God jul alla herdar!

23 december 2021 | Mitt i julstök, rimverkstad och uppesittarkväll vill vi önska er alla en riktigt god jul!

Vårens första medlemsträff handlar om uppfödning av napplamm och hålls den 19 januari. Det blir en fullspäckad kväll om olika aspekter av napplammuppfödning; hur fungerar det, hur mycket jobb är det, är det lönsamt och hur håller man lammen friska och starka? Det finns möjlighet att ställa frågor under hela träffen, och att delge egna erfarenheter och kluriga tips. Målsättningen är att alla ska ha lärt sig något nytt efter denna kväll! Anmälan är öppen. Läs mer här.

Det är dags att börja fundera på vilken kollega du vill se som Årets Fårföretagare 2022. SF bjuder även 2022 in till Årets Fårföretagare, en utmärkelse i syfte att belysa den mångfald som finns inom fårnäringen och uppmärksamma målmedvetna och framgångsrika fårföretagare. Det är lokalföreningar och rasföreningar som nominerar kandidaterna. Som enskild medlem kan du föreslå kollegor till nominering i den egna lokal- eller rasföreningen! Läs mer här.

2022 blir det femte året som utmärkelsen Årets Fårföretagare delas ut. Tidigare har CC Wool (ÅFF 2021), Bredsjö Mjölkfår (ÅF 2020), Öströö Fårfarm (ÅFF 2019), Graute Gård (ÅFF 2018) och Najib Resai (Årets Uppstickare 2018) fått priset. Ni hittar prestationer av vinnarna och alla som har nominerats genom åren här.

Naturvårdsverket har fått in över 50 svar på remissen om revidering av strategi för svensk viltförvaltning, som ska bli klar under våren och gälla från och med 2022-2027. Tanken är att samla varg, lo, björn och järv i en gemensam förvaltningsplan. SF har svarat på remissen, och vi hade en hel del kritiskt att säga om förslaget.

Lammakademin är en digital utbildningssatsning med start i februari 2022 där Gård & Djurhälsan erbjuder en kursserie som riktar sig till dig som redan har erfarenhet av lammproduktion, och nu vill utveckla och stärka produktionen ytterligare. Läs mer på Gård & Djurhälsans hemsida. Anmälan och ämne för första kursen är ännu inte klart.

Inför översyn av EU:s djurskyddslagstiftning finns en EU-enkät som man kan svara på om man vill utnyttja denna demokratiska rättighet. Målgrupper för enkäten är grupper som direkt påverkas av lagstiftningen, allmänheten och icke-statliga djurskyddsorganisationer samt konsumentorganisationer. Räkna med att det tar 20-30 minuter att fylla i enkäten som finns här.

Jordbruket i siffror har skrivit ett intressant inlägg utifrån en färsk statistikrapport om vad svenskt lantbruk producerar och hur stor del av intäkterna som utgörs av stöd. 36 % av intäkterna vid specialiserade fårföretag kommer från stöd och ersättningar, och i kategorin småbruk utgörs 46 % av intäkterna av stöd. För grupperna köttdjur och får är värdet av vegetabilieproduktionen (främst produktion av eget foder) nästan lika stor som värdet av djur. Läs här, där finns också intressant grafik.

”En del samlar på konst och en del samlar på bilar, men vi samlar på betesmarker som vi restaurerar” är artikeln där Årets bönder berättar för Jordbruksakuellt om sina böjelser och drivkrafter.

Dan före dopparedagen tipsar julkalendern om poddar man kan lyssna på när julskivorna börjar skava i öronen. Alla poddar är dock inte kvalitetssäkrade, särskilt inte de på engelska. För tips på fler poddar, eller hiss eller diss av de som finns i länksamlingen, maila gärna webbredaktören.

Nu när julkalendern sjunger på sista versen kan vi konstatera att med råge mest populära luckan, om man ska döma efter gillningar av Facebookinläggen, var Hjördis som gör reklam för ull. Bokmärket som man kan använda för att sprida kunskap om supermaterialet ull. Förbundet säljer inga bokmärken, men det kan laddas ner som pdf. Får skrivas ut, tryckas och/eller spridas digitalt!

Fårpodden finns på allmän begäran nu även på Spotify. Andra plattformar ni saknar?

Kansliet och Elitlammsupporten svarar på epost alla vardagar, men telefonen håller stängt vecka 52 och vecka 1. Från den 10 januari är det vanliga öppettider igen.

Nu checkar vi ut och firar jul, men vi hörs nästa vecka. Foto Britta Wendelius

GOD JUL önskar SF!

Lammbakelser är en kioskvältare i fiket i Vännäs saluhall, som några bönder driver tillsammans. Kicki bjuder på detta ljuvliga och juliga lammrecept, du hittar det här. Foto Kicki Landström

Allt fler skippar julledigt och passar på att lamma under helgerna. Foto Kicki Landström

Denna ståtliga bagge bodde tidigare i SFs förråd, men har nu fått sin plats på vår ordförandes kontor. På stämpeln står det 1888, tänk han kunde berätta om allt han sett och hört … Foto Gudrun Haglund Eriksson

Oddsen såg usla ut, men nu verkar det trots allt bli en vit jul i Bohuslän : ) Foto Anders Dahl

Sammanställt av AnnaSisy