Aprilsnö ger fåragö

veckobrev

6 april 2018 | Hör att det snöar i norr igen. Men våren är någonstans i söder, troligen på väg norrut. Och det lammas för fullt. Läs om varg, studentarbete om ull, extra ersättning för djurvälfärd, poddar med mera i veckans brev.

14 nomineringar till årets Fårföretagare har inkommit. Nu ska juryn fundera över rangordning av dessa och det blir inte lätt, alla är värda att vinna. Det framkommer tydlig att svensk lammnäring är otroligt varierad och drivs framåt av kreativa och arbetssamma människor, som med djurens bästa i fokus och utifrån sina unika förutsättningar skapar sina verksamheter. Presentation av de nominerade kommer snart på hemsidan, och i nästa Fårskötsel.

Flera medlemmar har hört av sig med funderingar över vad som gäller vid rovdjurangrepp och för rovdjursavvisande stängsling. Vi uppmanar alla som kan att söka bidrag till rovdjursavvisande stängsel, även för stängsling av åkermark (vissa länsstyrelser har någon form av prioriteringsordning). Flera länsstyrelser har slut på pengar till RAS för denna stödperiod (till 2020), men det finns pengar kvar i viltskadeanslaget för icke blocklagd mark.

Vi uppmanar också alla att rapportera rovdjursobservationer till Skandobs. Är medveten om att vi tjatar om detta, men det är viktig för att säkerställa inventering och som underlag vid eventuella skyddsjaktsbeslut.

En ny forskarrapport har presenterats i veckan som tycker att gynnsam bevarandestatus bör sättas vid 600 individer. Naturvårdsverket har satt ned foten och finner att det inte finns någon anledning att ändra det tagna inriktningsbeslutet som sätter GSB vid 300 vargar.

Några besättningar med mjölkfår av hört av sig och önskat möjlighet att köpa semindoser av ostfriesiskt mjölkfår eller annan mjölkras. Vi ska titta på vad vi kan göra för att hjälpa till med detta. Finns det fler som är intresserade av mjölkras-semin? Tala om att ni finns, det kan spela roll. Till exempel genom ett mail till semin@faravelsforbundet.com.

Vi har träffat Jordbruksverket angående ersättningen för extra djurvälfärd. Jordbruksverket har startat en utvärdering av djurvälfärdsstöden till gris, nöt och får. 2016 var det drygt 1700 besättningar som sökte för får, och under 2017 var motsvarande siffra 2150 besättningar. Av de besättningar som fått kontroll har man funnit en väl hög andel med anmärkningar, och därför har man ökat antalet kontroller under 2017. Jordbruksverket ville höra vad vi tycker om stödet, och om vi tror att stödet har bidragit till bättre djurvälfärd.

För att kunna utvärdera utfallet av djurvälfärdsstödet söker Jordbruksverket mätbara mål på att djurvälfärden har ökat. I det här fallet är det inte helt enkelt att hitta mätbara mål, och det inser man. En enkät kommer att tas fram som i första hand går ut till veterinärer, fårklippare och rådgivare, och eventuellt till ett mindre antal utvalda fårägare. Vi framförde vår uppfattning att stödet mottagits positivt.

Vi har blivit kontaktade av några studenter som går Miljöstrategprogrammet på Högskolan i Gävle. Under våren gör de ett projektarbete där de undersöker hur man i Sverige kan öka resursutnyttjandet av fårull. Projektets huvudmål är att presentera ett system för insamling av fårull och analysera hur olika avsättningsmöjligheter kan påverka värdekedjan för fårull. En del av arbetet är att göra miljöbedömning och förenklad livscykelanalys för att undersöka potentiell miljöpåverkan från flera tänkta värdekedjor. Superintressant. Vi hoppas att projektet blir lyckat och vi har försett studenterna med sådant vi kan bidra med, det vill säga fakta och information om ull.

I tisdags var det styrelsemöte med bland annat årets motioner till Stämman på dagordningen. Fem motioner har inkommit. Motionerna handlar om utbildning av gårdsmönstrare, stöd till distrikt som håller riksbedömning, Jordbruksverkets stöd för extra djurvälfärd, statligt stöd till ullproduktion och kartläggning av lammförluster. Läs motionerna och styrelsens förslag till hur Stämman ska rösta om dem i nästa Fårskötsel, som kommer den 4 maj. Mötets dagordning var lång, så mötet fick brytas och kommer att fortsätta på onsdag.

Budgeten klubbades i samband med veckans styrelsemöte och till er som väntat på uppföljning av Får-poddens pilotavsnitt kan vi meddela att det kommer att bli fler avsnitt under sommar och höst. Nu ska vi bara lamma klart och göra en plan för hur vi kan göra mesta möjliga podd för tilldelade medel, sedan sätter vi igång.

Nytt avsnitt av Ullförmedlingens Ullpodd finns nu att lyssna på. Claudia är med och pratar ull och om SF.

Hemsidan påminner om enkäterna. Är det inte redan gjort så besvara dem gärna. Om behov av arbetskraft respektive kejsarsnitt på får.

Det börjar bli hög tid att anmäla sig till Stämman. Program och information om boende och anmälan finns här.

Trevlig helg önskar SF!

Daphnesbarn
The look of nybörjartur: mina första seminlamm. Av just deras mamma har jag beställt en bagge för egen rekrytering och ett av lammen är bagge. Kanske inte så troligt att han håller måttet och att planen går i lås, men man gör vad man kan för att få lite spänning i sin lantliga tillvaro. Foto Anna Bergström

finullare
I serien duktiga och hållbara tackor (Ulf hyllade en av sina texeltackor häromveckan) – finullstacka som är 7 år, har lammat 6 gånger och fått 17 lamm. Alla lammen har hon fött upp själv och alla lammen har gått fram till slakt eller liv. Bilden visar en av årets trillingar. Foto Maria Edman

vinternrasat
Nu släpper vintern greppet i Bohuslän. Foto Anna Bergström

Sammanställt av Anna