvarn och finns i två storlekar. Den mindre kostar 19 300 kr. Tidigare har också en snarlik modell från brittiska IEA sålts av LG-Produkter. Men fabriken har haft stora leveransproblem under Coronapandemin så för närvarande saluförs inte denna vändare i Sverige. Ingen prognos finns heller när försäljningen kommer igång. Däremot finns ganska många begagnade IEA i drift i Sverige idag.

Film som visar Venos karusellvändare ››

Typ 2) ”Uppåt och åt sidan”
Denna vändare fungerar så att djuret går in i buren. Sedan vrids det ner ett antal böjda rör över fårets rygg och sida. Efter det så lyfter/vrider man upp djuret som hamnar på rygg vid sidan av vändaren. Detta kräver lite mer kraft av användaren och vissa fårägare som är lite kortare upplever det svårt att nå ”över” djuret inför vridningen. Medan andra användare anser att denna vändare är lättare att manövrera än karusellvändaren, och att den har lägre klämrisk.

En typ av vändare som vänder ut tackan åt sidan. Här ligger tackan mer öppen och lättåtkomlig. Men tackan kan också sparka lite mer med benen. Foto: Knarrhult

Djuret hamnar mer ”öppet” än i karusellvändaren, vilket gör att man får en bättre överblick över djuret, och exempelvis kan kontrollera juvret samtidigt. Det är lättare att nå djurets klövar, men å andra sidan så är benen helt fria, så djur som sprattlar mycket blir mer svårhanterliga i denna typ av vändare.

Det är svårare att hantera mindre djur och nyklippta djur i denna typ av vändare, det vittnar flera användare om.

I sidovändaren ligger djuret lättåtkomligt, men ett mindre djur, eller om det är nyklippt, kan lättare krångla sig runt. Foto: Lena Grundén

Det saluförs flera olika fabrikat av denna vändartyp i Sverige, bland andra av Hunden & Herden, Knarrhullt och Slättö Kvarn. Priserna börjar på 13 500 kr och slutar på en bit över 20 000 kr.

Se film med en vändare av denna typ ››

Den sidovändande varianten har funnits länge och den finns i många olika varianter. Här en bild från en studieresa till Irland 2007. Vändaren är integrerad i vågen och består av en rörram med en tjock duk i. Den fungerar ungefär som en hängmatta. Foto: Emma Rosenmüller

Typ 3) ”Framåt/uppåt”
Denna vändare fungerar ”tvärt om” jämfört med de ovanstående vändarna. Här fixeras djuret framifrån och bakifrån med två kroppsformade plattor. Sedan kan operatören med en lång hävstång vrida buren framåt/uppåt/ bakåt tills djuret hamnar på rygg.

Denna rörelse kräver ganska stor kraft, men det finns också en dyrare modell där en gaskolv hjälper till att lyfta djuret och hålla emot när djuret fällts tillbaka igen. Här är det viktigt att testa vändaren innan köp för att se om man orkar manövrera den.

Den framåtvändande vändaren kräver mer kraft av användaren. Men djuret blir förhållandevis bra fixerat och denna vändare är också betydligt lättare att flytta än de andra sorterna. Den går lätt att använda på ströbädden. Foto: Lolo Sörelius

Denna vändare ”klämmer ihop” djuret en del på längden och det gör att djuret fixeras effektivast i denna vändare. Enligt användarna så är denna vändare den som fungerar bäst på lite mindre djur. Djurets ben blir ganska väl fixerade så djuren kan inte sparka lika mycket och klövarna kommer också nära varandra vilket gör klövverkningen effektivare. Djuret kommer också lite högre i denna vändare och vissa fårägare uppskattar den bra arbetshöjden. Denna vändare är också avsevärt lättare än de andra typerna vilket gör den lättare att flytta omkring.

När man vänt tillbaka tackan kan det ibland bli lite krångligt att få loss djuret ur vändaren. Hon måste nämligen ta ett steg tillbaka för att få ut huvudet ur bogstödet och vissa tackor blir motsträviga efter att ha legat på rygg.

En fördel med denna vändare är det avsevärt lägre priset jämfört med de andra. Slättö Kvarn säljer modeller från Holländska Veno. Den billigare kostar 6 900 kr och den dyrare med vändhjälp kostar 9 800 kr.

Film som visar en Veno-vändare av typen ”framåt/uppåt” ››

Andra typer av vändare
De vändare som avhandlats hittills är de rimligaste för svenska fårägare att använda, men det finns också andra typer av vändare, i olika ändar av prisstegen.

”Stolen”
Detta är den enklaste och billigaste vändaren. Och egentligen är det mer en ”vändarhjälp” än en komplett vändare. Den ser ut som en stol och man backar tackan mot stolen tills hon sätter sig ner samtidigt som man lyfter upp framänden på djuret. Detta kräver både finess och styrka från djurägaren. När tackan sitter i stolen behöver hon surras fast med en rem för att inte ta sig ur stolen.

Det blir lite bökigare att verka klövarna på tackan då man hamnar ”på fel håll” och bakklövarna kommer också långt ner så man får gå ner på knä. Djuret kan också sparka mycket. Detta är ett hjälpmedel för den mindre besättningen men ingen bra lösning för den större.

Här finns utrymme för kreativa hembyggen, men vändaren från Veno har fördelen att den med ett handtag kan tippas framåt för att underlätta när tackan ska komma upp på benen igen. Den kostar 2 600 kr hos Slättö Kvarn.

”Stolen” är mer ett hjälpmedel än en vändare. Man backar in djuret och lyfter upp framdelen så djuret hamnar i sittande ställning. Det kräver en hel del finess och styrka, å andra sidan är detta ett billigt hjälpmedel för den mindre besättningen. Foto: Slättö Kvarn.

”Conveyor” eller ”Transportbandet”
Detta är den mest avancerade versionen på marknaden. Den består av två snedställda gummimattor som drivs fram med variabel hastighet. Operatören sköter framdrivningen med en fotpedal.

Systemet Ovibus från Holländska Veno är det mest avancerade på marknaden. Djuren ”svävar” fram mellan två gummiband och kan där hanteras, behandlas, vägas och vändas på. Foto ovan och nedan: Slättö Kvarn

Fåren går lite snett uppåt på en ramp tills gummibanden greppar tag. Man ställer in bredden mellan banden så att djuret tappar fotfästet och ”svävar” fram mellan banden. Medan bandet sakta går framåt tar operatören ett grepp under djurets bröstben och med förvånansvärd lätthet kan djuret vridas bakåt till liggande. När klövarna är färdiga har djuret kommit till slutet av bandet och med lite stöd av operatören vrider sig djuret till rätt position igen.

Eftersom bredden mellan banden kan justeras kontinuerligt fungerar denna anläggning till alla storlekar av djur, från små lamm till de största avelsbaggarna.

Banden är bara en del av ett helt hanteringssystem där man kan väga, behandla och sortera djur. Den tillverkas av Veno och priserna börjar på c:a 80 000 kr för bara bandet och till över 200 000 kr för ett komplett system.

Film Peter Helén

Fotnot: På Scans slakteri i Linköping finns ett liknande system som transporterar fram slaktdjuren till avlivningen. Banden sörjer för att slakten sker på ett lugnt sätt med hög djurvälfärd och bra arbetsmiljö för de anställda.

Prova på innan köp
Med tanke på de varierande omdömen som framkommit i denna undersökning kan det vara en bra idé att få prova de olika vändarna i praktisk drift innan man bestämmer sig för ett köp. Hör efter med kollegor i fåravelsföreningarna runt om i landet, det finns ett stort antal vändare ute i drift. Säljarna av vändare kan säkert också ge referenser till gårdar som köpt vändare. Eller varför inte göra en förfrågan i ett digitalt forum?

Tackvändaren är en bra lösning på en jobbig arbetsuppgift. Och vem vet, du kanske kommer att verka klövarna oftare på dina får när du har en bra hjälpreda!

Text: Einar de Wit

Ett stort tack till alla fårägare på ”Vi som har får” och ”Vi som har avels- och produktionsfår” på facebook för att ni delat med er av era erfarenheter. Vidare tack till återförsäljarna av tackvändare, veterinär Ulrika König samt Jessica Olsson. 

Priserna i artikeln gäller för november 2020. Alla priser är exklusive moms.