5 år, 5 frågor, 5 nappakepsar

15 april 2022 | Idag säger vi grattis till veckobrevet som fyller fem år! Vi firar med att fråga er läsare vad ni tycker om veckobrevet. Ska vi fortsätta i fem år till?

Fem snabba frågor hoppas vi att ni orkar svara på, enkäten finns här. Vi lottar ut fem exklusiva kepsar i svensk lammnappa till er som svarar. Kepsarna är sydda av Philip Willners som driver Skinnverkstaden på Gotland. Skriv namn och adress i fältet efter enkäten om du vill prova lyckan i keps-tombolan!

En kan bli din! Tre av kepsarna är i basebollmodell, de är svarta med SF-logga. Två har tryckknappar i skärmen och SF-logga inuti, en brun och en svart. Alla är fodrade med mörkgrönt fiskbensmönstrat ylle. Foto Britta Wendelius

Denna vecka får vi möta Svenska Leicesterfårföreningens och Skaraborgs Fåravelsförenings nomineringar till Årets Fårföretagare 2022.

  • Kristina Örde, Örby Gård, Uppsala | Citat ur motiveringen ”Idag förenar fåren Kristinas intresse för landskapsvård, skinn och skinnhantverk. Fåren betar ca 200 ha naturbetesmark och naturreservat runt gården och i närområdet. Kristina avlar uteslutande på pälskvalitet. Tackorna är grupperade i fem separata familjer och gårdens egna baggar kan nyttjas för vidare avel, vilket minimerar smittorisk och behovet av att föra in djur utifrån. Vid rasföreningens import av embryon av Engelsk Leicester från Tasmanien föddes på Örby nytt blod att föra in i aveln.”
  • Carl Helander, Helander Texel, Floby | ”Carl har en bakgrund som agronom och forskare på SLU. Hans forskning handlade framför allt om utfodringsstrategier för får. Kunskaper som han förvärvat genom arbetet som forskare används nu i den egna produktionen. Under åren har han hållit föreläsningar runt om i landet för att sprida kunskap om både avel och utfodring. Carl har även bidragit och bidrar fortfarande med sitt engagemang för en förbättrad avelsvärdering för svenska får.”

Läs hela artiklarna med fulla motiveringar på hemsidan!

Kristina Örde t.v. och Carl Helander t.h. Foto Karin Wennås respektive Sophie Helander

Jättekul när lokala medier följer upp och skriver om de nominerade! Ni tipsar väl era lokaltidningar?

Foto Britta Wendlius

Har du tidigare tackat nej till att få veckobrevet via epost? Att du ändå får det idag beror på att vi gjort en uppdatering av sändlistan. Vi försöker göra denna typ av uppdatering så sällan som möjligt, men mist en gång om året kommer vi inte ifrån. Ni som vill avprenumerera behöver göra det igen via länken längst ner.

Bara tre veckor kvar till årsstämman i Vadstena! Man hinner fortfarande anmäla sig, men det är hög tid. Läs mer här.

Lammriksdagen som hålls dagen efter stämman är årets bästa tillfälle att träffa fårfolk och branschfolk från hela landet och att ta del av det senaste inom Framtid och Innovation, som är årets tema. Har man hela stämmopaket så ingår Lammriksdagen, men det är också möjligt att delta enbart i Lammriksdagen. Läs mer här.

Vadstena har sitt slott, mysig småskalig bebyggelse och den 6-7 maj hittar du landets fårnördar på Starby Hotell. Foto Stina Svanberg © Starby Hotell

Statuskontrollen är en ny funktion inom MV/CAE-programmet där man kan kolla MV-status inför livdjursköp. Använd den för att kolla om besättningen som du funderar över att köpa djur ifrån har grönt ljus! Här hittar ni Statuskollen.

Nya lamm och fårsläpp lockar besökare till våra gårdar. Som djurhållare är vi skyldiga att informera om smittskydd och tillhandahålla möjlighet att tvätta händer etc. LRF, Gård & Djurhälsan och VÄXA har tagit fram en informationsbroschyr som finns att läsa här.

Handtvätt, skyddskläder och fika på anvisad plats gäller även påskkärringar som tittar förbi på vägen till Blåkulla! Foto Britta Wendelius

Jordbruksverket har beviljat LRF Kött projektstöd för att bilda en innovationsgrupp inom europeiska innovationspartnerskapet. Projektets namn är ”Rationell stressfri kontroll av tillväxt och hälsa hos får och lamm” och syftar till att ta fram en fullständig ansökan gällande innovation inom digitalisering av får- och lammnäringen.

Om ni ser rovdjur, tänk på att rapportera till Skandobs, särskilt om de rör sig nära hus och bebyggelse. Alla rapporterade iakttagelser kan ha betydelse vid en eventuell skyddsjaktsansökan.

HKscan börjar i år tidigt med sin betesblogg. Med årets prisökningar på kraftfoder, diesel och rundbalsplast är det viktigare än någonsin att utnyttja betestillväxten maximalt. Det första inlägget handlar om perioden 11 tom 25 april.

Tipsar om den nya Yrkesvux-utbildningen Naturbetesdrift. En digital informationsträff hålls den 27 april om man blir nyfiken.

Vid vill skicka med ett stort grattis till Karin och Macke på Norrgårde i Hamra på Gotland, som utnämnts till Årets Djurproducent 2021 av Lantmännen på ön!

Grattis! Foto Norrgårde

Denna vecka har medlemmar i Jönköpings Fåravelsförening fått utskick via SF utskicksservice, kolla inboxen.

Södra Kalmar, Gotland och Bohuslän har uppdaterat sina sidor på hemsidan.

Minns ni att vi utlovade mer om rödklöver efter medlemsträffen om vallodling* som hölls i mars? Som påskläsning kommer artikeln Rödklöver till får där Gunnar Danielsson berättar varför han tycker att vi borde odla mer rödklöver till våra får. Med inspel från Maria Rönnbäck och Gun Bernes.

*Läs om medlemsträffen här (inloggning är det ”gamla lösenordet” som finns i fjolårets tidningar).

Med stigande priser på protein och kväve kan mer rödklöver vara en del av lösningen, åtminstone på vissa gårdar. Men rödklöver har under ca 40 ansetts vara något vi fårägare ska vara försiktiga med. Finns det orsaker till det, eller är det dags att göra upp med en myt? Foto Pixabay

Glad Påsk önskar SF!

Foto Britta Wendelius

Tack Norrgårde för sötaste påskalammet! Foto Norrgårde

Sammanställt av AnnaSisy