Var finns lammen?

veckobrev
29 maj 2020 | Lammen är på bete såklart. Eller i fårhuset, där våren inte hunnit komma tillräckligt långt. Handeln längtar efter grillsäsongen och oroar sig lite för att lammen inte ska räcka.
I går hade Referensgrupp rätt sortering & köttkvalitet inom Handlingsplanerna ett Teams-möte om alla djurslag. När det gäller lammen så signalerar handeln oro. De undrar var lammen finns och om det kommer att finnas tillräckligt med lamm för att #höstlamm-kampanja i år.
Handeln suktar med andra ord efter lamm. Kan ni leverera tidigt födda lamm redan i juli så är det en fördel. Väg och planeringsanmäl, och missa inte tipsen som #KOLLPÅLAMMEN bjuder på. Syftet med #KOLLPÅLAMMEN är att lammen ska bli klara på rimlig tid och att bonden ska tjäna mer pengar. Det är viktigt för hela lammnäringen att vi planerar, följer upp och levererar färdiga lamm.
Fler och fler har hittat till #KOLLPÅLAMMEN, det är kul. Gilla, om du inte redan gjort det, och dela vidare. Men framför allt, fråga och dela med av egna erfarenheter. Det är då det blir intressant och vi alla lär oss. Fokus närmsta tiden kommer att ligga på beteskvalitet, vägning, stödutfodring på bete och parasiter. Senaste inlägget handlar om hur man kan förbättra ett dåligt bete med friskt gräs på platser där det är svårt att plöja.
I nästa Fårskötsel kommer en artikel om slutuppfödning av beteslamm till slakt som Anna Törnfelt skrivit. I den utlovas också intressant statistik av hur många lamm vi skulle kunna öka i produktionen, om de föddes upp på rätt sätt.
Facebookgruppen Om Får och Foder har också fått massor av nya medlemmar, särskilt sedan vi skrev om den förra veckan. Välkomna! Om Får och Foder är en grupp för erfarenhetesutbyte, tips och bilder från vår vardag. Det är inspirerande att veta hur andra gör och se hur det ser ut hemma hos kollegorna.
Ni som seminerade i höstas måste via Elitlamm registrera in lamningarna efter alla tackor som seminerats. De allra flesta har redan gjort det, men några saknas. Den statistik många längtar efter kan inte göras förrän alla registrerat klart.
Brytpunkt för första avelskörningen är den 23 juni. Alla lamm som ska få avelsvärden i början av juli måste då vara registrerade i avelsregistret. I AvelMini räcker det att lamningarna är registrerade, i Avel & Produktion behöver också betäckningsgrupperna vara avslutade mot en omgång. Mer information finns här. Elitlamms support hjälper till om det behövs, men vänta inte till sista sekunden.
seminerameraFunderar du på att seminera till hösten? Det tycker vi är en lysande idé. Genomförd kurs i egensemin behövs, om man inte gått kursen tidigare. För att få till stånd kurser på rätt platser i landet är det viktigt att ni som vill gå kurs anmäler intresse via Gård & Djurhälsans hemsida. Gör det redan idag, så kan det förhoppningsvis bli ett antal kurser spridda över landet.
Ingen har väl missat artikelserien i Fårskötsel om fårsemin? Läs för inspiration och kunskap. Klicka på bilden ovan till höger för planeringshjälp.
Det har kommit förfrågningar från flera europeiska företag som vill arbeta med svensk ull. Företagen vill gärna ta del av vårt nätverk av ullproducenter och ullförädlingsföretag. Budskapet att svensk ull är giftfri och utmärkt har nått utanför landets gränser, och man kan gissa att även vår småskaliga fårhållning och goda djurhälsoläge lockar. Omåttligt roligt, även om det finns mycket kvar att göra på områdena insamling och dokumentation för att rätt ull ska hitta till rätt köpare.
Ett jobb som just nu pågår är att ta fram nya kriterier för offentlig upphandling. Detta görs för alla djurslag och det har varit ett möte om detta under veckan, där vi tittade speciellt på lammen. Det handlar om att tydliggöra vad som skiljer mellan svenska lamm och importerade, för att de som köper ska ha kunskap, välja våra mervärden och vilja betala för dem.
LRF hade sin förbundsstämma denna vecka, i digital form. Allt utom motionerna behandlades. En träff planeras att hållas på Sånga Säby i höst för att behandla motionerna. Även i år är det rekord i viltmotioner, tre fler än förra året. Viltstammarna påverkar lantbruket enormt mycket, med sämre skördar, stora ekonomiska förluster och rovdjur som orsakar ständig oro för djurägare med betesdjur.
LRFs ordförande Palle Borgström har träffat justitieminister Morgan Johansson. Palle gav en beskrivning av den problematik LRFs medlemmar upplever när det gäller aktivister. Att olagligt filmat material används av SVT, vilket ger legitimitet till olagligheter, lyftes också. LRF har en längre tid arbetat för en utredning i syfte att justera lagstiftningen rörande bland annat olaga intrång. Justitieministern berättade att en utredning nu är igång och att ett remissförslag planeras till hösten.
De 5 stora har haft årsmöte, även det digitalt. SLU redovisade sitt arbete med obduktion av rovdjur. De flesta inlämnade efter licens- eller skyddsjakt, men även trafikdödade och sådana som dött en naturlig död har ingått. Flest björnar, därefter lo, varg och järv. Exempel på vad man hittat är att 2 av 10 vargar bar på trikiner.
I måndags hade förbundsstyrelsen möte och protokollet har idag gått iväg till lokal- och rasföreningarnas styrelser. Styrelsens ansvarsområden fördelades och vem som jobbar med vilka frågor är nu uppdaterat på hemsidan. Det är alltid ok att höra av sig om man har något på hjärtat.
Ny adress om man vill skicka post till Svenska Fåravelsförbundet:
Svenska Fåravelsförbundet
c/o Förbundssekreterare B Wendelius
Öster Bännbäck, Stjärnbacka 109
733 99 Möklinta
Skicka inget till vår tidigare adress i Ljungsarp, så blir Maria glad.
Medlemsutskick via SFs utskicksservice har denna vecka gått iväg till medlemmar i Jönköpings Fåravelsförening.
Om Får och Foder den 1 juni Skåne behövde av olika skäl omlokaliseras och ges nu i Kristianstad. På köpet fick vi en större lokal, vilket gör att ytterligare några får chansen att vara med. I skrivande stund finns det fem platser kvar, anmäl dig här.
Platserna till Om Får och Foder i Bohuslänska Ljungskile den 15 juni tog slut under veckan, så är den kursen ombokad till en större lokal på samma plats. Hann du inte anmäla dig innan platserna tog slut så finns det nu en ny chans.
Elmia Lantbruk har beslutat att skjuta fram mässan, man jobbar för att hitta ett nytt datum. Vår Elmia-planering stannar av i väntan på nytt datum, men vi är redo att ta upp det igen när nya besked kommer och vi hoppas att rasföreningarna som planerat att vara med känner detsamma.
En Fältrapport från från Hushållningssällskapet har precis släppts. Den visar läget i fält från norr till söder med vallprognoser, analys av hur den senaste tidens väder påverkat, sjukdomsläget och hur det går med vårbruket. Regelbundna rapporter kommer under hela odlingssäsongen. Väder och gräs, man behöver väl inte vara nörd för att gilla detta?
Trevlig helg önskar SF!
trimmaras
I denna ljuva sommartid … har vi med RAS förmånen att kunna hålla oss i trim genom regelbundet trimmande. Foto Britta Wendelius
brabete
Nu är även de sista lammen ute på grönt gräs på Nors. Förutsättningarna är nu bra för god tillväxt på lammen. Hoppas bara vi slipper den värsta ökenhettan. Foto Elof Nilsson
snartdags
På söndag börjar vi slå gräs, hälsar Elof. Foto Elof Nilsson
flowerpower
Flower power i äppelträdgården. Foto Elof Nilsson
TraktorHund
Årets första riktigt ljumma vårkväll i Skaraborg tittade Einar och hundarna till ett gammalt stängsel och fixade de värsta skavankerna. T-shirtbara armar, tusen småfåglar och en gök som sällskap. Men inte en enda fluga! Ärligt, det här är inte arbete, det är ett rent nöje! Foto Einar de Wit
Kvallskoll
Alla mådde bra vid kvällens tillsynsrunda. Skönt. Foto Einar de Wit
Sammanställt av AnnaSisy