Vad tycker du?

veckobrev
24 april 2020 | Nu har du som medlem chansen att ge din bild av livet med fåren och tycka till om SFs verksamhet.

Veckans presentationer av nomineringar till Årets Fårföretagare är Helen Björk Averpil och Benny Averpil, Lindholmen gård som nominerats av Hallands Fåravelsförening och Mia och Lawrence Heathman, Kulla Gård nominerade av Svenska Dorperföreningen. Allt om Årets Fårföretagare samlas här.
Nominerade4_2020
Foto Anders Lindberg respektive Kalle Hammarberg
I onsdags skickade vi ut en medlemsenkät till alla medlemmar. Vi har redan fått in många svar, stort tack för det! Vi hoppas förstås att ännu fler tar sig tid att svara. Alla medlemmars åsikter spelar roll, och enkätsvaren kommer att vara viktiga för hur SFs arbete läggs upp framåt. Passa på att tala från hjärtat. Det finns möjlighet att formulera sig fritt, och det är en kort enkät som kan besvaras på 5 minuter. Ditt och alla andras svar sammanställs anonymt, och resultatet kommer att presenteras i samband med Lammriksdagen och i Fårskötsel.
Vi bjuder på lite statistik utifrån de svar som inkom igår. Siffrorna kommer att ändra sig när fler svarar, och fritextsvaren kommer att sammanställas när enkäten är avslutad.

  • 60 % bor i Södra och Mellersta Sverige
  • 65 % är kvinnor
  • 50 % är i åldern 55-70 år
  • 77 % håller får i konventionell produktion
  • 55 % anser sin fårhållning vara väletablerad
  • 26 % anser sin fårhållning vara i tillväxt/utvecklingsfas
  • enbart 10 % är i avvecklingsfas, de flesta beroende på fårägarens egen ålder eller krämpor
  • 35 % håller 15-35 st får vintertid
  • 65 % har tillgång till 6-49 ha mark
  • 74 %* anger att de huvudsyftet med att hålla får är lammköttsproduktion
  • även naturvård och betestjänst rankas högt, 58 %* anger det som syfte med fårhållningen
  • 97 %* svarar att de läser Fårskötsel
  • 80 %* svarar att de läser veckobrevet som kommer via epost

* Flervalsfråga, man kan alltså pricka i fler alternativ och totalen av alla svar blir därför mer än 100 %.
Känner du inte igen dig? Glöm inte att förmedla din bild.
Har du inte fått enkäten? Börja med att kolla om den kan ha hamnat i skräpposten. Kanske beror det på att vi inte har din epostadress? Skicka ett mail till Britta.
Idag besökte riksdagspolitikern Malin Larsson (S) från Miljö- och Jordbruksutskottet Hälla Gård i Västernorrland. Thomas berättade om gårdens lammproduktion och för gården och lammproduktionen viktiga frågor som investeringsstöd till jordbruket och småskalig livsmedelsförädling. Thomas fick också möjlighet att berätta hur lammbönder berörs av rovdjur. Man har björn, lo och järv runt gården, men klarar sig hyfsat från varg eftersom man befinner sig i renbetesområdet.
MalinLarsson
Förhoppningsvis en intressant och lärorik dag för en riksdagskvinna. Foto Thomas Eriksson
trillingleverans
Malin Larsson fick uppleva säsongens sista lamning som var en trillingfödsel. Snacka om tur med den dramaturgiska kurvan! Foto Thomas Eriksson
Avstämning om corona med Jordbruksverket och hela branschen. Primärproduktionen på gård fungerar bra förutom att det råder brist på ekoproteinfoder. Foderläget på kontinenten är betydligt sämre, Sverige har klarat sig mycket bra i jämförelse. Läkemedelsverket och Jordbruksverket har uppmanat till största möjliga återhållsamhet i förskrivning till djur, av läkemedel som kan användas i humansjukvården. Man uppmanar att istället överväga att använda andra läkemedel. Från länsstyrelsehåll rapporteras att läget ännu är relativt lugnt. Slakten flyter på med normalt antal sjukskrivningar, några producenter har meddelat att de fått vänta på reservdelar. I Östergötland har man en del sjuka bönder, men inget allvarligt läge.
Vi har även denna vecka jobbat tillsammans med Nämnden för Hemslöjdsfrågor och föreningen Ullvilja med ett bedömningssystem för ull. Ett utkast till bedömnings-formulär finns på plats. Vi är tveksamma till om fårägare, köpare och industri kan använda samma blankett. Det ska vara enkelt, gå snabbt att fylla i, så lite som möjligt bygga på subjektiva bedömningar och inte innebära merkostnader för att få fart på detta på producentsidan. Tror vi. Vill du tycka till så skicka ett mail till Claudia.
Fortsättning i frågan om hantering av vildsvinsproblematiken. LRF trycker på och har skrivit till länsstyrelserna samt ett öppet brev.
Naturvårdsverket har i ett färskt beslut överlämnat rätten att besluta om skyddsjakt på björn, varg och lo till samtliga länsstyrelser utom Länsstyrelsen i Gotlands län. Detta beslut gäller från den 1 juli 2020 till och med den 30 juni 2023. Beslutet får inte överklagas. Tidigare beslut om samma sak löper ut den 30 juni 2020. Ingen förändring från vad som gällt de senaste åren alltså. I beslutet finns statistik över antal beslut och antal i skyddsjakt fällda stora rovdjur de senaste tre åren.
Om Får och Foder-kursen i Ljungby har ställts in då många av de anmälda deltagarna tillhörde riskgrupp. Men vi ska göra allt vi kan för att genomföra de kvarvarande kurserna. Passa på att anmäla dig, vi håller till i luftiga lokaler och tar inte emot för många deltagare. Vi har enbart medel för ett begränsat antal genomföranden, och projektet rullar nu under våren med föreläsningar och fortsätter under sommar höst med gårdsbesök. Vi letar lämpliga och intressanta besöksgårdar, hör av dig med tips om du vill besöka någon speciell gård i ditt område. Vi sköter kontakterna om vi bara får tips av dig, kontakta Britta.
Kurser på gång är Söderhamn 4/5, Umeå 11/5, Gotland 14/5, Höör 1/6 och Ljungskile 15/6.
#Kollpålammen bjuder idag på en hemskolningsuppgift i matte. Räkna ut en för dina lamm lämplig slaktvecka enligt formeln som finns här. Elitlamm Avel & Produktions användare fuskar genom att använda slaktprognosen, men ta ändå en titt på Theos uträkningar av vad säg 80 grams lägre tillväxt per dag kostar.
Tidigare tipsade KLS-podden om lammproduktion med gäst Theo den Braver finns nu att lyssna på här.
Intresset för Reko-ring växer. En mycket bra försäljningsväg som kan passa producenter av alla storlekar. I går var Radio P4 Västernorrland  (ca 2.09 in i avsnittet) med på utlämningen i Sundsvall. Där får man veta hur det funkar, och höra många entusiastiska röster. Fårpodden har också pratat Reko-ring, i avsnitt 9.
REKOSundsvall2
Foto Thomas Eriksson
Som Gård & Djurhälsan tidigare informerat anslutna besättningar inom Maedi Visna-programmet så införs nu en årsavgift på 350 kr/besättning. Anslutna besättningar får sin faktura nu under april månad. Bakgrunden är att de statliga anslagen för driften av programmet inte har följt den allmänna kostnadsutvecklingen, vilket gör att Gård & Djurhälsan tyvärr måste höja den andel som bekostas av djurägaren. Som ansluten till Maedi Visna programmet har man tidigare betalat 400 kr för sitt medlemskap vid förnyelse av intyg (var 12:e till var 24:e månad beroende på var man är i programmet), framåt blir avgiften 350 kr per år.
Medlemsinformation via Förbundets utskicksservice har denna vecka gått ut till Västmanlands medlemmar som numera får sitt medlemsbrev i ny fräsch digital form.
Stämmodelegat, en av filerna som behöver hämtas inför Stämman via hemsidan har uppdaterats, det gäller filen Fullmäktige 2020. Om fler uppdateringar görs så finns det angivet när man loggar in på sidan. Vi har bara fått återkoppling med telefonnummer från hälften av delegaterna. Missa alltså inte att meddela ditt telefonnummer till Britta – det är så du lägger in dig i röstlängden!
Alla medlemmar, ni är välkomna att delta i Stämman! Dock utan rösträtt, eftersom ni röstar via lokalföreningen. Anmälan till Anna.
Trevlig helg önskar SF!
Marita-i-Hallarsbo
I tisdags fick Marita i Hallarsbo grönt ljus på träckproven som hon skickat till Vidilab, så idag blev det äntligen betesläpp för gårdens ryafår. Kom kom alla lamm, nu ska vi ut i hagen! Foto Marita i Hallarsbo
taxei
Mindre nöjd fårbonde undrar varifrån det ägget kom. T. axei har aldrig hittats i gårdens träckprov tidigare, och inga nyinköpta djur på åratal. Har fårbonden slarvat med skohygienen? 50 EPG och 100 % misstanke betyder typ ett ägg, men inte ens ett enda lilla magmasken-ägg vill man släppa ut på betet. Tur att man får hjälp av Gård & Djurhälsan att lägga upp en plan. Bild Anna Bergström
Förra veckans bild på en ungtacka som blivit förvirrad efter öronmärkningen fick en veckobrevsläsare att tipsa: På tal om tackor som stångar undan lamm efter märkning. Låt tackan se på när märkningen sker och lämna tillbaks lammet med baken först. Håll gärna kvar lammet så att tackan hinner känna doften av sin avkomma. På så vis får man flertalet tackor att acceptera störningen. Ett annat råd är att märka lammen strax efter födseln.
Solenslamm2020
Webbredaktörens förstfödda och ännu omärkta lamm. Men ta i trä, det brukar aldrig vara några problem. Foto Anders Dahl
Nils-Osten-Nilsson12
Bild från en medlem som visar förstklassig koll på fårhuset dag och natt via stallkamera. Kameran är av PTZ-typ och kan söka av hela huset och dessutom zooma in på det man vill se lite närmare. Man kan till och med se öronnummer om tackan vrider huvudet rätt. Lyxigt! Foto Nils Östen Nilsson
lammkammare
Medan tackorna är upptagna vid sitt foderbord kan lammen smaka på pellets i lammkammaren. Foto Nils Östen Nilsson
lammskydd3
Det är väl bara Britta som har gotlandslamm* som stoppas av snålare utrymme att sticka in huvudet samt en något höjd fodergrind? Foto Britta Wendelius
* allmänt erkända som de värsta foderbordshuliganerna …
lammskydd2
Här illustreras höjden och lammens svårighet att krypa upp. 17–17,5 cm passar Brittas tackor, men behöver finjusteras utifrån de vuxna djurens storlek. (Bilden är tagen i samband med foderbordsrengöring. Så här snålt med foder får det inte vara generellt, för då hänger tackorna på halsen för att äta.) Foto Britta Wendelius
sparrisknopp
Off topic, men finns det något man skulle kunna vara sugen på just nu (till lammburgaren) så är det detta! Foto Britta Wendelius
varbrukinorr
Nu kör vi så det ryker! Vårbruket är igång även i gränslandet mellan Västmanland och Dalarna och traktorerna rullar dygnets alla ljusa timmar. Foto Britta Wendelius
Sammanställt av Anna