Stämmor, rovdjursnyheter och 30 avundsjuka danskar

veckobrev

2 juni 2017 | Vallskörden är igång i landets södra halva och årsstämmorna duggar tätt.

Claudia och filmaren Stephane var hos Ullforum i Jämtland förra veckan för att filma sekvenser till instruktionsfilmerna om ull. Material till både filmens inledning och till slutet är nu insamlat, och filmningen kommer att fortsätta under sensommar/höst. Texter till instruktions- och inspirationsfolder som ska ingå i projektet är klara och levererade till ullexperter för påseende.

SF är intressemedlem i LRF och har deltagit vid deras stämma. Gudrun och Magnus J var där, Gudrun som representant för LRF Örebro och Magnus för SF. Ett bra tillfälle att knyta nya och underhålla befintliga kontakter i det gröna näringslivet. Som intressemedlem har SF ingen röst- eller yrkanderätt vid LRF-stämman, men har möjlighet att yttra sig vid behandling av motioner. SF tog tillfället i akt att yttra sig i rovdjursfrågan där vi framhöll att rovdjursfrågan inte är ett enskilt problem i Sverige utan existerar i flera andra länder. SF uppmanade LRF att nyttja de nätverk de har inom EU för att även där skapa samarbeten och ökat tryck i frågan. Sammanfattningsvis en bra stämma där Palle Borgström valdes till ny ordförande och Helena Jonsson avtackades för sin tid som ledare för LRF, och som hon förtjänar  beröm för.

Det har även varit bolagsstämma i Gård & Djurhälsan där SF äger 1 % av aktierna och har en plats i styrelsen. Stämman beslutade om en aktieutdelning som ger SF 15000 kr i utdelning. Sedan tidigare har man också beslutat om en satsning på produktionrådgivning inom fårverksamheten i bolaget. Denna satsning omfattar ca 0,5 milj kr till nytta för långsiktig kompetenshöjning på fårgårdar.

Lamporna som ska användas vid riksbedömning av päls- och ullraser har varit på verkstad för att få ljuset kalibrerat och de är nu kontrollerade och godkända. Rätt ljus vid årets riksbedömningar ska därmed vara säkrat. Datum och platser för årets ull/päls-bedömningar är nu klara.

Resultatet av årets rovdjursinventering har publicerats. Naturvårdsverket menar att förändringarna i vargstammen är små, men siffrorna visar att rovdjursstammarna hela tiden ökar. Antalet vargar i Sverige beräknas till 355, med en konfidensintervall mellan 281-461 djur. Den mellansvenska rovdjursförvaltningen hyser nästan hela den svenska populationen. Antalet vargar i Norge ökar starkt, och många revir delas med Sverige.

Naturvårdsverket har även beslutat att delegera rätten att besluta om 2018 års licensjakt på varg till länsstyrelserna i Dalarna, Gävleborg, Stockholm, Värmland, Västra Götaland och Örebro.

Remiss om ändring i djurskyddslagen gällande Undantag för uttag av embryon på får och get har besvarats.

En dansk fårförening har varit på studieresa i Sverige. Ett 30-tal danska fårbönder besökte bland annat Magnus Js nybyggda stall utanför Hörby, dels för att söka bygginspiration men också i hög grad för att knyta kontakter och lära sig om hur svenska lammbranschen är uppbyggd. De uttryckte avundsjuka över hur svenska fårbönder via SF har inflytande i forskning, marknadsföringsbolaget Svenskt Kött, vårt inflytande och täta dialog med slaktnäringen och det faktum att vi har betydligt högre avräkningspris i Sverige än i Danmark. Även vårt flaggskepp Elitlamm gör dem gröna av avundsjuka. Mycket återstår att göra i svensk fårnäring, men mycket har också gjorts!

Till Elitlammsupporten kommer det in lite funderingar kring hur registrera lamm efter seminbaggar och en del frågor kring att skapa omgång och avsluta betäckningsgrupp. Det betyder att många är på hugget och förbereder sig inför avelskörningen i slutet av juni. Tumme upp från oss i supporten! Ni är alltid välkomna att kontakta oss med era funderingar och frågor.

Fakturor skickas i dagarna till Elitlamm-användare som får sin årliga faktura i juni. Numera skickas fakturorna via epost.

Fler presentationer från Lammriksdagen har lagts ut på hemsidan (de nyaste sist). I presentationen Avel & semin – idag och imorgon hittar ni bland annat tidigare utlovad sammanställning av resultatet av fjolårets semineringar.

Hemsidan tipsar om Christina Rochus doktorsavhandling om genetisk variation hos svenska och franska får. Även om man inte tar sig igenom hela texten som är skriven på svenska, engelska och franska kan man hitta intressant information om svenska lantraser. Finullsfår, gotlandsfår, gutefår, Värmlandsfår, Klövsjöfår, Dala pälsfår, Fjällnäsfår, Roslagsfår och Helsingefår har ingått i studien. Disputationen kommer att sändas live den 13 juni.

Påminner till sist om Frankrike-resan. Under kommande vecka är det dags att boka!

trimma

Gräset kom till sist! Och med gräs kommer grästrimmning under stängsel …
Foto: Britta Wendelius

På Gotland vadar man i mat. Foto: Elof Nilsson

Sammanställt av Anna