Vi rundar av 2020 genom att blicka framåt

veckobrev
18 december 2020 | Flaggan i topp, intressant läsning om nappa, avskeds-julklapp från Om Får och Foder och snart är det jul.
Slutrapport från projektet Svenskproducerad lammnappa av svenska lamm- och fårskinn finns nu att läsa på hemsidan. Detta är del 2 i en undersökning av om det kan gå att få ekonomi på vita korsningsskinn, och om de kan förädlas till exempelvis nappaskinn. Att det går att göra högkvalitativ lammnappa av våra svenska skinn vet vi sedan del 1 i projektet. Del 2 har undersökt om vissa fårraser och/eller korsningar lämpar sig bättre eller sämre för nappaskinnproduktion, och om slakttid eller slaktmetod spelar roll. Man har även tagit fram och testat färger anpassade för lammnappa i kombination med ullfärger och undersökt hur vi gör bäst med ID-märkning och spårning.
Tack Claudia för denna rapport som är konkret, spännande och lätt att läsa. Den innehåller också bilder på produkter av lammnappa och olika skador som kan uppkomma på skinnen.
nappaskinn
Bilden t.v. visar 2 fina skinn av lammnappa. Dorperskinnet som ligger överst har en väldigt fin narvyta som uppskattas inom skinnäringen. Det är sällan något ”dubbelskinn” på Dorper, som det kan vara på många andra raser.
Bilden t.h. visar sträckskador som oftast kommer av hanteringen på slakteriet. De kan också bero på att djuret har druckit för dåligt inför slakt. Bilder ur rapporten. Foto båda ovan Claudia Dillmann.
Den 7 januari 2020 är ras- och lokalföreningarnas ordföranden varmt välkomna till en digital Ordförandekonferens. Program kommer via epost, håll utkik.
Blir det en omgång av Årets Fårföretagare även 2021? Flera har undrat och nu är det officiellt; ja det blir det! Börja redan nu fundera på vem DU ska nominera till din ras och/eller lokalförening.
Styrgruppsmöte idag i Lammlyftet. Snart är alla pusselbitar på plats inför lanseringen den 4 februari. Det kommer att bli toppenbra som utbildningsverktyg och kunskapsbank för framtidens lammuppfödare. I dagligt tal kallas lammköttsstandarden för MSS LAMM (Meat Standard Sweden Lamm). Under 2021 kommer Lammlyftet att implementeras i uppfödar- och slakteriled via tillförda medel från LRF och Branschutvecklingspengen. Mer information kommer efter lanseringen.
SF och Lammproducenterna tillsammans med LRF bjöd in till ett branschråd om CODD denna vecka. Med på mötet var Skånes Fårintressenter, Gård & Djurhälsan, SDS, HKScan och KLS, Svenska Köttföretagen, Skånes länsstyrelse, LRF Skåne, Jordbruksverket, Distriktsveterinärerna, SLU och SVA. Vi framhöll näringens rädsla för denna sjukdom och vikten av att behålla de svenska fårens goda hälsoläge. Alla organisationerna är överens om att det måste till krafttag just nu för att kartlägga, säkra smittspårning och hindra att CODD sprids.
Fårägare i Skåne kommer att kallas till ett Teamsmöte om CODD den 19 januari 2021 kl. 19.00. Mer information kommer till er i Skåne. Arrangörer är SF, Lammproducenterna och LRF.
Som ni sett har Gård & Djurhälsan fått pengar till att kostnadsfritt erbjuda rådgivning och gårdsbesök tre månader framåt. Använd den möjligheten om ni ser misstänkta klövförändringar hos era får!
Det är av största vikt att alla fårägare i hela landet kontrollerar klövarna på sina får och speciellt vid inköp, följ rekommendationerna! En karenstid på fyra veckor är vad som gäller sedan CODD åter upptäckts i Sverige.
Projektet Om Får och Foder slutredovisas i dagarna. Lite korta fakta om projektet:

  • 22 st digitala föreläsningar Om Får och Foder
  • 289 personer deltog i föreläsningarna
  • 14 st gårdsbesök Om Får och Foder
  • 205 personer deltog i de 13 första gårdsbesöken. Hur många vi blir totalt vet vi nästa vecka …
  • 1410 st medlemmar är med i den ständigt aktuella Facebookgruppen Om Får och Foder där erfarenheter om får och foder delas mellan fårägare

Som avslutning av Om Får och Foders har vi en julklapp till alla medlemmar. Nu på måndag den 21/12 med start kl 14 genomförs ett fjortonde gårdsbesök digitalt och ni får hänga med! Therese och Peter Andersson på Nyby Gård strax utanför Borlänge tar emot tillsammans med vår guide Theo. De har 460 tackor och jobbar mycket med att digitalisera och automatisera sin verksamhet, och att hitta flexibla lösningar för allt. Där finns mycket inspiration och tips att hämta! Kan du ta dig en paus i julstöket under ett par timmar på måndag eftermiddag så anmäler du dig direkt till Theo Den Braver, maila ditt intresse till Theo.denbraver@gardochdjurhalsan.se. Gårdsbesöket är kostnadsfritt men vänta inte med din anmälan, antalet deltagare är begränsat. Läs mer om gården här.
Nyby
Peter och Therese hälsar er välkomna till Nyby Gård!
Möte även för branschens smittskyddsnämnd, där man också diskuterade CODD. Andra ämnen på agendan var resistens hos parasiter och AHL, den nya djurhälsoförordningen som ska träda i kraft i april 2021. Smittskyddsnämnden fungerar som rådgivande organ för SDS verksamhet och består av representanter från LRF, Svenska Köttföretagen, Växa Sverige och Gård & Djurhälsan samt de olika branschorganisationerna för djurslagen nöt, gris och får.
Vi deltog i webbinariet om illegal jakt och jaktsabotage som De 5 Stora arrangerade i måndags. En intressant dag och materialet som presenterades visar på att det med all sannolikhet försiggår illegal jakt, men att det även finns en mycket hög dödlighet som har naturliga orsaker.
Det kommer en webbinariserie om rovdjur under våren på initiativ från Värmlands länsstyrelse, i samverkan mellan viltförvaltare, forskare och intresseorganisationer.
Anna Törnfelt med flera pratade om minskad lammproduktion och ökad konsumtion av svenskt kött på P4 Gotland häromdagen. Anna berättade också om rovdjursproblemen för reportern, och att många slutar på grund av vargangrepp eller oro för angrepp, men det klipptes bort. P4 Gotland har sagt att de ville ha en lokal vinkel, vilket vi kan förstå. Men eftersom ämnet utgick nationell statistik beklagar vi den ofullständiga bild som gavs av den minskade tillgången på svenska lamm.
Förvaltningsrätten i Luleå ger grönt ljus för licensjakt på sammanlagt 24 vargar i fyra revir i länen Gävleborg, Värmland och Örebro/Västmanland. Alltså helt enligt länsstyrelsernas beslut.
För dig som vill bli bättre på att beräkna en optimal foderstat till dina får finns nu chansen att gå två foderplaneringskurser med Birgit Fag. De går digitalt via Teams, så det spelar ingen roll var ni bor.
Vi vill tipsa om Miljöhusesyn, ett digitalt verktyg som hjälper företag på landsbygden att hålla koll på de författningar som styr företagets verksamhet. Huvudsyftet är att samla och göra det enklare att hitta den lagstiftning som styr företagets verksamhet. Gör gärna en miljöhusesyn inför det nya året och få samtidigt koll på nyheter, regelförändringar och tvärvillkor.
Under året har mycket hänt inom den svenska ullnäringen. Nämndens nationella utvecklare Annkristin Hult sammanfattar här vad året inneburit vad gäller konferenser, seminarier, projekt, utbildningar och föreningar samt företag som valt att satsa på svensk ull.
2021 fortsätter Ullkompetens, ett kompetensutvecklingsprojekt som startade i november 2019 med en branschträff för svensk ull.
Svenska Dagbladet hade en stor artikel om ull denna vecka, men tyvärr bakom betalvägg.
Tjockt och fullmatat nummer av Fårskötsel ute nu. Ur innehållet:

  • Tackvändare – stor marknadsöversikt. Vilken ska jag köpa?
  • Medlemsenkäten – så tycker förbundets medlemmar
  • Vem, eller vilka har rätt att överklaga beslut om skydds- eller licensjakt?
  • Cheviot – fårrasen som försvann

Plus som vanlige en hel massa annat!
helglektyr Den coronaanpassade julen är räddad. En fullspäckad Fårskötsel damp ner i postlådan idag. Foto Britta Wendelius
En Fårpodd kommer att släppas för lyssning under helgerna, håll utkik.
Kansliets och Elitlammsupportens tider under helgerna finns här. Supportens personal, Anna, Britta och Kicki, tackar för året som gått och önskar alla Elitlammare God Jul och Gott Nytt År!
Detta är årets sista veckobrev. Eftersom jul- och nyårsafton i år infaller på tordagar kommer veckobrevet att ta lite extra julledigt. Juldagen och nyårsdagen kommer det inget veckobrev, vi ses igen den 8 januari.
Vi avrundar 2020 utan att blicka bakåt. Framtiden ser ljus ut för lammnäringen och det pratar vi hellre om än detta knasiga 2020. Tillströmningen av nya användare i Elitlamm har under hösten varit exceptionellt stor, och även om vi inte vet hur gamla de nya fårbönderna är så är vi säkra på att det kommer en ny generation som tar stafettpinnen från dem som slutar på grund av ålder. Betalningen för lammen har varit stadigt hög hela 2020, och vi hör från många håll att investeringsviljan är bättre än på mycket länge. Så vi avrundar året med stor tillförsikt och önskar alla våra medlemmar en god jul och ett riktigt gott nytt år!
Vi skickar med en jullåt också, Jaul ei burs av lammbonden Patrik Johansson som blivit viral på Gotland.
Trevlig helg och en God Jul önskar SF!
Olle
Finullsbaggen Olle är frustrerad! Han går i en ombetäckningsgrupp där inte mycket kul händer, de flesta tackorna är redan dräktiga. Men rätt över foderbordet går ett gäng snygga och högbrunstiga ungtackor. Där skulle man vara! Finullsbaggar är spänstiga herrar så Olle tog saken i egna klövar. Med ett Patrik Sjöberg-skutt tog han sig upp på foderbordet och vidare ner i den andra gruppen. Sedan stökade han runt en hel eftermiddag med den stackars texelbaggen som bodde där. Åtgärder behövde vidtas och efter det förbättras ett par gånger, men nu har det gått en vecka och han är fortfarande kvar där han ska vara. Foto Einar de Wit
bildbevis
Bildbevis, solen finns fortfarande. Den har visat sig på Gotland och snart går vi mot ljusare dagar. Foto Elof Nilsson
Sammanställt av AnnaSisy