Transhumans på film

"Winter nomads", eller "Hiver nomade" på originalspråket, är en dokumentärfilm om transhumans i Schweitz. Filmaren Manuel von Stürler följer herdarna Pascal och Carole när de under vintern för sin flock på mobilt bete genom landet. De vandrar från vintern mot gräset.

När vandringen startar består flocken av 800 lamm som ska slutgödas, och slaktmogna lamm hämtas efterhand av flockens ägare. Carole och Pascal har tre packåsnor och flera hundar till sin hjälp och de äger alltså inte fåren, utan utför en herdetjänst då de varje år tar en med en flock på transhumanskt bete.

Fårflocken består av lamm plus några favorittackor som varit med förr. Ledartackorna vet hur en slipsten ska dras och de följer Carole. Foto: ©HIVER NOMADE (press kit)

Jag hade förmånen att se denna fantastiska rulle på Göteborg filmfestival och jag hoppas att fler får samma möjlighet. En film med mycket att ge, på flera olika plan. Får ni chansen så passa på! Kanske dyker den upp i svensk distribution eller på tv. Om inte så kommer den så småningom på dvd.

Mer information och bilder finns på filmens hemsida ››

Text: Anna B