Wales: Smaken för rött kött förändras och lammproducenterna måste möta efterfrågan

Dai Davies, avgående som ordförande för Hybu Cig Cyrmu (Motsvarande Svenskt Kött) pratar med Alex Black om framtiden för Wales jordbruk.

Att möta de föränderliga konsumenternas behov och att upprätthålla tillgång till den inre marknaden är avgörande för att den walesiska röda köttindustrin ska ha en framtid, enligt Dai Davies. Davies menar att han har sett en stor förändring i konsumtionsvanor sedan han blev ordförande för sex och ett halvt år sedan, och att industrin måste anpassa sig för att fortsätta vara relevant.
– När jag började talade vi om att konsumenterna spenderar en timme med att förbereda en måltid. Nu talar vi om 10 minuter.

– Folk gör inte längre en stek till söndagmiddagen som sedan räcker halva veckan. Nu bara vill man bara ha en god måltid, och äta något annat nästa dag.
Dai Davies menar ändå att bönderna redan har börjat anpassa sig och att de förstår vad som krävs för att möta konsumenternas behov, men att den sjunkande lamm-konsumtionen i Storbritannien kommer att bli ett bekymmer framöver.

– Det som oroar mig mest är åldersprofilen på dem som äter lamm, säger Davies. Vi måste se till att leverera de produkter som den yngre generationen efterfrågar.

Dai Davies har beslutat att avgå i slutet av mars för att HCC ska kunna utse en ordförande som kan ta organisationen genom hela Brexit-processen. Davies är bekymrad över vad som kommer att hända med handeln med jordbruksprodukter efter Brexit.

– Min dröm är att vi ska kunna tillgång till den inre marknaden och de relationer vi har utvecklat med Europa, säger han. Vi har arbetat hårt, det sista jag vill är att förlora denna marknad över en natt.

Hela artikeln
Farmers Guardian Insight: Red meat tastes shifting and farmers need to meet consumer demand ››
Översatt med Google ››