Nu ska vi slå modevärlden med häpnad

veckobrev

11 oktober 2019 | Nu är baggarnas tid i strålkastarljuset och på tisdag ska den svenska ullen presenteras för modevärlden.

Förra helgen anlände årets vackra och virila seminbaggar till Alebäck. Under torsdagen var redan tre av de sex baggarna igång med skarpa leveranser. Under dagen kanske ytterligare någon fattar galoppen. Baggarna tränas under den första veckan och kommer med tiden att uppskatta rutinen mycket, men i början kan de vara lite tveksamma om vad som pågår. Idag packas doser för export till Danmark. För övrigt löper årets seminsäsong på som vanligt, vi börjar känna oss smått rutinerade detta femte år.

Eldner
Många av årets seminbaggar är hemmahörande på Gotland, även om bara två är födda där, och de anlände mitt i natten. Men Lindholmen Eldner kom på ljusan dag och överlämnandet blev dokumenterat. Lindholmen Eldner med Magnus Håård, seminansvarig, och Benny Averpil, som är både uppfödare och ägare. Foto Margareta Håård

Allt om semin finns här. Baggkatalog, viktiga datum, beställningssedel, baggarnas härstamningsbevis och riksbedömningsprotokoll med mera. Seminbaggar 2019 kommer att kompletteras med riksbedömningsprotokoll för finullsbaggen Sällebergs Sälle – ett sådant ska vara på ingång.

Intensivt arbete och många möten just nu i de pågående ull- och skinnprojekten. Ett arbete som just rullat igång är att skapa ett nätverk för aktiva svenska ullstationer.

I Vinnovaprojektet står en presslunch på tur med Filippa K, Röjk Superwear och Our Legacy. Den 15:e oktober, på tisdag alltså, smäller det. Flera stora tidningar är inbjudna men kanske inte i den kategori som vi brukar vända oss till. Damernas Värld, Café, Habit och Make it Last, men även DN och SvD kommer att delta. Målgruppen är press och sociala media, influencers och modemedvetna kunder samt modeindustrin i stort. Det ska också vara någon sorts paneldiskussion i en inlånad soffgrupp. Claudia drar på sig SF-västen och byter fårhagen mot flärd och parfymångor. Ska bli superspännande och viss gåshud får man ju bara av att tänka på hur stort intresset är för den svenska ullen.

Verkstad blir det nu också i projekten Nappa del 2 och SFF-projektet om skinnkvalitet. Skinn från 9 olika raser och korsningar kommer att studeras inom de båda projekten när ca 10 skinn av varje sort nappagarvas av Kero Leather i Pajala. Allt från gute till dorper. Flera av dessa skinn ligger redan klara för tester och/eller infärgning, medan några är på väg för slakt. Fortsättning följer.

Handlingplan Lamm 2.0 har haft styrgruppsmöte. Vi försöker hitta former för de olika referensgrupperna och jobbar med hur vi ska nå ut medialt på ett bra vis.

Vi har deltagit i ett telemöte med LRF Kött om hållbarhet och strategi. Ett stort och viktigt arbete som kommer att göras både för hela den gröna näringen och separat för varje djurslag. Hållbarhet genomsyrar allt som händer nu, troligen kommer temat vara ständigt närvarande de närmste åren.

Det har varit angrepp av varg runt om i landet den senaste tiden. Hoppas alla drabbade har fått den hjälp de behöver. Känner ni till någon drabbad, ta gärna kontakt och tala om att SF och lokalföreningarna är beredda att stötta om det skulle behövas.

Jägarförbundet har luskat upp ett aktuellt ärende i Finland om hur EU ser på vargjakt. Detta är intessant även för oss, läs mer till exempel här.

Många har hört av sig om inslaget om varg i SVT Örebro med Gudrun. Även om alla som hört av sig varit positiva till att SF och fårägare syns och tar ställning, vill vi att ni ska veta att inslaget var ihopklippt av material som var taget ur sina sammanhang för att ge sken av en debatt fårägare emellan. Så går det till när det inte är direktsändning och journalister kan klippa och klistra.

En remiss om rovdjur ska besvaras och vi har skickat underlag till lokalföreningarnas ordförande och rovdjursansvariga, återkom gärna med era åsikter. Vi har redan fått inspel från en lokalförening, många tack för det Skaraborg!

Glädjande är att det, trots att det är höst, finns en fortsatt positiv utveckling av avräkningspriset för lamm. LRF har avancerad statistik, kolla gärna in den med jämna mellanrum.

Förbundsstyrelsemöte per telefon hölls i onsdags och protokollet är snart på väg ut till lokalföreningarna.

Tid och plats för årsstämma 2020 är klar. Vi ses på Tranås Badhotell den 9–10 maj 2020 för stämma och lammriksdag. Känns ännu avlägset, men tiden går fort.

Det spännande programmet för branschträffen om svensk ull för en hållbar framtid den 11 och 12 november släpptes nyss. Men arrangörerna har medelat att så många redan anmält sig att lokalen inte rymmer fler. De vill inte att vi gör mer reklam för träffen. Verkligen kul med så stort intresse.

Ulldagarna i Halland den 21 och 26 november har också anslagit sitt program. Säkrast att anmäla sig genast.

I Ölme, mellan Karlstad och Kristinehamn, finns Sveriges största besättning av Walliska svartnosfår. Rasen med sitt karaktäristiska utseende väcker stort intresse, inte minst i sociala medier. I början av oktober besöktes gården av två erfarna domare från rasens hemland Schweiz. Hela besättningen gicks igenom och slutresultatet blev med beröm godkänt. En längre artikel kommer i nästa Fårskötsel, som utkommer 8 november.

Walliska
Svartnosarna var nybadade, dagen till ära.

Trevlig helg önskar SF!

Thomaslagarlamm
Igår fyllde Thomas ICA Maxi Birsta i Sundsvall med doften av lammburgare. Det var uppskattat och en hel del färs, kotletter och racks följde med hem till höstlammhungriga Sundsvallbor. Foto Radek Jackiewicz

hitmedkillarna
Tackorna undrar när baggarna ska dyka upp. Foto Elof Nilsson

skitspridar
Oktober, den stora skitspridarmånaden. Foto Elof Nilsson

hemtillhuset
Och installningsmånaden. Dags att traska hemåt. Foto Gudrun Haglund Erksson

kidsen
Elof hade förmånen att ha med kidsen på en runda när korna skulle fodras. De funderar mycket kring klimatfrågan och det är alltid intressant att höra deras åsikter. Kött och djur ligger dem också varmt om hjärtat. Foto Elof Nilsson

nyaavelsbaggen
Hösten är en tid när många avelsbaggar kommer till nya hem. Stjärnbäck har välkomnat en ungbagge som stallats in i karantän efter nödvändiga procedurer med fotbad och kroppsvisitation. Höga förhoppningar och förväntan vilar på baggens silverlockiga skuldror. Ska han funka med tackorna? Matchmaking med facit först nästa höst. Foto Britta Wendelius

dorsetbaggen
Även Ölmhults dorsetbagge verkar vara nöjd med hur livet utvecklar sig. Foto Ulf Ekholm


Filmen visas på fel håll, men det låter ju så mysigt att vi inte kunde låta blir att skicka med den. Många av oss har åkrar där ett ekipage som detta inte kan vända, men får-Sverige är varierat och spritt över alla typer av torp, gårdar och villaträdgårdar. På gotländska Nors finns svängrum och en fårbonde som gillar att vila ögonen på stora maskiner. Inlejd Väderstads Spirit 600C smyger runt och gör hela jobbet samtidigt; bereder såbädden, gödslar, packar och sår. Bra blir det. Foto Elof Nilsson

doublerainbow
Var är skatten gömd? På Gotland såklart. Finns det två, eller är den extra regnbågen bara ett villospår? Någon som vet? Elof, har du varit och kollat? Foto Elof Nilsson

Sammanställt av Anna