Nu kör vi – ensilage och nytt verksamhetsår

veckobrev

25 maj 2018 | Ett vackert väder har parkerat över landet och åtminstone i söder har vi fullskalig värmebölja. Vallskörden är igång och det värdefulla gräset växer. Vi inleder med Brittas referat från Stämmohelgen, för oss som inte var där.

Öland och Borgholm bjöd på ett fantastiskt sommarväder och ett mycket proffsigt arrangemang genomfört av gänget i Södra Kalmars Fåravelsförening. Vi blev väl mottagna och ingenting var omöjligt. Eloge till alla inblandade och även hotell Borgholm!

Stämman genomfördes under fredagen, med start efter en välsmakande lunch. Magnus Jönsson höll det inledande Stämmotalet och förklarade Stämman för öppnad. Stämmoordförande Lisbeth Lennartsson hälsade välkommen. Stämman genomfördes med stort engagemang och bitvis var det många talare som debatterade livligt.

Kvällens Stämmomiddag var ett underhållande och välsmakande arrangemang. Gästerna avnjöt en trerätters middag där får- och lammkött hade sin naturliga plats.

Lördagens Lammriksdag bestod av en bra och intressant kompott av föreläsningar. Föreläsare som var lätta att lyssna till. Fårskötsels Redaktör Einar var på plats så vi kan nog alla se fram emot en mer utförlig rapport i Fårskötsel. De föreläsningar vi får av talarna kommer att läggas ut i Kunskapsbasen och samlas här. Ännu så länge finns Elin Stenbergs Påverkar produktionssystemet kvaliteten på slaktkroppen och/eller köttet hos lamm? på plats.

Lördagskvällen bjöd även den på trerätters med lokalt fårkött i högsätet. Jag kommer absolut att själv tillaga gravad rostbiff från tacka – mums vilken smakupplevelse! Båda kvällarna kantades även av musik och underhållning, vi sjöng till och med allsång. Sammantaget en härlig Stämmohelg!

Stämman valde in två nya ledamöter i SFs styrelse, Anna Olsson och Thomas Eriksson. Varmt välkomna!

Anna bor i Västmanland utanför Kungsör på Norrby gård, som hon driver tillsammans med sin man Tomas Olsson. Sedan 2000 jobbar båda hemma på heltid. Lammen levereras till Fällman kött och säljs i huvudsak till restauranger i Stockholm. Anna är riksdomare på köttrassidan sedan många år och brinner för den funktionella exteriören. Aveln med de tyngre raserna är det roligaste av allt arbete jag lägger ner på fåren, säger Anna. Läs hela Annas presentation.

AnnaO1
Anna med rosettprydd suffolkbagge på Linköpingsauktionen.

Thomas får vi läsa om nästa vecka.

Annas och Thomas kontaktuppgifter, tillsammans med övriga styrelsens finner man här.

Gudrun har mottagit många gratulationer under veckan som gått och media har också velat prata med vår första kvinnliga ordförande. Det finns höga förväntningar i luften och den nya styrelsen kommer förstås att göra allt för att leva upp till dem. Det blir ett IRL styrelsemöte i Stockholm redan nästa vecka, för att ingen tid ska gå förlorad.

Stämmouttalandet om rodvdjurfrågan har skickats ut till myndigheter, press och politiska partier.

En pressrelease om Årets Fårföretagare och Årets Uppstickare skickades ut i lördags och en del tidningar har rapporterat. Till exempel Radio P4 Gotland som pratat med Kjell Nilsson och ATL.

Vi har sökt tillstånd för en manifestation utanför Näringsdepartementet i Stockholm den 14/6 kl. 11 och skrivit till Landsbygdsministern och bett att få överlämna uppropets namninsamling till honom. Flera organsisationer har sagt att de ska sluta upp, bland andra LRF Mälardalen.

Elof och Viktoria Östlund är med i gruppen för utlysning av branchmedel. Nu återstår cirka 2 veckor av spänning innan det blir officiellt vilka projekt som beviljas pengar. Branchmedel är de djurägaravgifter som de större slakterierna tar ut, totalt ca 3 miljoner för alla djurslag. Inom lammbranchen har vi ungefär 150 000 kr att fördela. Fortsättning följer.

Datum och platser för riksbedömning av ull/päls/rya är nu klara. Mer information i nästa Fårskötsel.

riks2018

Det kommer att hållas sambedömningskurser för rekommenderade mönstrare under sommaren. Mer information kommer. Rekommenderade mönstrare kommer att få personlig inbjudan.

Vi har svarat på en remiss gällande ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter om ekologisk produktion och kontroll av ekologisk produktion.

Både Förbundets och Stiftelsen Svensk Fårforsknings årsredovisningar för 2017 finns nu publicerade på hemsidan, tillsammans med SFs Verksamhetsberättelse för 2017.

Elitlammsupporten har märkt att många har ägnat sig åt lamningsregistrering under långhelgerna. Det är bra, för det gäller att ha allting klart innan första avelskörningen som är den 24 juni. Vi vill gärna slå ett slag för registrering av lammen direkt när de kommer, gärna i Elitlamms mobilversion. Då har man all information på samma plats och slipper katastrofer med uppätna kollegieblock och liknande.

Äntligen är det klart för korsningsdjur att få vara med i avelsvärderingen, så för besättningar med den typ av korsningar som kommer att ingå i avelsvärderingen gäller det att få in nya rutiner. Det kommer mer information om hur avelsvärderingen för korsningsdjur är utformad, men redan nu kan man läsa om projektet här. Helt kort kan man säga att avelsvärdenas syfte är att var till hjälp att välja ut rätt djur till fortsatt avel. För att detta ska blir ett bra verktyg gäller det att lammen mönstras. Lista över mönstrare finns här.

Läs om vad som ska göras före den 24 juni respektive 25 augusti för att lammen ska komma med i årets avelskörningar.

Missade någon förra veckans veckobrev, som inte skickades ut med epost på grund av Stämman, så finns det att läsa på hemsidan.

Trevlig helg önskar SF!

gres
Tänker mycket på gräs just nu. Visste ni att köttbönder i USA med betesbaserad drift ofta kallar sig gräsbönder? Utan gräs inget kött. Foto Elof Nilsson

elofgres
Bonden passar på gräset och ser ut att vara nöjd med den gotländska tillväxten. Foto Elof Nilsson, eller möjligen någon annan (man tänker sig inte att Elof har selfiepinne).

Sammanställt av Anna X