Att bara skicka 15 lamm på slakt…
Webbredaktören funderar…
Efter att ha vägt och klämt på dem upprepade gånger och sorterat i olika grupper med olika mycket mat så var det dags att skicka de första 15 lammen för säsongen plus två utslagstackor.
De ska alla ha varsitt extra plastmärke i skjutet i örat för återtag av skinn. Detta låter sig inte så lätt göras på ett 45 kgs bagglamm men det tycks vara helt omöjligt att lägga in ”återtag på alla skinnen” i datorn på slakteriet så vi fortsätter brottas med blodet strittande emellan varven.
Sen kommer transportören och då gäller det att ha fyllt i lappen som ska med skinnen till garveriet och ta fram ännu en transportsedel (med rätt ifyllt registrerings-nummer på djurtransportörens bil) och sist men inte minst skriva på att man faktiskt har skickat lammen på slakt på slakteriets lapp.
Puh…då kanske man kan få ta sig en kopp kaffe innan man börjar fylla i de tunga papprena.
Vi börjar väl med Gula boken (undrar om de gjorde den gul för att den skulle matcha Elitlamm, för de är ju nästan samma sak?). Minus-sida och gruppvis förs de små lammen ut ur boken. Åh nej, nu har transportören åkt och jag har inte memorerat hans bils registreringsnummer som ska föras in även här… Bara ett litet telefonsamtal bort så var det klart.
Hoppla hej, nu gäller det att inte förhasta sig utan jag måste ju leta upp de två tackorna inköpta någon gång i tidernas begynnelse och skriva bort dem individuellt på deras egen rad. Svetten bryter fram i pannan, var det inte någon förflyttningssida i boken också…? Nej, det har jag nog blandat ihop med ”tillfälligt ute”-sidorna och dessa djur är definitivt permanent ute!
Fast det har man ju varit med om slaktade tackor som helt plötsligt lammar året efter och ingen fattar någonting. Men detta mirakel kan man nog inte förklara för en på registerutvecklingsenheten, man måste liksom ha upplevt det själv.
Nå, då ska vi se, kaffet är slut och vi går in på Elitlamm och slakteriets hemsida. Kopiera slaktresultat och klistra in i Elitlamm så är lammen slaktade även i datorn och deras resultat prydligt fört till statistiken. Även här måste tackorna ännu så länge tas bort manuellt men det går i alla fall att söka dem med hjälp av sökfunktionen.
Det börjar bli lunchdags men än är inte lammen färdigregistrerade. Det är nu det roliga börjar; att ta sig in i jordbruksverkets förflyttningsdatabas för får och getter…
Jag provar först att skriva ut en blankett på papper och blir genast lite misstänksam eftersom man inte behöver fylla i sin adress alls. Bara namn, tel och personnr – smidigt!
Får eller getter är inte så svårt att veta, sitt eget produktionsplatsnr kan man bättre än sitt personnummer, när de åkte är inget konstigt men sen tar det stopp: Till produktionsplats… Hjälp! Vad har slakteriet för ppnr??? Jaha, så fastnade man i blanketten ändå. Funderar på att ta en rövare och bara skriva slakteriets namn tvärs över de små luckorna där numret ska skrivas men det kan kanske uppfattas som obstinat.
Skam den som ger sig, surfar iväg till Handelsbanken, laddar hem ett BankID (med ett lösen som är minst 12 tecken långt…), letar mig tillbaks till länken på SJVs hemsida, loggar in och får då upp meddelandet: 403 – Åtkomst nekad, du är inte behörig att visa sidan. Klicka här för att komma till huvudsidan. Jag klickar frenetiskt på länken men det händer ingenting – jag ger upp. Det är bara att ringa slakteriet och fråga om deras ppnr och sedan hitta kuvert, frimärke och hoppas på att posten inte slarvar bort min blankett eller att jag glömmer kuvertet i bilen.
Hela denna förmiddag kan ju motivera en till att skicka riktigt stora grupper med lamm, man kanske ska ta de resterande 200 stycken i ett svep. Ska nog göra lite tidsberäkningar på detta men först är det lunch!
Emma Rosenmüller
(När jag dryftade problematiken med inloggningen och blanketterna häromdagen med en lammkollega så svarade denne "-Jag kan logga in på jordbruksverket men jag skickar papper så de får extra arbete, för det är ju vad de ger mig!"
Någonting är ju galet med ett system som framkallar sådana här tankar hos vanligt sunt folk.)