Halva 2017 har passerat

veckobrev

7 juni | Lite läsning om Jordbruksverkets projekt om byggnader med syfte att öka svensk animalieproduktion, om Almedalen och korta rapporter om annat som hänt under veckan. Britta berättar om en fårgård i väglöst land som hon besökt, läs om den längst ner!

För er som blev nyfikna på vad som avhandlades på mötet hos Jordbruksverket om byggnation, som Elof och Magnus J var på i fredags, så här kommer lite mer information. Jordbruksverket har fått i uppdrag att underlätta kunskapsförsörjning kring byggande, ett projket som är kopplat till den nya livsmedelsstrategin och bakgrunden är att man vill se en ökad animalieproduktion. Jordbruksverket träffar olika aktörer för att få in synpunkter och erfarenheter utifrån ett lantbrukarperspektiv. I slutändan ska SJV föreslå en aktör som ska få ta ett helhetsgrepp kring dessa frågor, med lönsamhetsfokus.

I tisdags hade delar av SFs styrelse avstämningsmöte med Svenska Köttföretagen om aktuellt läge i olika branschfrågor. Scrapieövervakningen, forskningsbehov, Lammlyftet, Monitor farms, rådgivning, livdjursproduktion med mera.

Till Almedalen reste Magnus J för att nätverka och prata med olika personer och beslutsfattare som vi har runt vår näring. Någon kanske undrar om SF tjänar något på att vara i Almedalen, och det tycker vi då ett av våra uppdrag är att bedriva påverkansarbete och beskriva våra intressen och verklighet för andra. Vi behöver också hålla ett öra mot rälsen för att höra vart vår omgivning är på väg. Almedalen är helt enkelt en plats där man på kort tid träffar väldigt många personer och organisationer.

På rovdjurfronten kommer det en del frågor om ersättning efter angrepp och om bristen på pengar till stängsel (som vi skrev om förra veckan).

Vill åter påminna om att det är viktigt att anmäla rovdjursobservationer till Skandobs. Alla rapporter är viktiga för eventuella skyddsjaktsbeslut, kommande inventering och framtida jakt.

En enkätundersökning om förebyggande åtgärder mot rovdjursangrepp som ingår i ett forskningsprojekt håller på att förberedas. Enkäten ska ut till fårägare i några län under hösten. Håll utkik.

Arbetet med att ta fram texter till folder om ull går framåt och nu har Claudia fått in synpunkter från de olika experter som fått tycka till om texterna.

Det kommer också en artikel i nästa Fårskötsel om klippningen, som är ett stort och viktigt ämne inom ullhantering. SF och Fårklippareförbundet tror att ett starkare samarbete mellan fårbönder och klippare måste till om ullen ska få sitt rätta värde, och att det är en fråga som vi behöver jobba med tillsammans.

Nya avelsvärden från årets första körning är nu publicerade i Elitlamm.

Otroligt nog har halva 2017 redan varit, och halvårsbokslut har tagits fram för både SFF och Stiftelsen Svensk Fårforskning.

Britta har haft lite semester från kansli och support, och då reste hon till den svenska fjällen. Hon skriver så fint om ett besök på en fårgård i väglöst land, läs hennes text längre ner tillsammans med bilderna från platsen.

Ni vet väl att statistik över avräkningspriser, import och export tillsammans med marknadsinformation publiceras löpande på hemsidan? Här hittar ni Marknadsstatistik.

Passar bra att även tipsa om Jordbruksverkets blogg Jordbruket i siffror som skriver om jordbruksstatistik på ett roligt och intressant sätt. Söker man på får och lamm serveras man dessa intressanta artiklar om får- och lammstatistik.

Britta berättar om sitt besök på ett litet fjälljordbruk i väglöst land: På gården lever fastboende fårbönder med 12 gotlandstackor plus årets lamm. Familjen driver STF vandrarhem i Hotagens Nationalpark, gården Almdalens Fjällgård (ej att förväxla Almedalen på Gotland). Den här fårgården ligger en mil från allmän väg, och ger perspektiv på begreppet glesbygd …

Almdalen-RAS

Utmaningarna att bedriva fårgård i den miljon är flera! Gården är i yttervarvet inhängnad med RAS då området håller mycket björn, järv och lo. Inom gården delas betet upp i mindre fållor för effektivt utnyttjande av betet. Vinterns grovfoder köps in och transporteras upp till gården, precis som alla andra förnödenheter. Transport sker med fyrhjuling och enbart gårdens folk har specialtillstånd att köra motordrivet fordon i nationalparken och då enbart på den smala lilla väg som leder in i nationalparken upp till gården. Där krävs solceller för elektricitet och slaktlammen transporteras med fyrhjuling till närmsta väg (1 mil i fjällmiljö). Lammen övernattar sedan i en lånad ladugård innan slaktbilen kommer dagen efter.

Återtag på allt kött för att servera turisterna kommande säsong, skinnen skickas till Donnias och säljs sedan i den lilla butiken i vandrarhemmet tillsammans med garn av ullen. Snacka om att fårhållningen skiljer sig i förutsättningar inom vårt avlånga land. En intressant inblick i hur olika förutsättningar olika fårgårdar kan ha.

Almdalen

Längst ner i dalen skymtar fjällgården Almdalen.

Foto Britta Wendelius | Sammanställt av Anna