Får för nybörjare
24 september 2021 | Podd för blivande fårägare, träff för nybörjare på semin och vi blickar tillbaka på förra veckans rovdjursvaka.
Lagom till helgen kommer Fårpoddens tredje avsnitt om att skaffa får. Detta avsnitt har vi gjort för den som bestämt sig för att skaffa får och handlar om hur man förbereder sig för att få en bra start med friska djur.
En vecka har gått sedan årets rovdjursvaka, Einar har sammanfattat den åt oss här. Vi upplever pressens intresse som mindre i år än förra året, vi vet inte om det beror på veckodagsvalet eller något annat, men en del media har kommit i efterskott. Många politiker ville delta och höra vad vi hade att säga, så vi är ändå nöjda med utfallet av årets vaka. Tack till alla er som engagerade er, som deltog i fårhagar och online!
Ytterligare två länder anslöt så det var 14 länder som deltog i manifestationen; Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Nederländerna, Belgien, Frankrike, Schweiz, Österrike, Italien, Polen, Ungern, Tjeckien och Slovakien. Schweizarna var väldigt aktiva, med tal av politiker, musik mm. Den största vakan i Schweiz samlade över 350 personer. I Landes i södra Frankrike har man haft en stor demonstration, 15 000-20 000 demonstrerade för landsbygdens och jaktens rättigheter. I Tyskland brann det minst 200 eldar.
Från Rovdjursvakan 2021 i Osby med LRF Osby och Skånes Fårintressenter. Mycket intressanta diskussioner om landsbygdens förutsättningar. Allt från varg, djurhållning, infrastruktur till vattenkraft med deltagare och journalister. Foto Anders Edbro
Rovdjursvaka Orremåla gård i Kisa, förstärkt med kommunal- och riksdagsledamöter från KD, M, MP & S. Foto Björn Johansson
Ett gäng från Skaraborgs Fåravelsförening vakade tillsammans. Foto Veronica Nyman
Sörmlands Fåravelsförening vakade på Ekeby Gård i Eskilstuna. 12 personer och 150 tackor (de sistnämnda tröttnade ganska snabbt). Anders Lindell var med och berättade vad som händer både i Europa och här. Tidningen Sörmlandsbygden var med hela kvällen och Radio Sörmland var på gården redan på morgonen och gjorde ett kort inslag. Foto Karin Ericson
Fler bilder längre ner, och ännu fler kommer i Fårskötsel.
En del press har som sagt kommit i efterskott, men de flesta artiklarna är endast för prenumeranter. I gårdagens ATL var det flera artiklar om hur den ökande vargstammen pressar fårnäringen, Gudrun intervjuas här om hur oro påverkar fårägare, och här berättar Anna Pärnbjörk om när hon förlorade nästan halva sin 90 får stora besättning i ett vargangrepp. Andra tidningar som skrivit är Östersundsposten, Hela Hälsningland och Norra Skåne. Land kommer att skriva om rovdjur och RAS i nästa veckas nummer.
Foto Britta Wendelius
Alexandra Anstrell (M), som har besökt gårdarna som haft angrepp runt Nykvarn, har skrivit en interpellation till riksdagen om behovet av att minska vargstammen. Den debatterades tillsammans med en interpellation om vargens hot mot djurproduktionen och den biologiska mångfalden av Sten Bergheden (M) i tisdags. Debatten kan ses här.
Nästa vecka onsdag 29/9 kl. 19.00-20.30 kör Magnus och Anna en frågestund för nya djurägarseminörer inför höstens semineringar. Vi går igenom vad man ska tänka på inför brunstsynkronisering av tackorna, frågor runt teaserbagge, bagge i box, brunstpassning, vilka tackor man ska välja, rapportering och vad man gör med kärlet och ev överblivna doser när semineringarna är klara. Anmälan via semin@faravelsforbundet.com senast 29/9 kl. 12.00. Länken skickas ut under eftermiddagen, före träffen.
B som i Baggbox. Ladda upp med frågor från A till Ö inför träffen på onsdag. Foto Elof Nilsson
Igår var det Lammråd med LRF. Den Nationella Branschgruppen för djuromsorgsfrågor ska bilda djurslagsspecifika grupper. Fårgruppen kommer att bestå av SF, Lammproducenterna, Gård & Djurhälsan, slakten, LRF och ev någon mer. Vi återkommer när den är sammansatt.
Ett möte med Naturvårdsverket om revidering av Förvaltningsplaner för vilt. Ännu finns det möjlighet att komma med mindre inspel och i mitten av oktober kommer det att komma en remiss med kort svarstid om förvaltningsplanerna. SF ingår i en av flera dialoggrupper som haft möte inför den här revideringen, som kommer att gälla 8 år framåt.
Ytterligare två av årets tio seminbaggar presenteras idag, exklusivt för veckobrevets läsare. Två gotlandsbaggar med goda meriter som fäder, nämligen Skånstorpsgårdens Bojje och Russhage Sixten.
Om Skånstorpsgårdens Bojje säger ägaren: ”Vi köpte honom för lockens skull och han inte gjort oss besvikna. Han gav som bonus också väldigt jämn färg, grå åt det mörkare hållet. Hans stora styrka har dock blivit en betydligt högre tillväxt och riktigt bra kroppar hos oss.”
Seminkommittén har tagit ut Bojje framför allt för att han ger bra kroppar och tillväxt, och därtill nedärver en enormt bra lockkvalitet. Bojje ger en stor men tredimensionell lock, som ger fina och täta skinn. Baggen är uppfödd av Bengt Mellström, Skånstorpsgården, som ligger på första plats på årets RIX-lista och högt på de båda andra listorna. Bengt kommer att gå i pension som fårbonde, så detta är en chans som inte kommer igen. Se härstamningsbevis respektive riksbedömningsprotokoll.
Gotlandsbaggen SE85159-19034 Skånstorpsgårdens Bojje. Foto Tina Blidberg
Om Russhage Sixten berättar nuvarande ägaren: ”Sixten är uppfödd på Russhage i Stenkyrka på Gotland och har seminbaggen Skinnarve Isak som far. Hans mörkgrå färg, en fin medellock och framförallt ett bra pälshår har visat sig nedärvas till avkommorna. Sixten inköptes på Gotlandsauktionen 2019 av Ollajvs Gård i Alskog, och hos oss har han nu två omgångar lamm födda på gården. Flera av dem har ärvt Sixtens goda egenskaper och en hel del livdjur har sats in i avel både på Ollajvs och i andra besättningar. Skinnen har också visat bra kvalitet, med ett bra pälshår med silkighet och glans. Sixten går från klarhet till klarhet, så det blir spännande hur hans avkommor presterar framöver.”
Vi har tagit ut Russhage Sixten för att det är en mycket komplett bagge. Förutom bra tillväxt och slaktegenskaper så förstärker han alla pälsegenskaper. Förutom livtackor så har han gett riksbedömda baggar. På bara två säsonger har han fått över 100 uppfödda lamm, vilket resulterat i stor säkerhet på avelsvärdena. Se härstamningsbevis respektive riksbedömningsprotokoll.
Gotlandsbaggen SE74136-19074 Russhage Sixten. Foto Ollajvs
Vid baggauktionen i Jönköping i lördags var stämningen och köpviljan god. Av katalogens 40 baggar fanns 37 på plats när auktionen började. Alla utom en blev sålda och och högsta priset blev 50 000 kr för katalognummer 18 från Gräsljunga. Två baggar såldes för 28 000 kr (nr 33 och 6), två för 26 000 kr (nr 25 och 14) och 9 baggar gick för ett pris mellan 25 och 15 tusen. Genomsnittspris för de sålda baggarna landade på 15 300 kr.
Korta fakta om Mälardalenauktionen som hölls i onsdags har vi knyckt från Baggauktion Mälardalens facebooksida. 38 auktionsdjur ropades ut och av dessa hittade 29 nya ägare. Nio baggar blev osålda. Högsta pris 26 300 kr betalades för katalognr 19, Gräsljunga Latigo. Medelpris för de sålda baggarna blev 7 686 kr. Många gjorde riktiga fynd och klickade hem riktiga kap för utropspriset 5 000 kr. På Boskapstorget.se kan ni gå in under Historik och se alla priserna.
I morgon är det dags för årets sista auktion, den på Gotland. Katalogen finns här.
Förra veckan bad vi om hjälp att bemanna vår monter på Fårets Dagar i Borgholm och det har vi fått. STORT TACK för er respons!
Under sommaren hölls en utställning med tema skärgårdskonst på Skärgårdsmuseet i Sankta Annas skärgård. Vår Jubileumsull och Ullbiblioteket var med på utställningen, tillsammans med en stor mångfald av produkter av ull. Tack Lotta Nilsson som skickat bilder från utställningen!
Projektet ”Mer mat – fler jobb” har mycket på matnyttigt på gång. De erbjuder utbildningar som riktar sig till företagare inom livsmedelsproduktion och mathantverk. Projektet finansieras av Europeiska Socialfonden, ESF, och därför är priset på företagsanalys och utbildningar väldigt förmånliga. Medlemmar i Livsmedelsföretagen och LRF får dessutom ytterligare rabatt. Läs mer på på Mer mat – fler jobb, en lista över aktuella kurser finns här.
Har ni registrerat era anläggningar hos Jordbruksverket? Det ska vara gjort senast den 1 oktober. Via e-tjänsten ska uppgifter om produktionsplatser man redan har kompletteras.
Glöm inte ansöka om ersättning för röjning under RAS-stängsel, sök information på er länsstyrelse hemsida.
Gård & Djurhälsans dagsfärska nyhetsbrev finns att läsa här.
Ni minns väl mjölkfårbonden Christoffer Lindahl som var med i striden om att bli lyssnarnas val till det enda Sommar i P1 som görs av någon som inte valts ut av programledningen. Jag vet inte vad ni tänkte, men jag blev lite förvånad och besviken när lyssnarna hellre ville höra om grooming, än om hur ett ungt par hoppar av ekorrhjulet för att bli fårbönder. Samma verkar producenten för Min berättelse i P1 tänkt, för nu har Christoffers historia sänts i en lite kortare version. Lyssna här.
Vi vill också rekommendera Isabel Morettis krönika med titeln Ska vi skippa köttet och källsortera? Hon granskar råden som cirkulerar i media, söker efter säkra siffror och pålitliga källor. För att vi ska nå klimatmålet behöver de globala utsläppen minska från 8 till endast 1 ton per person och år till 2050. Så hur är det med maten då? Läs Isabels krönika här.
Trevlig helg önskar SF!
Kommunpolitiker, LRF, nöt- och fårbönder vakade på vår ordförandes gård Bengtstorp. Foto Anton Isaksson
Rovdjursvaka Gruvan, Jämtland. Foto Erica Björklund
Rovdjursvaka i fårhagen på Gullakroken i Lerdala. Foto Ulrika Persson
Rovdjursvaka 2021 i Lima. Foto Lena Lindberg
Vi sympatiserar med våra djurbönder. Foto Dag Pettersson
Vi tänder ett ljus för de får som förlorats i år. Foto Madeleine Norberg
Sammanställt av AnnaSisy