Senaste nytt inför långhelgen

veckobrev

27 april 2018 | Läs denna vecka om Norra Kalmars, Bohusläns, Stockholm-Uppsalas och Örebros nomineringar till Årets Fårföretagare. Vill du skriva på för en förändrad EU-politik när det gäller varg så missa inte länken till en medborgarpetition.

AFF_2018_3

I Södermanland anordnade Länsstyrelsen en informatonsträff om rovdjur i onsdags, med Länsstyrelsen och SF som föreläsare. Inbjudna var också LRF, Södermanlands Läns Fåravelsförening, Jägarförbundet och Riksjägarna. Välbesökt och med bra diskussioner.

En öppen petition (namninsamling) har startats i EU med syfte att flytta vargen ur art- och habitatdirektivet. Syftet med det skulle vara en större möjlighet att agera i vargfrågan på nationell nivå. Som det är nu är Sveriges möjligheter att hantera vargstammen starkt begränsade av EUs art- och habitatdirektiv. Att flytta vargen ur art- och habitatdirektivet tycker vi därför skulle vara av godo, även om det kortsiktigt troligen inte skulle innebära stora förändringar i den svenska vargförvaltningen. Men på sikt skulle det kunna bli möjligt för våra politiker och myndigheter att göra annat än att bara jobba med fördelning och ersättningar vid skador och till förebyggande åtgärder. Här finns medborgarpetitionen. Sista dag att skriva på är 1 maj.

Arbete pågår med att knyta ihop kontakter för att få fart på korsningsullen – det är där de volymer som förädlingsindustrin kräver finns. Här handlar det om produktion av garner som ska bli vävda tyger till konfektionsindustrin. Andra spännande ullprodukter som vi är på gång att leta ullproducenter till är filtade sulor, sittdynor och liggunderlag för ett outdoorföretag.

LRF Kött arrangerade en Bankdag i onsdags. En god uppslutning av banktjänstemän som blev uppdaterade i läget inom nöt, lamm och grisnäringen hela vägen från gård, via slakt till handel.

I tisdags styrelsemöte i Gård & Djurhälsan. Ekonomisk avrapportering och uppföljning av verksamhetens olika affärsområden samt en del strategiska frågor om korncernstrukturen som bolaget verkar i.

Stämmans delegater, det vill säga de personer som ska representera sina distrikt vid Stämman på Öland, har via mail fått sig tillskickat underlag inför Stämman. Motionerna, valberedningens förslag, verksamhetsberättelse, årsredovisning etc. Dags alltså att på distriktsnivå prata ihop sig om hur man vill ställa sig till motionerna och andra frågor som ska avhandlas under Stämman.

Valberedningens förslag till Stämmans val kom under veckan och det föreslås förändringar i SFs styrelse. Det har funnits önskemål om ett förändrat ledarskap inom styrelsen, och valberedningen har därför rekommenderat Magnus J att ställa sin plats till förfogande.

Magnus J: Jag tänker inte ta strid om detta. Jag brinner för det arbete jag lagt ner under dessa år och är stolt över de resultat vi tillsammans har uppnått. Nu är jag mån om att stafettpinnen förs vidare på ett vettigt sätt. Ser styrelsen att ett annat ledarskap behövs för den utveckling som sker i föreningen så ska jag naturligtvis inte stå i vägen för det. Att jobba i motvind i en styrelse ger inte förutsättningar för bästa medlemsnytta. Föreningens utveckling är viktigare än en enskild ledamot, även om denna är ordförande. Det jag ser som viktigast nu är att göra ett schysst överlämnande så att inte verksamheten och då främst det näringspolitiska arbetet tappar för mycket fart. Jag vill vara tydlig med att jag avser att fullfölja mitt uppdrag fram till stämman. När sedan stämman beslutat om vilken ordförande man vill se framgent lämnar jag med varm hand över styrelseklubban och finns till hands under en period som stöd om så önskas.

Styrelsen vill vara tydlig med att det inte ligger några större konflikter bakom bytet av ordförande. Magnus J har jobbat helhjärtat för SF, vi har tillsammans åstadkommit mycket och vi jobbar fortfarande tillsammans. Orsaken är olika syn på hur ett gott ledarskap och arbetsklimat bäst uppnås.

Registrering av semindata pågår och vi har ett nytt dräktighetsrekord att tillkännage. En bohuslänsk besättning slog den tidigare rekordhållaren, även den från Bohuslän, genom att få 6 av 7 tackor att lamma vilket betyder 86 % dräktighet. Djurägarseminörens kommentar: ^^ :$ :’)

Vi har beslutat oss för att inte delta när European Sheep Breeders Union samlas i Bulgarien i år. Vi tycker inte att vi har utrymme för resan i årets budget, särskilt som vi inte fått underlag och budget för de planer man vill sätta i verket. Vi stänger inte dörren till detta samarbete, men i dagsläget ser det ut att bli för kostsamt för att vi ska kunna motivera vårt deltagande. Särskilt som södra Europas fårhållning är väldigt fokuserad på mjölkproduktion.

Att vi ska delta på Elmia har länge varit klart, men eftersom Klipp-SM kommer att hållas på Gotland i år har vi behövt fundera över alternativa aktiviteter till den kioskvältare som klipptävlingarna varit. Tillsammans med Elmia planerar vi nu att bygga upp ett lamm-kök med kock, som visar styckning och tillagning av lamm. Kocken Sven-Erik Larssons specialitet är tillagning som höjer värdet på olika styckdetaljer, både ekonomiskt och smakmässigt. Det blir publikt med storbildsskärm och möjlighet att provsmaka det han tillagar. Vi hoppas nu att rasföreningarna gillar idén och vill vara med. Särskilt roligt skulle det vara om vi kan få möjlighet att jämföra smak och karaktär på kött från våra olika fårraser.

En fin Valborgshelg önskar SF!

vidilab
Fårägarnas favoritpostning i sociala medier denna vecka? Foto Britta Wendelius

18012
Jag blev väldigt förvånad när jag hittade detta färska tacklamm i fårhuset i tisdags morse. Mamman som seminerats trodde jag hade brunstat om, och hon hade inget juver att tala om när jag gick och la mig på måndagskvällen. En uppdaterad seminrapport fick postas och just nu verkar det som att vi håller årets svenska rekord i fårseminering. Det ska såklart firas! Foto Anna Bergström

virke
En av årets höjdpunkter på Nors, sågning av egenpregenproducerat timmer. Utbytet räcker till en rätt skaplig maskinhall. Som förmodligen blir djurstall efter en tid … Foto Elof Nilsson

Sammanställt av Anna