Lamm är hett. Lamm är rätt.

veckobrev

28 september 2018 | Bättre mat än höstlamm kan vi inte komma på, så passa på att laga, äta, bjuda på och göra reklam för vårt fina beteskött som är i säsong just nu.

Tack Britta för veckans rubrik.

I senaste Jordbuksaktuellt finns en stor artikel om uppropen som gjorts för att få övriga led i köttets värdekedja att förstå hur pressat läget är för många bönder. SFs Elof Nilsson, Jan Forsell (Sveriges Nötköttsproducenter), Ingemar Olsson (Sveriges Grisföretagare) och Tomas Olsson (Lammproducenterna) berättar om hur de ökade foder- och strökostnader som följer efter den torra sommaren kommer innebära en påtaglig likviditetskris inom branschen i höst. Bra artikel, läs den och gör gärna något för att personer utanför Jordbruksaktuellts läsekrets också ska få chansen att ta del av den.

På måndag startar kampanjen #höstlamm som vi hoppas slår väl ut. Kampanjen går ut på att gemensamt lyfta svenskt lamm på hösten, nu när vi har god tillgång på superfint lammkött efter betessäsongen. Hela värdekedjan är med på tåget. Vi får hjälpas åt att sprida och dela budskapet #höstlamm på sociala medier.

kebab#höstlamm

#höstlamm | Vad passar bättre om hösten än att laga lamm ute över öppen eld? Här kommer många bli mätta och nöjda på Brittas kebab. Foto Britta Wendelius

LRF Kött har haft ett dialogmöte med ICA om hur kan vi hålla priserna uppe och öka försäljningen av lammkött.

Jordbruksverket har presenterat första fasen av extrastöd till torkdrabbade djurbönder. Ansökan öppnar i mitten av oktober och ska göras senast den 5 november. Man måste ansöka om att få stödet och utbetalningsgränsen är 10 djurenheter, vilket innebär 67 får. Maxbeloppet är 150 000 kronor. Vi har inte haft möjlighet att påverka utformningen av detta stöd, i så fall hade vi tryckt på vikten av att fördela stödet till så många besättningar som möjligt, oavsett antal djur. Vi har däremot haft möjlighet att yttra oss om torkstödet som ska fördelas 2019 och har då framfört den synpunkten. Hoppas det kan göra skillnad för den fortsatta utformningen av ”torkan-stödet”.

LRF har svarat på de vanligaste frågorna kring extrastödet här.

Vi har tillsammans med Gård & Djurhälsan sökt kompetensutvecklingsmedel från Jordbruksverket för att hålla kurser om foderplanering runt hela landet. Om vi får medel att genomföra detta blir det upplägg med både IRL-träffar och digitala träffar.

Årets texel och suffolkbaggar till semin är klara, de heter Helanders Thanos repektive Helgö Lewis.
Hela listan på nya baggar i 2018 års seminkatalog:
Gunne Avatar SE3009-2015-15075 P
Sindarve Baccus SE870-2014-14046 P
Prästgårdens Rasoul SE49181-2016-16042 P
Flöje Uno SE23018-2016-16185 P
Balsta Hero SE68492-2014-14010 Kle
Brattefors Osborn SE86705-2016-16018 Lf
Helanders Thanos SE5260-2018-18106 Kt
Helgö Lewis SE62083-2015-15019 Ksu

Det är fortfarande inte för sent, men hög tid, att anmäla intresse om du vill seminera. Kontakta Magnus Håård, som även i år driver SFs seminverksamhet, om du har frågor.

Produktionsgruppen inom Handlingsplan Lamm har haft telefonmöte. Av de åtgärder och mål som sattes upp upp i början av arbetet med handlingsplanen är de flesta idag gröna (klara) eller gula och snart klara. Här finns åtgärdspunkterna och deras nuvarande status redovisade. Den här delen av handlingsplansarbetet kommer att avslutas i april–maj nästa år.

Vi har haft ett möte Stiftelsen Lantbruksforskning (SLF), ihop med med djurslagen nöt och gris. Gruppen från SLF har nu fått klartecken att gå vidare med arbetet som påbörjats tidigare med att lista de forskningsområden vi tycker är viktigast. Prioriteringsordningen fastställdes nu och det har poängterats att det inte får dröja för länge innan de olika projekten sjösätts.
Dessa forskningsområden har efter behovsanalysen valts ut som prioriterade:

  • Klimat och hållbarhet
  • Utfodringsnormer, Vitaminer och mineraler till snabbväxande ungdjur
  • Djurhälsa: Smågrisöverlevnad, hög utslagning av tackor, råmjölkskvalitet för framtida friska ungnöt, parasiter
  • Produktionstackan (ny korsning)
  • Köttkvalitet
  • Arbetsmiljö och management

Klimat och hållbarhet samt utfordringsnormer har prioriterats högst.

Britta rapporterar från baggauktionen i Mälardalen att det var en lyckad heldag med många trevliga möten med medlemmar och Elitlamm-användare. Intresserad publik, mycket baggsnack och kläm och känn. Arrangörerna gör ett jättefint och ambitiös jobb med fikabord, lunch, lotterier och andra roligheter. I år var första året som auktionen hölls på en vardag, vilket möjligen innebar lite färre besökare än vanligt. Men flera besökare som inte skulle handla var där enbart för att det är en intressant fårativitetet. Högsta pris gavs för en bagge från Stockby, 19000 kr + moms. Samma bagge (18009) fick också priset Publikens Favorit och Scans pris för bästa kropp. Näst dyraste bagge kom från Hamléngården och såldes för 16500 kr + moms. Många baggar gick för utropspris och två-tre stycken förblev osålda. Lyssna på Radio Upplands inslag från auktionen. Hör Åsa Wennerfors, Kjell Nilsson och Margareta Källberg intervjuas.

Malardalen2018

Barbro Nord och Kjell Nilsson in action. Foto Britta Wendelius

Från Jönköpings baggauktion rapporteras ett högsta pris på 36000 + moms. Medelpris blev 12500 kr + moms och 5 baggar förblev osålda. Reportage från auktionerna kommer i nästa Fårskötsel.

Idag börjar Ölands Skördefest och Fårets Dag i Borgholm på Öland. Ni som är där kan träffa både Gudrun och Britta. Södra Kalmar läns Fåravelsförening har arrangerat Fårets Dag sedan mitten av 1980-talet. Föreningen vill genom detta årliga evenemang lyfta får, get och lammnäringens många goda sidor genom att visa upp FÅRET och alla fina produkter vi får från dessa djur. Ett arrangemang som är värt ett besök!

Borgholm2018_borjeandersson

På Borgholms Slott är det fårfest hela helgen. Tack Börje för denna dramatiska bild! Foto Börje Andersson

Ullförmedlingen har fått medel för att utveckla en digital tjänst för förmedling av ull. De har gått ut med en enkät och ber fårägare i Uppland att besvara den, man vill veta vad du som fårägare behöver och vilka utmaningar du har. Och man får gärna svara även om man inte bor i Uppland. Här finns enkäten.

Annat nytt på ullfronten är att ett nytt spinneri, Zäta Spinneri, öppnat i Skaraborg.

Ni som bor i Mälar/Hjälmarregionen missar väl inte de bra kurserna som ambulerar i regionen? Nu är en kurs i praktisk fårhälsa (hullbedömning, hälsoundersökning, koll inför betäckningen med mera) igång. Nästa ämne är byggnader. Läs mer här.

Nästa års Stämma den 11–12 maj 2019 kommer att hållas i Dalarna. Exakt plats är inte helt klart, men det blir på ett mysigt och vackert ställe med god och svenskproducerad mat. Boka in detta i kalendern!

Ytterligare ett lyssningstips: Ekots lördagsintervju förra helgen med LRFs ordförande Palle Borgström. Man pratar om sommarens torka och hur den påverkar svenskt lantbruk.

Trevlig helg önskar SF!

Borgholm2018_2

Öland visar sig från sin allra bästa sida inför årets Fårets Dag. Foto Gudrun Haglund-Eriksson

Borgholm2018_1

Montern är klar… nu väntar vi på folkstorm. Britta i morse på Fårets Dag på Öland. Foto Britta Wendelius

ullkunskap1

Lokalföreningen i Örebro hade en kurs i ullkännedom med Karin Strömberg som kursledare. En givande kväll och deltagarnas intresse var stort. Foto Gudrun Haglund-Eriksson

ullkunskap2

Kursen riktade sig främst till oss fårägare som inte brukar ta hand om ullen och vi fick nya insikter i ämnet ullkännedom och hur vi kan göra ullen säljbar. Det finns planer på fler ullkvällar för vidare fördjupning i ämnet. Foto Gudrun Haglund-Eriksson

10o11

Vi bjuds på en och annan vacker höstdag mellan regnen och stormarna som vandrar in från Nordsjön. Foto Anna Bergström

Sammanställt av Anna