Midvintern är nära

veckobrev

15 december 2017 | Att det lackar mot jul märks både i Elitlamm-supporten där vi haft en mycket lugn vecka och i veckobrevet som är lite kortare än vad vi vant oss vid. Men en del intressant finns det ändå att skriva om.

Britta har kontaktat distrikten om att vi gärna skickar med ett distrikt-unikt följebrev när fakturan till både gamla och nya medlemmar går iväg i januari. Ta gärna detta tillfälle i akt att kommunicera med kollegor i era distrikt. Flera distrikt har redan skickat in sina brev, tack till er för snabb respons!

Seminverksamheten har skickat en enkät om hur brunstsynkroniseringen fungerat ute i seminbesättningarna. Detta för att kunna förbättra rådgivningen till seminerande besättningar.

Vi har fått en del samtal från fårägare som tycker det är bra att ullen förs fram i ljuset. Extra kul att få uppmuntrande tillrop såklart, men det är överhuvudtaget kul när ni hör av er!

Har sammanställt fakta om import och export av ull. Större pengar och ullhögar i rullning än vad man kunde ana.

Ullfakta

Det är ok att sprida grafiken. Hämta högupplöst version här ››

Naturvårdsverket ber regeringen ändra reglerna rörande mininivåer för rovdjur. I stor sett går det ut på att miniminivåer fastställs inom förvaltningsområdet i stället för länsvis för samtliga rovdjur varg, björn, lo, kungsörn och järv. Detta förslag är bra då det blir ett mer flexibelt system, stärker det regionala ansvaret och det underlättar för spridning av arterna. Samt att det kommer att bli lättare att få igenom skyddsjaktsansökningar i etableringslänen.

SF har inte ändrat någon ståndpunkt när det gäller rovdjur eller vårt rovdjurarbete. Rovdjuren är och förblir ett problem för de betande djuren, nu har vi rovdjur i varierande omfattning i landet och vi måste förhålla oss till detta när vi för fram våra synpunkter och vilka problem vi har. Rovdjursfrågan är komplicerad och mer pengar till förebyggande åtgärder måste fås fram. Att åtgärderna fungerar över tid både ekonomiskt och arbetsmässigt behöver också kunna verifieras. I Värmland har Länsstyrelse, Hushållningssällskapet och distriktet gjort en medveten satsning på ”Fårprojektet” under flera år, och det är väldigt roligt och positivt att fårantalet nu ökar i Värmland efter flera års kraftig nedgång.

Kansli- och Elitlammsupporttelefonen kommer att hålla stängt från nästa torsdag till och med 7/1. Kommande vecka kan man alltså ringa på våra vanliga tider, men sedan är nästa telefontid den 8 januari. Vi svarar på mail som vanligt alla vardagar. Gänget som jobbar med Elitlammsupport vill passa på att framföra en särskild jul-hälsning till alla våra Elitlamm-användare!

Hemsidan har tips för filmkvällar och lyssning. Man kan hitta allt mer film om olika ämnen, och nu finns det en meny under Utbildning i Kunskapsbasen som heter Film. Filmer om utfodring, lamning, lägesrättning vid lamning, exteriörbedömning med mera. Under Länkar finns en ny meny med Poddar. Har inte hittat så många att fylla på med, men det kommer förhoppningsvis fler. Köttpodden från Svenskt Kött kan varmt rekommenderas.

extfilm2
Ett känt ansikte som lär oss att exteriörbedöma lamm och mycket annat finns i Kunskapsbasens filmsamling.

Fin helg önskar SF!

smakavgotland
Elof hälsar från Gotland att volymerna av gotländska ekolamm ökar och väntas nästa år nå över 6 000 st. Här en bil lastad med saftigt, mört och smakrikt kött från gotländska bönder på väg till Sveriges fastland. Känns fint att de får något vettigt att äta i huvudstaden : ) Foto Elof Nilsson

vinterbild2

vinterbild
Det rapporteras om snö, till och med från Skåne. Fast mängderna är något mer imponerande norröver. Foto Maria Edman och Britta Wendelius

mosslamm2
Denna snygga bagge fångades på bild i Wadköping förra helgen. Vi vet tyvärr inte vem uppfödaren/konstnären är. Foto Gudrun Haglund-Eriksson

hjul
(H)jul med förhinder? Tur att det är en dryg vecka kvar, vi får hoppas de kommer loss i tid. Foto Magnus Jönsson

Sammanställt av Anna