Välkommen till fårhagen på en kurs i grupputveckling

En artikel på DN.se om fårvallning som grupputvecklingsmetod väcker minnen från min tid som anställd, då konferenser med teambuilding var återkommande inslag.

Inte sällan var det under ledig tid man skulle åka iväg till en herrgård eller något charmigt konferenscenter från 70-talet, för att genomföra övningar med syfte att öka gruppens motivation och samarbetsförmåga. Och så skulle man ha roligt. Ett glatt humör förutsattes.

Foto: Marianne Klima

På Häckeberga slott tar Marianne Klima från företaget Time2learn emot grupper mellan 4 och 25 personer för att med fårens hjälp träna grupper att arbeta och kommunicera mer effektivt. För mig med ett otal egenupplevda teambuilding-tillfällen i bagaget, några lyckade och många meningslösa, verkar metoden smått genial. Fåren är bra till så mycket, helt enkelt. Vi brukar säga att fåren har fyra ben, men frågan är om benen inte är fler än fyra?

Citerar Time2learns hemsida: ”Det kan gott sägas att det är en utmaning att hantera en flock får för vilken grupp som helst. Och det är just det som är meningen, ju förr ni möter motstånd, desto bättre! I kombination med en grupprofil åker gruppen hem igen med en gemensam medvetenhet om vad de behöver göra för att bli ännu bättre. Och inte bara det, de har dessutom lärt känna sig själv och varandra mycket bättre och fått verktyg att arbeta vidare med.”

Läs Samarbetet avslöjas i fårhagen på dn.se ›› (låst artikel)

Om någon vill kontakta Marianne Klima för mer information finns hennes kontaktuppgifter på Time2learns hemsida ››

Text: Anna Bergström