Ett något grönare får-Sverige

veckobrev

17 augusti 2018 | En del regn har fallit sedan sist och vi hoppas det har fördelats någorlunda rättvist.

Men torkans följder kommer att fortsätta påverka oss både nu och framöver. Foderförråden är inte fyllda och även om vi förhoppningsvis kan få bra skördar under sensommaren förväntas det bli brist på foder. Flera foderleverantörer presenterar olika sorters kraftfoder för att hjälpa oss att komponera fungerande foderstater utifrån det grovfoder vi har att tillgå. Både för att komplettera låga näringsvärden och foder som gör det möjligt att minimera grovfoderandelen. Gård & Djurhälsan, foderfirmorna och slaktföretagen anordnar olika kurser och seminarier med information och rådgivning, håll utkik.

Ett exempel är HKScan som bjuder in till fem miniseminarier per telefon eller Skype med tema foder, bete och vikten av att inventera, planera och redan nu tänka på säsong 2019. Det finns fem tillfällen att välja mellan, passa på! Alla som är intresserade får gärna delta, men HKScans leverantörer har förtur om det blir fullbokat.

Även nästa Fårpodd kommer att handla om att få lammen slaktmogna i tid, och hur man kan göra med dem som trots allt inte blir klara. Podd nummer 3 är under produktion just nu, och den släpps för lyssning så snart den är klar.

LRF Kött, där SF ingår, har en tät dialog med handeln för att få i gång en större försäljning av kött och därmed öka slakten. Här skriver Svenskt Kött (där SF också ingår) om butikskedjornas satsningar på svenskt kött.

#höstlamm – precis som förra året ska vi hjälpas åt att lyfta lamm som en av höstens finaste produkter med en kampanj i sociala medier. Syftet är berätta varför det är en bra idé att äta och köpa lamm på hösten. Kampanjen körs vecka 40–41 och hela kött- och fårbranschen inklusive handeln deltar. Mer information kommer när vi närmar oss.

Slakterierna signalerar att fler än vanligt vill anmäla tackor till slakt, vilket medför att slaktkön nu är lång. Att man inte kan behålla tackor man inte har foder till förstår vi, men vill ändå uppmuntra så många som möjligt att försöka hitta lösningar för att kunna spara och betäcka de bästa tackorna i höst. Lammen kommer att behövas. Ge inte upp ännu!

Påminner om LRFs stödtelefon som man kan ringa om man behöver stöd och råd. Numret är 0771-18 08 11. Läs mer här.

Försök att hitta kreativa lösningar för de tackor som behöver slaktas. Betalningen från slakteriet är ändå inte den bästa. I Bohuslän har ett antal gårdar gått samman för att legotillverka korv av tackor, Fåraherdar i Väst heter de. De lägger kött från slaktade tackor i ett fryslager, och när tillräckligt många behöver korv levererar de en större mängd till en chark som gör olika typer av fårkorv. Som medlemmarna sedan säljer i sina gårdsbutiker, via REKO-ringar etc. Tack-kött är supergott både som det är och förädlat till korv, lufttorkat eller rökt! Men finns det inte möjlighet att ta vara på köttet eller förädla kan en allra sista lösning kanske vara att sälja som hundmat? Många katt- och hundägare fodrar numera med rent kött och ben, så kallad barf.

REKO-ringar har blivit en viktig kanal för försäljning av livsmedel direkt från producent till konsument och många orter har nu välfungerande ringar med många kunder. Efterfrågan på lammlådor är mycket god, åtminstone runt storstäderna. Claudia har erfarenhet av uppstart av REKO-ring och hon svarar gärna på frågor om någon funderar på att starta en ny ring. Finns det en ring så kontakta den om ni funderar på att prova att sälja gårdens produkter där. Sök på REKO och närliggande orters namn på Facebook.

Snart stundar seminsäsongen och när de uppdaterade avelsvärdena publicerats den 8 september kommer årets nya baggar att väljas ut. I år kan man också beställa doser ”ur lagret” om man vill komma igång tidigare. Alla som någon gång visat intresse för semin och inte avsagt sig kommer att få ett inledande mail i helgen. Vill även du komma med på listan, skicka ett mail till semin@faravelsforbundet.com. Det finns sperma efter alla ”vita” baggar i 2017 års seminkatalog, men en del gotlandsbaggar är slut.

Om två veckor är det SM i fårklippning på Gotland och Fårklipparförbundet firar 10 år. Samtidigt är det dessutom Skördefestival. SF sponsrar SM i fårklippning. Utan fårklippare stannar fårsverige, så det är självklart att vi vill vara med och bidra. Claudia kommer att vara där, passa på att prata ull, skinn eller något annat med henne.

Glöm inte att boka in höstens klippning. Fårklippare är ett eftersökt släkte med fullbokade kalendrar. Vill man prova att klippa själv eller lära mer så håller Dalarna kurs den 30 september i Mora. Bohuslän planerar en klippkurs senare i höst. Det kan vara bra att anmäla intresse för att gå klippkurs till sin lokalförening, då finns det chans att fler distrikt ordnar kurs.

Förra helgens Ullmarknad på Österbybruk sparkade igång höstens ullaktiviteter. Claudia satt i juryn som korade årets vackraste garn spunnet av ull tillsammans med valfritt återvunnet material. Bidragen höll hög konstnärlig kvalitet och ganska många fårraser var representerade i ullen, där flera spinnare hade blandat olika strukturer. De återvunna materialen var allt från rispapper för tygblöjor till sönderrivna sidenscarfs. Det finns bilder på Upplandsmuseets Facebooksida och Ullpodden har en livesändning från prisutdelningan. En annan spännande ullprodukt som såg dagens ljus under dagen var en tovad bonad med motiv från bygden, som ska användas som ljuddämpare i en bygdegård. Konst av ull som skapar en bra ljudmiljö är ju en otoligt bra idé.

Riksbedömningsturnén för rya, ull och päls startar nu på söndag och sträcker sig två veckor framåt i tiden. De sju riksdomarna har nu packade resväskor och är laddade för en intensiv period. Premiären sker i Värmland.

Nyfikna och åskådare är välkomna till riksbedömningarna för att spana in snygga djur, lära mer och prata får.

Idag den 17/8 är det sista datum för anmälan till Jönköping, och gotlänningarna har fram till söndag den 19/8 på sig att anmäla till riksbedödmning på ön. Bohuslän hälsar att det finns utrymme för några efteranmälningar. Antalet anmälda baggar till riksbedömning totalt sett pekar mot ett lägre antal djur än normala år. Men glädjande nog finns det ändå, trots årets prövningar, en hel del snygga baggar att visa upp för riksdomarna som är ”on the road”.

Vi får en del samtal från oroliga medlemmar i rovdjursområden som snabbt behöver stängsla in nya marker på grund av betesbrist. Om det går att lösa praktiskt kan en lösning vara att beta dessa hagar dagtid och flytta djuren till säkrare hage nattetid.

Nästa lördag 25/8 vid midnatt tas data ut ur Elitlamm för årets andra avelsvärderingskörning. För att djuren ska komma med måste de då vara inlagda i avelsregistret. Helst ska också mönstringsresultat vara inregistrerat, då får lammen avelsvärden baserade på sina egna merieter och inte bara baserade på härstamning. Värden med högre säkerhet med andra ord. Läs mer om avelsvärderingen här och kontakta Elitlamms support i god tid om du behöver hjälp eller om något råkat bli fel.

Alla raser som har öppen stambok tillåter att djur med 94 % eller mer av samma ras sätts om till renrasig. Uppgradering till renrasig sker inte automatiskt, men kontakta Elitlammsupporten om du lamm som är aktuella för uppgradering så fixar vi det. Finull och dorper har stängda stamböcker, övriga raser kan uppgraderas.

Nu håller vi tummarna för att Fårskötsel kommer idag som planerat. Dock kan den vara några dagar försenad eftersom Einar i sista stund kompletterade innehållet med information om torkan.

Trevlig helg önskar SF!

riks_norr
Fina baggar vid riksbedömningen i söndags på Nordvikskolan. Foto Thomas Eriksson

enandraskord
Nu blir det en andra skörd på Hälla Gård. Foto Thomas Eriksson

framtiden
Ulf skulle hämta en ny avelsbagge, men kom hem med två. Jag tror på framtiden, är Ulfs förklaring : ) Foto Ulf Ekholm

halm
Einar tackar högre makter för en halmlada fylld med perfekt kornhalm. Pressad precis innan det började regna.

Johannelund
Själv har jag varit på betesvandring arrangerad av Norra Älvsborgs Fåravelsförening hos Carl Helander på Johannelund i Floby. Tack för att även granndistrikten fick komma! Det var trevligt, intressant och lite skönt att komma hemifrån för en dag. Vi kunde tillsammans älta exakt hur mycket regn och foder var och en fått eller inte fått, och på något konstigt vis så känns det enklare att åka hem och ta nya tag efteråt. Vi pratade också mycket om skötsel av vallar och olika grödor som vi skulle vilja prova för att gardera oss lite bättre inför både torra och blöta somrar. Foto Anna Bergström

Johannelund2
Carl hade arrangerat olika grupper av lamm där vi kunde se hur olika baggar nedärvt sin typ och även jämföra med hans nya linjer som importerats som embron från Nya Zeeland. Jätteintressant. Läs om Carl och de nya zeeländska och australiensiska lammen i Fårskötsel som kommer i dagarna. Foto Einar de Wit

Sammanställt av Anna