Vad vet de som bestämmer om fårnäringen?

12 november 2021 | Vi åker till Stockholm med uppdraget att berätta om vår värld.

På onsdag gäller det, då hålls Fårets dag i riksdagen! Vi jobbar fortfarande med att få de sista detaljerna på plats. Lite nerver börjar kännas av, men mest ska det bli spännande och roligt. För er som inte hört talas om detta så är det en dag som vi bjudits in till av av riksdagsledamoten Magnus Oskarsson (KD). Syftet är att presentera svensk fårnäring i sin mångfald, de produkter och värden som fåren producerar och att vi vill öka Sveriges självförsörjningsgrad när det gäller får- och lammkött och ull. Vi kommer också att ta upp de frågor som sänker fårbönders vilja att satsa eller växa, och som hämmar vår näring. Det blir en rad intressanta namn i talarstolen, paneldebatt och mingel.

Fårets dag kommer att sändas via Zoom, så alla som vill följa dagen kan göra det via denna länk.
Meeting ID: 832 0747 4547
Passcode: 373014

Efter Fårets dag kommer styrelsen och adjungerade ha sitt första fysiska styrelsemöte på två år. Vi kommer att jobba med strategifrågor, avelsfrågor och budget inför nästa år.

TV 4 har varit hos Gudrun på Bengtstorp och gjort ett reportage med anledning av Centerns motion som handlar om vem som ska ha rätt att överklaga skyddsjakt. Troligen sänds inslaget under helgen. TV-teamet var två timmar på gården, men inslaget kommer att klippas ner till någon knapp minut, så det är väldigt svårt att sia om hur det blir. Håll utkik.

Oxford Downföreningen som gör en nystart efter några slumrande år har haft årsmöte, så nu är föreningen officiellt igång. SF var med på årsmötet, och man diskuterade bland annat behovet av nytt blod till den svenska stammen, och möjligheterna att importera både sperma och embryon. Om flera djurägare går samman bör det vara möjligt att importera doser från Storbritannien. Brexit har orsakat många frågetecken, men vi har undersökt frågan och det ser ljust ut.

Vi har deltagit i ett möte i ett innovationsprojekt med titeln ”rationell och stressfri kontroll av tillväxt och hälsa hos får och lamm”. Inte så mycket att orda om just nu, men vi bedömer att det kan bli ett bra projekt, om det beviljas medel.

Jordbruksverket har efterfrågat inspel om vilken typ av kompetensutvecklingsinsatser inom djurvälfärd som svenska fårbönder behöver, och vi har lämnat förslag på ett antal områden som vi tycker behöver prioriteras. Bland dem finns betesproduktion, utfodring, smittskydd och hållbara djur. Utbildning behövs på alla nivåer, för stora som små besättningar och både för etablerade och nybörjarbesättningar. Vi tror att riktade insatser mot olika typer av produktion behövs, i och med att fårföretagen är så olika. Vi ser också ett behov av att näringen enklare kan ta del av aktuell forskning, både svensk och internationell. Även rådgivarna behöver möjlighet till kompetensutveckling och att kunna ta del av aktuell forskning.

Torsdag den 25 november har Nämnden för hemslöjdsfrågor ett digitalt seminarium angående den gemensamma arenan för den svenska ullen. Där har man möjlighet att vara med och påverka både arenans innehåll och utformning, så ta chansen då.

Medlemmen Anders Edbro som ska sluta med får har skrivit en debattartikel i ATL om hur myndigheternas inblandning i den småskalig djurhållningen stadigt har ökat sedan slutet av 1970-talet, och hur detta till sist tagit död på lusten att fortsätta. Vi tror att många känner igen sig i Anders verklighetsbeskrivning, och håller med om att myndigheternas ansatser att förenkla och minska på regelbördan inte har fungerat. I praktiken har administrationen och reglerna istället ökat. Tråkigt att mista dig som kollega och fårens förkämpe Anders, men vi önskar dig allt gott framöver!

Lantbruksföretagen är skyldiga att följa mer än 600 lagkrav, enligt ett nyligen avslutat forskningsprojekt, lett av Sveriges lantbruksuniversitet. ”Under 20-årsperioden 1996-2016 ökade antalet lagkrav som berör lantbruket med 120 %. Flest lagkrav berör gårdar med nötkreatur i kombination med växtodling (ca 450 lagkrav). Under samma period ökade även kravet på antalet journaler med 340 % (från 5 till 22) och tillfällen då det krävs en anmälan eller tillstånd med 450 % (från 6 till 33).”

Bild ur rapporten som nämns ovan.

Hushållningssällskapet driver nu tillsammans med LRF, SLU och Växa Sverige ett samarbetsprojekt där man har samlat in ca 150 förenklingsförslag direkt från företagen genom djupintervjuer och hemsidan www.enklaregler.nu. Man kan fortfarande lämna in egna förslag!

Den ohållbara regelbördan och administrationen är ett av ämnena vi kommer att ta upp i riksdagen på onsdag, och vi kommer att lämna konkreta förslag på förenklingar som vi rekommenderar att man genomför direkt.

Trevlig helg önskar SF!

Baggsläpp på Stjärnbäck igår. ”Följ mig, jag vet exakt var brudarna är.” Foto Britta Wendelius

Det är arbetslinjen som gäller för de flesta baggar just nu. Foto Anna Törnfelt

Det finns de som tror att tackorna inte vet vad de vill, men de har helt enkelt fel. Foto Anna Törnfelt

Typiskt fårbonden. När grindarna inte riktigt når fram, då kör man en så kallad abrovinsch. Foto Britta Wendelius

Britta Thorén har gjort denna spektakulära krans. Hon plockar ut särskilt vackra lockar och sparar till speciella objekt, och så här kan resultatet bli. Foto Britta Wendelius

Smålammen börjar bli stora. Foto Gudrun Haglund Eriksson

Kampen om soffan hör den mörka årstiden till. Foto Ulf Ekholm

Sammanställt av AnnaSisy