Peppade och förväntansfulla

veckobrev

10 maj 2019 | Idag är det många som reser med näsan riktad mot Mora. Vi ser fram emot en rik helg i det mångbenade fårets tecken.

mangbent

Fåren ger oss så mycket! Illustration Anna Bergström

Vi har tagit fram allmänt hållna smittskyddsrekommendationer som ska kombineras med Gård & Djurhälsans detaljerade rutinbeskrivningar. Använd som kom-ihåg-lista för att undvika att få in sjukdomar och parasiter i din besättning. Var rädd om dina får!

Nappaskinnprojektet har publicerat sin slutrapport. Vi hoppas kunna gå vidare med att undersöka hur ras, uppfödning, slakttillfälle och liknande påverkar nappaskinnens kvalitet och har sökt finansiering för en fortsättning på projektet. Besked om vi får finansiering kommer nästa vecka. Håll tummarna!

LRF kallade oss till ett så kallat högnivåmöte, som vi deltog i. Detta för att redan nu börja förberedda oss inför en eventuell upprepning av förra årets torka. Deltar i högnivågruppen gör LRF, Näringsdepartimentet, Jordbruksverket, slakterierna, rådgivning, representanter från får, nöt och grisnäringarna, Köttföretagarna, Svensk mjölk, Arla, Lantmännen med flera. Även Jordbruksverket och regeringen förbereder sig inför eventuella problem liknande fjolårets.

rotblota
Alla är lite på tårna och nervösa inför sommaren som ska komma. Värmland fick en välkommen rotblöta under natten. Foto Ulf Ekholm

P4 Västerbotten pratades det mycket om lamm i tisdags. Lyssna på Thomas som upplever att det finns stort intresse för att köpa lammkött och tycker att det finns fina förutsättningar för fler får och lamm i norr. Men slakteriernas prissättning hjälper inte den norrländska fårnäringen, just nu betalar Nyhléns Hugosons nio kronor mindre än HK Scan. Jag tycker synd om de fårägare som bor längre norrut och inte kan välja, säger Thomas. På sidan finns länkar till fler intressanta inslag om efterfrågan och lammproduktion i Västernorrland (klicka Visa fler).

Thomas har också träffat Culinary Team North, ett gäng kockar i Västernorrland som ska lyfta den lokala livsmedelsproduktionen, och på sikt också tävla i matlagning. Hoppas vi får höra mer om detta framöver.

TV4 Nyheters inslag om CODD, som vi skrev om förra veckan.

Gröna möten höll under veckan sitt andra seminarium i serien Det digitala djuret. Dagens fråga var hur vi skapar en effektiv och konsumentdriven köttproduktion. Föredragen kretsade kring viktiga faktorer som påverkar en god ätkvalitet på nöt- och lammkött, en ny modell för att förutsäga kvalitetskött, digitala tekniker som stöd för mätning av köttets kvalitet och spårbarhet genom värdekedjan. En hel del intressanta resultat från olika studier som har gjorts presenterades. Det kommer en artikel i Fårskötsel eller på hemsidan där ni kan läsa mer om vilka kossor som blir mest stressade vid slakt, hur uppfödingsmodell påverkar lammköttets smak, hur nära vi är att få klassning av slaktkroppar utförd med kamera, om funderingar över obligatorisk elektronisk id-märkning i Sverige med mera. En mycket intressant dag som satte igång många funderingar kring hur vi kan ta hjälp av teknik. Det första digitala djuret-mötet kan man läsa om i veckobrevet från 29 mars.

Telefonmöte för Gård & Djurhälsans styrelse har också hunnits med denna vecka.

För alla som vill berätta för världen om ullens fantastiska egenskaper finns nu ett bokmärke med samlade ”sälj-argument” att sprida. Finns på Stämman, tillsammans med en miniutställning av ullprodukter. Kolla sen med Claudia om det blev några över, efter Stämman.

omullfibrer
Fram- och baksida, fast sida vid sida. Märket är alltså i klassiskt avlångt bokmärkesformat. Foto Katarina Thurell | Form Stephane Lombard

wineStämmogeneralen har bett om att få skicka med lite praktisk information till er som möter upp i Mora i morgon. Lördagens Stämmomiddag består av en tre-rätters med tillhörande mineralvatten. För dig som så önskar erbjuds ett speicalkomponerat dryckespaket, paketet bokas i hotellets bar innan vi sätter oss till bords. Dryckespaketet består av 2 glas vin eller öl och ett glas dessertvin, allt framtaget av hotellets sommelier och anpassat till vår meny. Pris 250 kr betals på plats, baren håller öppet till kl. 01.
Foto Pixabay

Vi blir 150 deltagare på Stämman och personalen på hotellet, med konferensvärdinnan Gerd i spetsen, är superpeppade och väntar nu på oss. Vi ses i Mora, hälsar general Britta!

Brittaontheroad
Det som inte är med nu … Det får vi klara oss utan! Foto Britta Wendelius

Stort tack till er som sponsrar Stämma och Lammriksdag 2019! Det är tack vare er vi kan erbjuda ett fullspäckat program.

loggor2019d

Flera rovdjursangrepp har ägt rum under den gångna veckan. Två vargangrepp, ett i Ljungsbro i Östergötland och ett i Skinnskatteberg, Västmanland. Även ett kungsörnsangrepp i norra Örebro län och ett större lodjurangrepp i Västra Götaland. Dessa är de vi i skrivande stund känner till, eventuellt har det varit ännu fler.

Naturvårdsverket beslutade igår om nya miniminivåer för varg, det vill säga det lägsta antalet vargar som ska finnas i olika delar av landet. Referensvärdet för antalet vargar i Sverige är efter detta beslut 300 individer. Se Naturvårdsverkets pressmeddelande här och mer info här.

En av EU-domstolens generaladvokater har yttrat sig på domstolens webbsida om att principerna för svensk licensjakt på varg står i överensstämmelse med EU-rätten. Bakgrunden är att Finlands Högsta förvaltningsdomstol har begärt EU-domstolens tolkning av om undantag för vargjakt kan beviljas ”i stamvårdande syfte på ansökan av enskilda jägare för att värna älgjakten, minska tjuvjakten, öka allmänhetens säkerhet och minska risken för att hundar vargdödas”. EU:s generaladvokat svarar i sitt yttrande att licensjakt på varg i Finland är förenlig med EU-rätten. Yttrandet gäller alltså den finska licensjakten på varg, men detta har principiell betydelse också för den svenska licensjakten på rovdjur. Den slutgiltiga domen i EU-domstolen väntas fattas senare i år. Läs mer på Svensk Jakt, som är vår källa.

Förbundsstyrelsen hade telefonmöte i måndags med frågor som riksbedömning, seminläget, smittskydd och avstämning inför Stämman på agendan. Protokoll nummer 194 kommer snart till ras- och lokalföreningarnas styrelser.

Elof som är engagerad även i Landshypoteks styrelse har fått inspiration på deras Stämma, bland annat lite inblick i de senaste mattrenderna. Han tipsar om att kolla in begreppet Foodloopz. Återbruk, re-taste och nyttjande av saker som annars skulle slängts är glödhett. Det finns även mycket i sociala medier runt detta, en hype som påminner om den vi upplever runt ullen. Vad spills på våra gårdar, finns det något som kan återbrukas?

Trevlig helg önskar SF!

nuute

Det gäller att få ut så många som möjligt på bete inför Stämmo-resan. RAS sätts upp i en väldig fart på Bengtstorp. En fålla klar och djuren direkt in! Foto Gudrun Haglund Eriksson

greenfingers
Elofs gröna fingrar ger resultat. Foto Elof Nilsson

ettfordon
Radikala grepp för att minska utsläpp från transporter, eller vad är det man håller på med i Stockholm? (Vi har inte svaret, öppet för egna spekulationer.) Foto Elof Nilsson

solnerigen
Inget veckobrev utan solnedgång. Gotland levererar. Foto Elof Nilsson

Naturbrukbesok1

Ösby Naturbruksgymnasium har gjort studiebesök på Stjärnbäck. Det blev mycket uppskattat av både elever och lärare, nästa gäng kommer på tisdag. Teoretisk genomgång om Fåråret och därefter praktiska övningar hos fåren. Eleverna ville nästan inte åka hem. Foto ovan okänd, nedan Britta Wendelius
Naturbrukbesok2
Naturbrukbesok3

Ammunition
Einar brukar inte vara en ”det var bättre förr-gubbe”, men denna vecka kan han inte hålla tillbaka. Ny ammunition till bultpistolen behövde inhandlas och förr hade det snabbt lösts med ett besök i den den lilla stadens välsorterade järnhandel. Men nu är den hundraåriga järnhandeln utkonkurrerad av några lågprisbutiker som plockar russinen ur kakan och alla specialgrejor som fanns hos järnhandeln måste beställas på nätet. Men ammunition betraktas som farligt gods, så de två askarna (vägandes 0,3 kg) packades i en låda, som sedan placerades på en pall. Sedan skickades detta tillsamman med en försvarlig bunt dokument till mottagaren som utbrister: Vilket transportvansinne, det här var i alla fall bättre förr! Foto Einar de Wit

elmoppen
Einar goes miljövänlig! Moped är hans favorithjälpmedel vid sommarens tillsynsrundor. Men en tvåtaktsmoped är en riktig miljöbov. Nu har det investerats i en eldriven moped och djurtillsynen blir miljövänlig, tyst och miljösamvetet gott. Foto Einar de Wit

Sammanställt av Anna, som vill önska alla Mora-resenärer en super-trevlig Stämma! Jag blir kvar hemma med slutspurt i lamningen.