Är det något land som ska en hög andel av djur i sin produktion är det Sverige

veckobrev

24 maj 2019 | Vi tackar Johan Kuylenstierna, vice ordförande i Klimatpolitiska rådet, för veckans rubrik.

Datum för höstens ordförandekonferens har ändrats till lördagen den 26 oktober. Vi fick kalla fötter när vi insåg att älgjaktspremiären och det planerade datumet låg alltför tätt ihop och vi hoppas att detta kommer att fungera för de allra flesta. Ordföranden i lokal- och rasföreningar, skriv in 26/10 i era kalendrar. Plats för träffen är ännu inte bestämd.

Rykande färskt avsnitt av Fårpodden finns för lyssning. I detta avsnitt har vi försökt förstå hur lammarknaden fungerar, och vad man som producent kan göra för att öka sin lönsamhet.

Frågan om marknaden och lammproduktionens lönsamhet är långt ifrån uttömd med denna podd, vi vill gärna diskutera den mer. Har du åsikter du vill bolla med SF, kontakta Gudrun, Elof eller Thomas. Eller kanske tips på någon det skulle vara intressant att diskutera frågan med i ett uppföljande avsnitt? Kontakta då Fårpoddens redaktion, Anna, Einar eller Titti.

Projektplaneringsmöten för Nappaprojekt del 2 och SFF-projektet Skinnkvalitet och narvskador hölls i onsdags. Projekten kommer att arbeta sida vid sida, det ena med fokus på eventuella genetiska defekter som kan kopplas till narvskador, och det andra med fokus på vilka raser samt slakttider som lämpar sig för nappaskinnstillverkning. Detta innebär att nappaprojektet med Claudia i spetsen jobbar mer med produkten/skinnet efter slakt, och Anna Johansson som är doktor i genetik fokuserar mer på avel och produktion före slakt och beredning.

Möte med Jordbruksverket i onsdags, gällande referensgruppen Djurskydd. Vi fick information om Jordbruksverket nya struktur, som innebär att de nu har 7 avdelningar med enheter under. Djurskyddet ligger under avdelningen Djur. Ansökningarna som inkommit gällande djurvälfärd och konkurrenskraft diskuterades, beslut om vilka som fått pengar kommer från Jordbruksverket i slutet av maj. Vi fick också information kring utredningar av förenkling av förprövning av stallar och avveckling av uppbunden djurhållning. Båda dessa ska lämnas till departementet senast 1 juli. Här har vi tidigare fått yttra oss via remisser.

Telefonmöte med HKScan, LRF och Gård & Djurhälsan om hur vi säkrar lammtillgången nu och på sikt. HKScan har bekymmer med att vi fårägare inte anmäler och ändrar vår planering när den inte stämmer med verkligheten. Kunden upplever att vi inte kan leverera det de önskar i rätt tid, och detta påverkar vår betalning i slutändan. Alla lamm behövs, det finns kunder till alla kategorier, men tänk på att vi som uppfödare tjänar mest på att låta lammen växa till slaktmognad och lämplig vikt.

Kampanjen #höstlamm fortsätter sin planering med kampanjer både för att sälja in fler lamm till handeln och till kockar. Det jobbas på att vidareutveckla hela kampanjen, för att nå ut bredare.

Till hösten kommer det att finnas en kampanjsajt med adressen www.höstlamm.se med mycket information. Vi hoppas också på bra genomslag i sociala medier, och där är det er aktivitet som betyder allt. Bidra genom att lägga upp bilder och information från era gårdar taggade #höstlamm och #allalammbehövs när det är dags – vecka 40–41.

Även denna vecka har det rapporteras rovdjursangrepp. Om ni drabbas är det viktigt att ni känner att ni får stöd, fakta och information från myndigheterna, och att ni blir väl bemötta. Skulle inte så vara fallet, hör av er till oss i SF eller till er LRF-region.

Förbundsstyrelsen har under veckan konstituerat sig. Uppdaterade kontaktuppgifter och ansvarsområden på hemsidan.

Vi skrev förra veckan om att Jordbruksverket beviljat finansiering av ett stort kompetensutvecklingsprojekt om foderplanering, som vi kommer att driva tillsammans med Gård & Djurhälsan. Lite mer information finns att läsa här. Theo den Braver från Gård & Djurhälsan kommer att hålla i trådarna, tillsammans med Britta.

Flera parallella forskningsprojekt om parasiter fortsätter under året i Gård & Djurhälsans regi i samarbete med SLU. Allt för att stärka kunskapsläget runt fårens parasiter.

  • Hur kan man effektivt kan övervaka och bekämpa parasiter i svensk ekologisk lammproduktion?
  • Hur olika lamningstidpunkter påverkar parasiterna.
  • Isolerings- och karantänsrutiner.
  • Träckprover tas för att se vilken effekt olika preparat har på maskar som gått i vinterdvala.
  • Diagnostik av parasittryck.
  • Resistensläget
  • Undersökning av gällande karantänsråd.

Tider och platser för riksbedömning av tyngre raser är klara. Riksbedömning av tyngre raser arrangeras av Lammproducenterna. Mer information här.

  • Ingelstads Lantbruksgymnasium, lördag 3 augusti
  • Ridhuset Våxtorp, söndag 4 augusti
  • Nordviksskolan Noraström, söndag 11 augusti
  • Hornsunds Gård i Flen, lördag 17 augusti

Elitlammsupporten märker att många registrerar sina lamningar just nu, och det är vi glada över. Årets brytpunkter för avelsvärdering är 23 juni och 24 augusti, då ska alla lamm som ska få avelsvärden vara inlagda i avelsregistret. Mer information om avelsvärderingen här.

LRF har hållit sin Årsstämma på Sånga Säby under veckan, Gudrun rapporterar. På LRFs hemsida finns material från stämman är samlat.

  • Palle Borgström invigningstalade om torkan, aktivister, problemen med växande viltstammar, hållbarhet och klimat. Det samlade budskapet var att KRAFTEN FINNS I LANDET, och att vi lantbrukare och den gröna näringen sitter på många lösningar. Vi har en hållbar produktion och det är vi på landsbygden som står för hållbarhet och har lösningar på många problem, t ex klimatet, och i olika krissituationer.
  • Johan Kuylenstierna, adjungerad professor från Stockholms universitet och vice ordförande i Klimatpolitiska rådet, lyfte vikten av betande djur. Johan slutade sitt föredrag med orden ”Är det något land som ska en hög andel av djur i sin produktion är det Sverige”.
  • Stämman antog ett stämmouttalande gällande vildsvin och övriga viltstammar, finns att läsa här. Det kommer att blidas en högnivågrupp som ska hantera och påverka i frågan. Det är inte klart att hur den kommer att se ut, men SF har ett halvt löfte om att ingå i denna.
  • Avgående VD Anders Källström avtackades av samtliga regioner och höll ett bra tacktal. Vi tackar för de 10 år han har basat för LRF och hälsar Anna-Karin Hatt välkommen när hon tillträder i augusti.

kraftenilandet
Foto Gudrun Haglund Eriksson

Från Sverige – nu även på restaurang. Många vill veta vad maten man äter har för ursprung, också på restaurang. Nu ska det bli lättare då Visita erbjuder sina medlemmar att använda märkningen Från-Sverige. Läs mer på Jordbruksaktuellts eller Från Sveriges hemsidor.

Ull i kubik i Halland bjuder in utställare som säljer produkter av ull. Dags att anmäla sig. Ull i kubik går i år av stapeln söndagen den 29 September på Öströö Fårfarm.

Läs om En dag om ull som hölls den 11 maj på länsmuseet i Västernorrland. Tack Anna Zetterlund, Länshemslöjdskonsulent i Västernorrland, för text och bild!

Vårt vittberesta Ullbibliotek är på väg till en aktivitet om får och ull i Älvdalen under Kristi Himmelsfärd, som arrangeras av Nätverk Får Norra Dalarna. Ska du dit, kläm och känn och posta gärna en bild till oss här hemma (gäller förstås även andra platser där ullbiblioteket dyker upp).
ullbiblanBW
Foto Britta Wendelius

Vi önskar alla en trevlig helg med ett får-skämt. Med tack till Camilla Christensen!
CamillaChristensson
Illustration Camilla Christensen Illustration

regnglad
Regn idag. Då blir man så här glad. Hoppas att det håller i sig hela helgen som SMHI utlovat. Foto Britta Wendelius

inne2
Fast vi vill helst inte gå ut när det regnar. Foto Britta Wendelius

rasroj
Underhåll av RAS. Tiden har kommit då fårbönder med RAS tillbringar mycket tid tillsammans med sin trimmer! (Staketet på bilden är dock inte RAS, men även fållindelningarna behöver underhållas för att inte tjuva effekt.) Foto Britta Wendelius

blodklover
Blodklövern trivs. Foto Elof Nilsson

maj19Gotland
Lammen är på bete, hälsar Elof. För en gångs skull bra bete, mycket bete, saftigt bete … En sån lycka! Foto Elof Nilsson

Astrud
Webbredaktören glömde tid och rum över veckobrevet och missade årets sista lamning. Astrud, som är min härstamningsmässigt intressantaste tacka, fick en tjej och en kille. Far till lammen är en hemmagjord bagge efter semin-TEO. Vore kul om det kunde bli något av av dessa. #slutenbesättning Foto Anna Bergström

Sammanställt av Anna