Fler förädlingtips

veckobrev

2 augusti 2019 | Helglyssning, baggefterlysning, #kollpålammen och på måndag blir det nya telefontider för kansliet och Elitlammsupporten.

På måndag börjar Elitlammsupporten med dubbelbemanning på måndagar, eftersom vi har högt tryck i telefonen under just måndagar. Mindre kötid på måndagar, men det innebär att vi inte har någon telefontid på tisdagar. Vi tror att det här passar de flesta av våra användare bättre, men det är något vi gör på prov så ni är välkomna att reagera och ha åsikter. Bättre eller sämre?

#9 Fårpodden om förädling av fårens produkter del 2 (av 2) släpptes nyss. En timmes lyssning där Öströö Fårfarm berättar om hur de tar vara på fårens alla möjligheter, vi kollar på hur det går till att sälja sitt eget kött och vi får veta vad Eldrimner erbjuder mathantverkare. Lyssna!

Slakten signalerar att man har bekymmer med planeringsanmälningar som stämmer dåligt. Det är alltför vanligt med sena ändringar, eller i allra värsta fall att de inte ändras alls, så att antalet djur för hämtning inte stämmer när transporten kommer till gården. De planerade lammen är redan sålda och har en köpare som blir besviken om bokade lamm inte kan levereras. I dessa mönstingtider, väg och kolla lammens tillväxt så den stämmer med planeringen ni lagt för kommande slakt. Folket måste få sitt lammkött ju ; )

Spaning efter de nya stjärnbaggarna till höstens seminsatsning pågår. Vi söker nu med ljus och lykta efter en finullsbagge som många kan finna attraktiv. Föreningen Svenska Finullsfår är givetvis tillfrågad, och vi hoppas få fina förslag därifrån. Ni därute med finullsfår som redan seminerar eller är sugna på att börja, har ni förslag på faktiska baggar? Berätta annars gärna vad ni söker hos en seminbagge av finullsras. Det är EN bagge som ska utses i år, så alla kommer inte att få exakt sin vilja igenom, men vi lyssnar.

Tänk även på att fler seminerande besättningar ger förutsättningar för fler intressanta baggar. Bidra till en positiv utveckling för din egen besättning och seminverksamheten, genom att seminera några av dina tackor. (Vi tjatar om detta … men vi tycker det är viktigt att möjligheten finns.)

Vill ungdomar bli fårföretagare? Den frågan ställer vi oss ofta. Eller snarare, vad behövs för att ungdomar ska vilja bli fårföretagare? Vi är fullkomligt övertygade om att fåren har framtiden för sig, med sin oerhörda mångsidighet och vår djurvänliga lammproduktion. Men unga fårägre behövs, därför är det kul att kunna skriva om William och fåren i Glava Glasbruk.

För första gången på nästan hundra år finns det får i den lilla byn Glava glasbruk. En ung kille som heter William beslutade sig för att inte sommarjobba mellan två gymnasieår, utan att istället tillbringa sommaren i sitt barndomshem och vara sommarbonde. Numera vaknar byn till får-bräk varje morgon! Mycket trevligt! Williams äventyr kan följas på Instagram under namnet glavasommar. Tack för tipset till Einar, som tillbringat semestern i Glava glasbruk.

Wille
William med fåren. Foto glavasomar

Mönstringskurs päls steg 3 med möjlighet att examineras till gårdsmönstrare i Piteå den 29 augusti har i dagsläget 5 anmälda deltagare. Åtta elever behövs för att ge kursen. Är detta något för dig? Man kan välja att gå kursen och prova att ta examen för att bli rekommenderad mönstrare, eller bara gå själva kursen och gå upp för examen ett annat år. Inget att förlora, ta chansen ni som mönstrar i norr! Mer information och kontaktuppgifter.

Instruktionsfilm för mönstring av finullsfår som Föreningen Svenska Finullsfår tagit fram hade vi tänkt tipsa om förra veckan, tillsammans med bildsvepet från ullmönstring. Det föll tyvärr bort, men kommer nu istället. Filmen ger konkreta tips och visar steg för steg hur man ska göra och vad man ska tänka på när man mönstrar. Hela filmen innehåller avsnitten: Förberedelser, Individnummer och vikt, Kroppskonstitution, Kroppskonformation samt Ullmönstring.

Protokoll från förbundsstyrelsens sommarmöte har skickats ut till ras- och lokalföreningarna. Finns på så vis tillgängliga för medlemmar som vill hålla sig uppdaterade.

#kollpålammen | Denna vecka bjuder vi på bildsvep från Lejma Lantbruk där man under veckan vägt, hullbedömt, färgsorterat tackorna inför klippning och betäckning, klippt och kontrollerat klövar för bibehållen F1-status på schemat. En hel del fårhantering med andra ord. Gården använder elektroniska öronmärken, främst för att spara kroppen vid djurhantering. För den som är nyfiken på hur överföring mellan våg och Elitlamm går till, har Maria skrivit en manual. Behöver du den eller blir nyfiken så maila Elitlamms support och fråga efter den. Foto Maria Edman/Lennart Johansson

Lejma1
Alla på plats, nu kör vi. 

Lejma2
Avläsning av öronnummer.

Lejma3
Hullbedömning.

Lejma4
Laman Sebastian övervakar att allt går rätt till. Hans jobb är att övervaka deras väl och ve, och han är mycket mån om sina vänner.

Lejma5
Anländer till frisören.

Lejma6
Snart är man ute på bete igen, med sommarfrisyr.

Lejma7
Sådärja. Nu ska vi äta gräs. Foto Maria Edman

Trevlig helg önskar SF!

Lena-Jarlgard2Lena-Jarlgard1
Konstrunda i By Kyrkby där Lena Jarlgård visar ulliga verk. Foto Britta Wendelius

ullskord1
Idag skördas det vita guldet på Bengtstorp. Hans-Olof Fong och Erik Ullman klipper finullsfåren. Foto Gudrun Haglund Eriksson

ullskord2
Ungefär 60 ton finull produceras i Sverige per år. Detta är förhandsinformation från kartläggning av landets ullproduktion. Mer siffror kommer till alla vetgiriga. Foto Gudrun Haglund Eriksson

skogblirbete
Arbetslaget konsumerar glatt slyet. Sakta men säkert blir det mera bete än skog, och det är också tanken. #restaurerabetesmark Foto Claudia Dillmann

vemedu
Vem känner du dig som idag? Foto Elof Nilsson

augustisol
Augustis första solnedgång. Foto Elof Nilsson

Sammanställt av Anna