Rekordår?

27 augusti 2021 | Rapporter från riksbedömningsturnén där många fått fina resultat. Ett bra år också för seminverksamheten.

Jordbruksverket, med Karl-Ivar Kumm som föreläsare, höll ett mycket intressant seminarium om lönsam ekologisk lammproduktion i onsdags. Även givande för konventionella lammproducenter. Späckat med siffror om ekonomiska förutsättningar, lönsamhet och arbetsåtgång. Budskapet var att basen för lönsam lammproduktion är goda biologiska produktionsresultat, men att det inte alltid räcker. Lammpriset har ökat under senare år, vilket förbättrar de ekonomiska förutsättningarna, men uppbyggnad av stora fårföretag kan ge stora tillväxtkostnader. Lösningen är en successiv uppbyggnad. Även små besättningar kan vara lönsamma om man har befintliga byggnader och kan sätta in eget arbete, men för att betala nya byggnader och lantarbetarlön krävs stora besättningar. Vi fick också ta del av kalkylexempel som jämförde ekologisk och konventionell produktion, vår- respektive höstslakt och olika raser.

Lammproduktion kan dessutom vara klimatsmart, särskilt om det finns växande träd i betesmarken.

Växande träd i betesmarkerna kan kompensera betesdjurens utsläpp av växthusgaser, och får i betes-skogsmosaik är särskilt klimatsmarta. Bild ur seminariepresentationen. Källa SJV Rapport 2011:21

Om nya CAP kan man läsa i dagens nummer av Land. Vi har idag fått information genom LRF och kan konstatera att väldigt mycket ännu inte är beslutat, och att mycket kan komma att ändras. LRF gör ett stort jobb med relevanta påtryckningar i de gröna näringarnas intresse. Här finns en dagsfärsk rapport av Sofia Björnsson, näringspolitisk expert hos LRF.

De finns platser kvar på de kostnadsfria ERFA-träffarna för fårägare som använt sig av djurägarsemin. Missa inte tillfället till erfarenhetsutbyte inför årets säsong! Sista dag för anmälan till träffen den 31/8 är IDAG. Passar 2/9 eller 6/9 bättre så är det några dagar kvar. Anmälan via Gård & Djurhälsans kurskalender.

Ska du seminera för första gången i år och har massor med frågor och funderingar? Om det finns behov kan vi ordna en Teams-kväll för nybörjare, med möjlighet att ställa frågor och diskutera med erfarna kollegor. Vi kan också försöka para ihop dig med en mentor som kan stötta. Anmäl intresse för 2) Teamskväll och/eller b) mentorskap till semin@faravelsforbundet.com.

Beställningarna av doser ser väldigt lovande ut, många nya djurägarseminörer och det ser så här långt ut att bli ett rekordår för seminverksamheten : ) Nu väntar vi otåligt på resultatet av andra avelskörningen, för att kunna ”sätta” årets baggar, som är nästa hållpunkt på årets resa.

Vi jobbar på import av doser av brittiska raser från Storbritannien, och trots Brexit finns det nu hopp om att det ska gå att lösa. Går det vägen kan vi ha dem här 2022. Ni som är intresserade, hör av er med konkreta bagg-förslag av raserna Shropshire, Oxford Down, Suffolk eller annan brittisk ras till semin@faravelsforbundet.com.

Ni som gillar Oxford Down vet väl att det jobbas för att få liv i rasföreningen? Oxford Downföreningen har slumrat sedan 2007, men nu finns en interimsstyrelse som planerar att hålla ett extra årsmöte i höst för att välja en permanent styrelse. Citat interimsstyrelsen ”I verksamhetsplanen kommer kunskapen om rasen och dess fördelar vara i fokus tillsammans med frågor kring avel och tillgången till bra avelsdjur, hur vi får fler djur till baggauktion, hur vi kan använda ullen, internationella erfarenheter och mycket annat som finns på idé-listan.” För att föreningen ska få liv krävs medlemmar, så vi hoppas att ni med intresse för rasen sluter upp. Kontaktperson är Renée Mohlkert, kontaktuppgifter finns här.

Flera rovdjursangrepp under veckan, så frustrerade och väldigt jobbigt för de drabbade! Vi ser att olika länsstyrelser gör väldigt olika bedömningar, vilket är ett stort problem. Ni som drabbas av angrepp får väldigt gärna höra av er till er ansvarig i lokalföreningen, eller direkt till Gudrun eller Ulf. Det viktigt att vi får veta hur era myndigheter agerar, så att vi kan reagera över skillnader och föra vetskapen vidare till olika beslutsfattare.

Den 9 september planerar vi ett Teams-möte med lokalföreningarnas rovdjuransvariga inför Rovdjursvakan den 17 september. Er inbjudan kommer i dagarna. Användbart material inför vakan, talespunkter och fakta, är på gång och kommer att läggas ut på hemsidan.

Oron för att drabbas av kritik, kriminalitet och en belastande byråkrati försämrar livskvaliteten för lantbrukare visar en ny studie som finansierats av Stiftelsen Lantbruksforskning. Mycket har förändrats i samhället under de senaste 10 åren. Djurrättsrelaterad brottslighet, sociala mediers stora genomslag och ett allmänt hårdnande samhällsklimat tillsammans med en debatt i media om klimatfrågan, om köttätande och ”skandaler” inom djurhållning har fått följder framför allt för lantbrukare med djurproduktion. Fårbönder drabbas främst i samband med rovdjursangrepp, vilket vi sett flera exempel på denna sommar.

Riksbedömningarna av ull och pälsraser har pågått hela veckan och vi har fått många glada rapporter och bilder från bedömningplatserna, vilket vi tackar för!

I Västmanland var det premiär för bedömning i spannsmålstorken på Kärrbo Prästgård. Allt fungerade perfekt, god mat och fika hör till när Västmanland arrangerar riksbedömning och alla verkar överens om att dagen var lyckad.

Birgit Fag grottar ner sig i ett pälslamm. Till höger Tim Höglund, tidigare ordförande i VLF, nu hängiven funktionär och en mycket engagerad medlem som gör ett toppenjobb och hjälper till med allt möjligt i VLF. Foto Margau Wohlfart-Leijdström

Till Örebro kom en finullsbagge med 28,9 mm i muskeldjup. Inte illa för en finull! Foto Birgit Fag

På Gotland hölls bedömningar i dagarna tre och detta var ett riktigt rekordår. Man har inte haft den vanliga torkan under högsommaren och många djur höll toppkvalitet. Totalt visades 109 baggar från 20 gårdar, varav 6 st finullsbaggar. Hela 11 st fick helhet 5, 19 st helhet 4,5 och 31 st helhet 4. Ett riktigt bra år för gotlänningarna! Många bilder finns på Gotlands Fåravelsförenings facebooksida.

Foto Anna Törnfelt

I tisdags hade Västerbotten sin riksbedömning och våra informanter på insidan säger att det var bra kvalitet på många av djuren, bland annat en pälsbagge med helhet 5. Det var dessutom premiär för en ny ullras, Poll Merino. Det gick inte så dåligt, en av merinobaggarna fick femmor på allt! Bilder på Västerbottens Fårägares facebooksida.

Grattis till merinobaggen Forsbacka Enterprise som fick full pott! Foto Kicki Landström

Vi har också fått en hälsning från riksdomarna Maria Ericson och Birgit Fag som gjort bedömningarna i norr. De har fått se flera nya raser på bordet i år, och några tackor av olika raser. Fler bilder på Norrbottens Fåravelsförenings facebooksida.

Ett Fjällnäsfår från Ponderosa 4H-gård. Fjällnäsfåret är Sveriges nordligaste allmogeras som påminner lite om rya i pälsen, fast med kortare täckhår. Men en Fjällnäsbagge på mönstringsbordet! Hur gick det till? Foto Birgit Fag

Birgit svarar: Vi hade en mönstringskurs i måndags på Forslundagymnasiet utanför Umeå. Två av kursdeltagarna berättade att de har Fjällnäsfår. Jag frågade hur de såg ut och då de erbjöd de sig ta med några och visa på onsdag när de skulle på riksbedömningen i Öjebyn. Det erbjudandet ville vi inte missa. Här i Norrland finns en härlig entusiasm och folk har åkt långväga för att vara med på både kurs och riksbedömning. Vad sägs om Ponderosa 4H-gård som åker 33 mil enkel väg från Stråkanäs i Kalix för att vara med på kurs ena dagen, och sedan 12 mil enkel väg två dagar senare för att vara med på riksbedömning och visa oss Fjällnäsfår. Man blir ödmjuk.

Och var äter man i Piteå om inte på Paltzerian? Stekt och kokt palt, hur gott som helst! Foto Birgit Fag

Ytterligare en knapp vecka av bedömningar framför oss, i morgon kör Skånes Fårintressenter ett spännande upplägg med både köttraser och ull/pälsbedömning. Det kommer Texel, Dorper, Border Leicester, förutom de gamla vanliga svenska lantrasättlingarna. Hoppas de skickar bilder till nästa vecka ; )

Västerbottens Fårägare höll som sagt en ull- och rya mönstringskurs i Umeå i måndags. Birgit Fag instruerade åtta entusiastiska elever i vad man tittar på vid ull- respektive ryamönstring. Willy Nilsson från Rönnös i Malgomaj är värd ett hedersomnämnande! Han åkte förra året över 100 mil enkel väg för att vara med på sambedömningskursen på Medeltorp i Småland, och i år över 20 mil enkel väg till ull- och ryakursen. ”Man vill ju se till att man är uppdaterad när man ska ut och mönstra”.

Foto Kicki Landström

Ni fårägare i norr äger! Det måste sägas.

Anmälningsblanketter till baggauktionerna på Gotland och i Jönköping finns nu att hämta via hemsidan.

Baggauktion Mälardalen provar en nyhet i år, de bjuder in alla intresserade till en Teams-träff på internet för mingel och fårsnack strax innan själva slutauktionen startar. Läs mer här.

Nu är det dags att söka driftledarutbildningen på Forslundagymnasiet, landets enda Yh-utbildning med inriktning mot får. Nästa kursstart i november. Sista ansökningsdag är 31 augusti, vilken kan blir förlängd men säkrast är att söka på direkten.

HKScans betesbloggare har skrivit om augusti och september. Konkreta råd om planering av höstbetet, avvänjning och kraftfodertillskott. ”Som det ser ut nu med vädret finns det stora möjligheter att på åkermarksbeten producera 2 000-2200 kg/ts bete per hektar på de 70-80 dagar som är kvar av betessäsongen. Men då krävs det gödsling … De lägre dagstemperaturerna från slutet av september gynnar beteskvalitén under hösten. Betet förväxer aldrig och bete som växer vid dagstemperaturer under 12 grader håller ständigt kraftfoderkvalitet… Hur skall man då tänka kring lammens tillväxtpotential på enbart bete?” Fortsättningen finns här.

Trevlig helg önskar SF!

Einar bjuder på kiss-kalligrafi. Lammgruppen drevs över landsvägen för vägning och avmaskning och då blev det så här. Vilket leder vidare till ett möjligt träckprovtips (om man har väluppfostrade får och vågar lita på trafikanterna). Har man en asfalterad väg med relativt lite trafik att tillgå är det superlätt att ta träckprov. Man ställer flocken på vägen, låt dem stå där i två minuter, flyttar bort dem och sedan är det bara att plocka bajs! Foto Einar de Wit

Vissa får är roligare att flytta än andra. Foto Elof Nilsson

Avelsbaggarna flyttar till prepp-bete inför avelssäsongen. Snart är semestern över. Foto Elof Nilsson

Sammanställt av AnnaSisy