Världens första vaccin mot stora magmasken

Efer 25 års utveckling tror man att ett vaccin mot stora magmasken (Haemonchus contortus) kommer att kunna bli tillgängligt på marknaden inom cirka ett år.

Vaccinet har skapats i samarbete mellan forskare vid Department of Agriculture and Food i Albany (Australien) och Moredun Research Institute i Edinburgh (Skottland).

Immunologisten David Smith vid Moreduns Forskningsinstitut upptäckte nyligen att det är möjligt att odla maskar i levande fårs tarmar utan att orsaka skadliga effekter. Genom fältförsök har man visat hur man effektivt kan odla en icke-dödlig dos av vuxna maskar, som skördas efter slakt för att skapa vaccinet.

Man mal de skördade vuxna maskarna och separerar dem sedan i en centrifug för att kunna extrahera en proteinrik vätska. En specifik immunitetsframkallande antigen, som enligt uppgift kommer från maskarmas tarmkanal, separeras sedan och blir grunden för vaccinet.

Vaccinet stimulerar immunförsvaret så det klarar att producera antikroppar mot antigena proteiner och andra immunogena celler, och när fåren smittas av stora magmasken känner antikroppar i blodet igen proteinerna i masken som en specifik oönskad substans och immunförsvaret angriper maskarna med hjälp av immunaktiva celler och gifter. Detta dödar masken i ett tidigt skede av sin utveckling, utan att fåren lider. (Hoppas jag förstått det hela rätt/webbred.)

Det nya vaccinet har registrerats i Autralien och, om det godkänns, ska det kunna finnas i kommersiella kvantiteter på den australienska marknaden i slutet av nästa år.

Science network, Western Australia: Albany scientists produce sheep vaccine first ››