Vi gjorde det!

19 november 2021 | Nu har vi tagit fåren och fårnäringens mångfald, möjligheter och hot ända in i riksdagen.

För första gången någonsin var det i onsdags Fårets Dag i Sveriges riksdag. På initiativ av Magnus Oscarsson (KD) samlades ett trettiotal fårägare, SF:s styrelse, representanter från alla politiska partier och några intressanta och vassa talare för att under några intensiva timmar prata får. Vi berättade och visade upp allt positivt som den svenska lammnäringen kan leverera, men också vilka hinder som finns och som behöver politisk vilja och mod för att lösas.

Nedan kommer en kort version av Fårets Dag, en längre med länkar till presentationer och många bilder hittar ni här.

Magnus Oscarsson (KD) bjöd in oss till denna dag, och vi bör kanske tydliggöra att Fåravelsförbundet är en politiskt obunden och ideell organisation, som inte sysslar med partipolitik över huvud taget. Magnus Oscarsson är en riksdagsledamot med genuint intresse för landsbygdsfrågor, och han bjöd oss till riksdagen för att han och de politiker han bjudit in skulle få chansen lära sig mer om fårnäringen. Det finns en stor kraft i personliga möten, och under dessa intensiva timmar skedde enormt många möten.

Tekniken på plats fungerade delvis inte, vilket gjorde att våra talare fick improvisera när de inte kunde visa sina bildpresentationer. Tyvärr var kvaliteten på Zoom-sändningen inte heller bra, det var svårt både att höra och se för de som bänkat sig för att följa med via länk. Men här fanns ingen tid att förlora, vi var tvungna att köra igång.

Gudrun inledningstalade och sedan följde en rad högintressanta dragningar om ull, rovdjursfrågan, framtidens matförsörjning och behovet av innovation för att klara framtidens utmaningar. Ulf och Jonas berättade sedan om hur deras liv som fårbönder har förändrats sedan varg och andra rovdjur etablerat sig där de bor. Läs lite mer om vad det talades om i den längre versionen om Fårets dag.

Sedan följde en paneldebatt som handlade mycket om varg, men också en del om regelkrångel och kort om stöd och nya CAP. Här engagerade sig de riksdagsledamöter som var på plats, både med att ställa frågor och att svara på våra. Sedan minglades det och pratades så att taket nästan lyfte, och då var det nog fem meters takhöjd.

Gräs stod på menyn, men det lämnades orört. Vi tolkar det som att ingen missunnar fåren gräset. Foto Karin Wennås

Vi upplever att vi togs emot i riksdagen med stor nyfikenhet och lyhördhet och att man verkligen lyssnade på vad vi hade att säga. Fårens och de andra betesdjurens betydelse för biologisk mångfald och framtida matförsörjning verkade alla vara rörande överens om. Att politikerna behöver ta tillbaka initiativet i rovdjursförvaltningen och genomförandet av rovdjurspropositionen från 2013 fanns det med något undantag också en stor samsyn runt. Vi tror att vi gjort avtryck. Bortsett från teknikstrul sammanfattar vi Fårets dag som en riktig kanondag och vi hoppas att vi får komma tillbaka och prata får fler gånger.

Ett stort tack till Magnus Oscarsson och de andra politikerna som var på plats, till våra talare och till alla er från får-Sverige som reste till Stockholm!

Innan vi lämnade riksdagshuset togs denna bild. En minut senare fick teknikern i bakgrunden igång bildskärmen! Men vid det laget hade vi nästan slutat att gräma oss över det där. Det blir fler tillfällen hoppas vi … Foto Einar de Wit

Ulf Ekholm är killen som lobbat för en Fårets dag och planerat detta tillsammans med Magnus Oscarsson. Bra jobbat! Foto Anna Bergström

Fårpodden har samlat mycket material och ska försöka klippa ihop en bra sammanfattning av denna intressanta upplevelse. Ljudmiljön var svår i riksdagen, och vi har ännu inte hunnit lyssna igenom och analysera vad vi kan göra av det. Lyssning och klippning är prioriterad verksamhet, så snart detta veckobrev gått iväg ; )

Fårpoddens Titti Strömne intervjuar Tomas Olsson. Foto Einar de Wit

Efter Fårets dag reste förbundsstyrelsen och adjungerade till Gnesta för att hålla det första fysiska styrelsemötet på två år. Anna, Jonas och Marie-Louise fick alltså för första gången möta sina kollegor IRL. Vi bänkade oss vid middagsbordet och nåddes snart av nyheter från Helsingborg där Elof fanns. Nors och Bäcks gårdar hade vunnit titeln Årets Bonde i kategorin Kött och Årets Bonde alla kategorier! Dessutom gick titeln i kategorin Mjölk till Bredsjö Mjölkfår! Tunga titlar till fårbönder, vilket storslam! Efter middagen var det rakt i säng, vi var helt slut.

Heja Elof! ”Årets Bonde 2021 har många strängar på sin lyra; men det vinnande ackordet består av tre toner; respekt för djuren, omsorg för naturen och kunskap om hur den egna verksamheten kan bidra med biologisk mångfald och långsiktig hållbarhet.”

Maud kunde inte åka med till prisutdelningen i Helsingborg men hon är också Årets Bonde! Vi fiskar fram en några år gammal bild ur arkivet; Maud Fyrenius med snyggbaggen Hamre Jakob. Foto Elof Nilsson

Grattis till Nors och Bäcks gårdar och Bredsjö Mjölkfår! Vi är SÅ stolta över er! Årets Bonde är ett initiativ med syfte att lyfta Sveriges primärproducenter och bidra till att öka efterfrågan på hållbar mat och dryck från Sverige. Nyckelorden för Årets Bonde är Hållbarhet, Innovation och Matkvalitet. Här finns alla nominerade och motiveringar.

Carl Johan Granqvist och Sara Staffare från Bredsjö Mjölkfår. Foto Elof Nilsson

Styrelsemöte nästa dag som bjöd på ett strålande väder. Budgetarbete, strategi och planer inför 2022 stod överst på styrelsemötesagendan. Men det var för mycket att prata om och alldeles för kort om tid, mötet fortsätter digitalt nästa vecka.

Elof kom ikapp oss under förmiddagen och bjöd på tårta. Foto Gudrun Haglund Eriksson

Vi kommer att arrangera digitala medlemsträffar efter nyår, i samma stil som i våras. Boka in den 19 januari kl 19 för en kväll om flasklamm och artificiell uppfödning av lamm. Det brukar under våren komma många frågor om hur man bäst föder upp lamm som tackan av någon anledning inte kan ta hand om, så missa inte detta. Den 9 mars kl 19 kommer det att handla om vallodling. Inte enkelt, men något vi fårbönder behöver vara bra på! Vi planerar en träff för hösten 2022 också, men den har ännu inget tema bestämt. Vad tycker du den ska handla om? Posta gärna förslag till webbredaktören.

Det har varit ett stort vargangrepp på Björkön i Hjälmaren, vilket fått får- och djurägare i Örebro och kringliggande län att undra om det är ett nytt revir på gång. Det är inte otänkbart, men i dagsläget finns det inga revirmarkeringar. Inventeringssäsongen har precis börjar, så vi får vänta och se.

Lammproducenterna och deras medarrangörer till baggauktionen i Linköping bjuder in till en diskussion om framtidens riksbedömning och utveckling av baggauktionen. Ett digitalt möte den 23 november dit alla som är intresserade av dessa frågor är välkomna att delta och tycka till. Läs mer på Lammproducenternas hemsida.

Britta hälsar att hon inte glömt de som gick kurs i gårdsmönstring i somras. Kursintyg kommer inom kort till er som gått mönstringskurs i Dalarna, Umeå, Bohuslän eller på Gotland.

Oxford Downföreningens sida har uppdaterats med kontaktuppgifter till den nyvalda styrelsen. De välkomnar alla som är intresserade av rasen som medlemmar! Styrelsen har arbetet igång med det som nu verkar vara det bästa alternativet för att bredda rasens avelsbas, embryoimport. Kontaktuppgifter till styrelsen här.

Svenska dorperföreningen brukar varje år anordna en ”taggningsrunda” där en utländsk domare bjuds in för att åka runt och bedöma dorperfår i Sverige. Under hösten var tanken att Adrian Veitch från Australien skulle kommit hit, men planen har ändrats i elfte timmen eftersom Adrian inte tillåts lämna hemlandet på grund av extremt hårda pandemirestriktioner. Föreningen hade också planerat hålla en kursdag i Skåne i bedömningens grunder, även denna ställs in. Föreningen jobbar vidare med att få hit en domare under nästa år. Läs mer om tagning på Dorperföreningens hemsida.

Trevlig helg önskar SF!

Sammanställt av AnnaSisy