När fårfolket åkte till huvudstaden

veckobrev

15 juni 2018 | Rapport från gårdagens övningar i Stockholm, information inför avelsvärderingens första brytdatum och lite annat smått och gott.

Så kom dagen för Manifestation och överlämnande av namninsamling i Stockholm. Drygt 40 personer samlades på Vasaplan/Vasagatan, många hade rest långt och från olika delar av landet. En delegation från Jönköping, många från Södermanland, representanter från Uppland, Östergötland, Västmanland, Värmland, Örebro och Hälsingland (kan ha missat någon). Det fanns även representanter från LRF på plats. Många fårägare har hört av sig och gett sitt stöd, men hade inte möjlighet att närvara på plats denna dag.

manifestation2018_1
Foto Karin Ericson

Stämningen var god och vi var alla taggade och överens om att vi måste höja våra röster och uttryckligen påtala vikten av att det blir ”ordning” på rovdjursförvaltningen. Vi ska kunna känna trygghet i att bli bra och rättvist bemötta av myndigheter vid eventuella angrepp, skyddsjakt ska beviljas när så behövs och förvaltningen ska vara hållbar över tid. Att full ersättning betalas ut till förbyggande åtgärder och att samtliga kostnader ersätts vid ett angrepp kräver att det finns tillräckligt med pengar avsatta för dessa ändamål.

manifestation2018_3
Foto Karin Ericson

Gudrun hann nätt och jämnt hälsa alla välkomna och påbörja sitt tal innan en motdemonstration av Hunt Saboteurs Sweden trängde sig på. De var stundtals mycket påträngande, högljudda och otrevliga i största allmänhet. Polis tillkallades och de skötte sitt jobb bra och var väldigt tillmötesgående, de skapade en zon mellan oss och aktivisterna så att vi kunde fortsätta. Även Ulf och Claudia som var våra vakter gjorde ett gott jobb för att hålla lugnet på plats. Det här är en extrem grupp som tillåts ta mycket plats. Skulle de dyka på någon av era lokala sammanslutningar eller på en enskild gård så tveka inte att anmäla till Polisen.

Uppropet som Fåravelsförbundet startade samlande hela 1311 underskrifter (hann bli 1323 innan namninsamlingen idag avslutades). Tillsammans med namninsamlingen Skyddsjakt på Sjundareviret NU överlämnades vår namnlista till Kristina Yngwe, vice ordförande i landsbygds- och miljöutskottet. Sammanlagt utgör dessa över 5000 namnunderskrifter för en hållbar rovdjurförvaltning och en stärkt fårnäring.

uppropet
De utskrivna namnunderskrifterna utgjorde en rejäl bunt. Nu överlämnad till landsbygds- och miljöutskottet, då näringsdepartementet inte lyckades lösa ett mottagande. Foto Gudrun Haglund-Eriksson

I sista minuten innan Manifestationen blev vi inbjudna till Riksdagen. Inbjudan kom från moderaten Åsa Coenraads från Västmanland via Berit Wallin Håkansson. Vi var en delegation på 11 personer som tågade ned till Riksdagen för att möta sex politiker som på så kort varsel tagit sig tid att möte oss!

offwego
Slutmanifesterat och dags att bege sig till Riksdagen. Foto Karin Ericson

Land Lantbruks reporter var med på mötet i Riksdagen, läs reportaget här.

Tack Karin Ericson för foton från torsdagens manifestation!

Gudruns tal kan ni läsa här.

Ett annat upprop, nu riktat till er som brukar mönstra er egen eller andras besättningar. Oavsett nuvarande erfarenhet och utbildningsnivå hos dig som gårdsmönstrar, så hoppas SF kunna inspirera fler att lära mer om och få samsyn kring gårdsmönstring av lamm. Har du erfarenhet av att mönstra i egen eller andras besättning och vill synka dig med andra som mönstrar? Hör av dig om du vill få mer information om planerade kurser, träffar för erfarenhetsutbyte och sambedömningskurser? Kontakta Britta så återkommer vi med personlig information till dig. Ange namn, adress, distrikt och nuvarande erfarenhet/utbildningsnivå. Vi jobbar för intensivt med att få till stånd ett antal kurser/träffar och BEHÖVER därför se var i landet störst intresse finns. Tack på förhand!

Stämmoprotokollet är ute på sin rundtur i landet för att bli justerat och signerat av precidiet. Justeringsmän och Stämmoordförande uppmanas att tömma sina analoga brevlådor!

post
Foto Pixabay

Att låna vårt ullbibliotek har blivit populärt, vilket vi tycker är jätteroligt. Vi kommer att knåpa ihop ett utlåningsschema och kanske får vi klura på om vi behöver flera bibliotek. Men ännu så länge finns endast ett, så hör av er i god tid till Claudia för förfrågan om lån av ullbiblioteket.

svenskull
Ullbiblioteket visar den svenska ullens mångfald. Foto Britta Wendelius

SFs Speciella Pris tilldelades i år Gustav och Marie Mandelmann. De kunde inte närvara vid prisutdelningen på Stämman, men har nu fått diplom via post. Styrelsens motivering till valet av Mandelmanns löd: ”På bästa sändningstid visar Mandelsmanns upp sambandet mellan djur och mat på ett rakt och enkelt sätt. Gustav och Marie Mandelmann har skapat en hype kring närproducerade, egenproducerade varor och de har också kortat ner avståndet mellan producent och konsument på ett glatt men ändå seriöst vis.”

Om exakt en vecka är det midsommarafton. Ni tänker kanske på sill, nubbe och jordgubbar? Eller små grodor med tillbehör?

Jag tänker på att avelsvärderingen har sitt första brytdatum söndagen den 24 juni. Det betyder att lamm som ska komma med i körningen måste vara registrerade i avelsregistret senast vid midnatt 24/6.

Sista dag att nå supporten om något blivit fel är alltså på torsdag den 21/6. I praktiken betyder det att om man inte registrerat klart årets lamningar bör man göra det senast NU. I AvelMini: alla lamm ska vara registrerade i en Omgång för 2018. I Avel & Produktion: Betäckningsgrupperna ska vara avslutade mot en Omgång för 2018 och är det rätt gjort har lammen härstamningsbevis och Elitlammkod på sina Djurkort. Har de inte det, kontakta supporten i god tid före torsdag. Få nu inte panik, vi hjälper alla som behöver hjälp men ni måste vara ute i god tid! Läs mer om avelsvärderingen här.

offharstamning
Såhär ser det ut på Djurkortet (gäller Avel & Produktion) när djuret är registrerat i avelsregistret.

Har du djur som kan kvalificera sig för auktionen i Linköping i september är det särskilt viktigt att lammen är inlagda i avelsregistret och att du har registrerat alla tillgängliga uppgifter före 24 juni.

För de vetgiriga finns det mer att läsa om avelsvärdering i Kunskapsbasen. Rekommenderar den informativa broschyren BLUP – det mesta du behöver veta om avelsvärden.

Protokollsammanfattning 184 del 1 och 2 från de senaste styrelsemötena har gått ut till distriktens orförande och sekreterare för kännedom. Det kan vara bra att känna till att styrelseprotokollen landar där, och alltså den vägen finns tillgängliga för alla medlemmar.

Fick en fråga på förra veckans brev: Vad är Mutro? Ber om ursäkt, det är nog många som inte vet vad denna förkortning betyder. M står för miljöstöd och utro för utrotningshotad ras. Det är alltså ett stöd som betalas ut till utrotningshotade husdjursraser. Läs mer om Mutro på Jordbruksverkets hemsida.

Förra veckan var det många veckobrev till mottagare med Telia-abonnemang som ”studsade”. Vi försöker lösa detta, men tipsar om att Veckobrevet alltid finns att läsa på hemsidan om man saknar det i sin inkorg.

Trevlig helg önskar SF!

manifestation2018_2

tystnar
Nej vi ger oss inte, vi fortsätter att tjata så mycket vi orkar (och sen lite till). #vivärnarvåradjur #låtbondenfixamaten #betandedjurförbiologiskmångfald #närlammentystnarväxerhagarnaigen
Foto Karin Ericson

Sammanställt av Anna X