Nu direkt i brevlådan

veckobrev

19 januari 2018 | Med start denna vecka kommer vi att skicka ut veckobrevet till alla medlemmar vars epost-adress vi har. Detta på förslag från höstens ordförandekonferens. Vi hoppas att det kommer att uppskattas.

Om man inte får något veckobrev till sin epostadress under fredagskvällen beror det på att adressen saknas i medlemsregistret. Meddela i så fall epostadress till Maria.

Om man inte vill få veckobrevet via epost, se instruktioner längst ner om hur man meddelar det.

Vi får sedan börja med att gratulera västmanländska medlemmarna Anna och Tomas Olsson, Norrby Gård som fått HKScans Miljöpris till Leverantör! Anna och Tomas befinner sig alltid i får-Sveriges absoluta framkant och är förebilder för många. Juryns motivering inleds ”Anna och Tomas Olsson har högt ställda mål, och deras fokus är att leverera lammkött av högsta kvalitet med insikt om att friska djur med god tillväxt ger lägst klimatpåverkan och bäst ekonomi för djuruppfödaren.”. Läs hela motiveringen här.

Under veckan har vi deltagit i en hearing hos SJV rörande kompetensutveckling för konkurrenskraftigt stallbyggande. Denna hearing gick i korta ordalag ut på att Jordbruksverket stämde av de synpunkter och erfarenheter de snappat upp vid tidigare samtal och intervjuer som gjorts med ett stort antal lantbrukare, byggrådgivare, leverantörer av stallinredning med flera. Nu väntar vi på att få veta vilka förslag SJV kommer att presentera för att underlätta och effektivisera stallbyggnader framgent. Projektet är ett uppdrag från regeringen som bett myndigheten se över vad som behöver göras för att det ska bli ökad investeringstakt i animaliesektorn, ett led i den nya livsmedelsstrategin.

Kort möte inom Handlingsplanerna inför årsrapporteringen i slutet av januari. Handlingsplanerna för Gris, Nöt och Lamm ska vara genomförda i december 2018 och den 30 januari är det lägesrapportering.

Ull fortsätter att engagera, det tror jag ingen har missat. Om ni inte sett den så rekommenderar jag Affärsliv Gotlands fina artikel om Madeleine Nilsson och Karin Kloth som förädlar en del av Gotlands unika ull. Faktiskt samma Karin som figurerade i förra veckans Veckobrev – världen är liten. Claudia är också med på ett hörn i artikeln. Även inslag om ull i TV4 och Corren (betalartikel).

Under Fårfest i Kil kommer SF att hålla ett affärsmöte om ull. Tanken med detta B2B-möte är att producenter av produkter i ull, eller med ambitionen att tillverka produkter i ull, ska få möjlighet möta de som har fåren och befintlig eller framtida ullproduktion. Information om träffen har skickats ut till distriktens styrelser. Vill du delta? Kontakta din distriktsstyrelse för mer information!

Som vi skrev förra veckan så har nya rekommenderade ersättningsnivåer för rovdjurstagna tamdjur presenterats på Viltskadecenters hemsida. Det som i dagsläget inte ersätts alls är destruktionen av döda djur, alltså de som måste skickas med Lantbrukstjänst. Detta har orsakat höga kostnader vid några större angrepp, kostnader som fårägaren fått stå för helt själv. Nu finns det ett litet hopp att denna oacceptabla situation ska kunna lösas till halvårs-skiftet via en ny förordning. Vi jobbar tillsammans med LRF hårt för att trycka på här.

I Östergötland har ett vargrevir konstaterats strax norr om Finspång, i Hällesta-Roxen området. Detta innebär att Östergötland fått sitt första vargrevir i modern tid.

I skrivande stund är 11 av 22 vargar skjutna under årets licensjakt på varg.

Nu har första versionen av praktisk information runt årets stämmohelg publicerats. 18–20 maj är det dags, på Öland! Redan nu kan man alltså anmäla sig och boka rum.

Strand1

Ser mysigt ut! Stämman på Öland hålls på Grand Hotell Borgholm, som också har lånat oss bilden.

Rykande färsk statistik finns publicerad på LRFs statistikplattform för nöt, gris och lamm. Hur ser trenderna ut? Vad går bäst och hur är läget i dag jämfört med förr? Klicka på länken Statistkplattform, längst ner, för att öppna dokumentet som innehåller statistiken.

Elitlammsupporten har börjat erbjuda en personlig genomgång till de som så önskar. Det kan handla om att som ny användare snabbt komma igång med programmet, eller för den mer erfarne att börja använda fler funktioner. Genomgången som är per telefon på en tid som användaren väljer, är en timme lång och anpassas helt efter önskemål. Kostnaden är 400 kr + moms. Observera att denna möjlighet till skräddarsydd genomgång inte kommer att påverka supporten, vår dagliga fria support fortsätter precis som vanligt. Vi skickar ut erbjudandet till nya användare, men även andra är välkomna att nyttja det. Vill du veta mer, kontakta supporten för mer information.

På måndag blir det styrelsemöte per telefon, så delar av helgen kommer att ägnas åt förberedelser inför detta. En dagordning och i storleksordningen 35 dokument har skickats ut, att läsa och reflektera över så att mötet kan hållas effektivt. (Jo, det är mer än vanligt ..)

Hemsidan har grävt fram några internationella lästips ur arkivet som fortfarande känns intressanta. Det finns hur mycket som helst att läsa i arkivet! Det är lite synd att allting fladdrar förbi så snabbt numera.
Australien: Ullindustri i förändring ››
Australien: Bröder väljer olika vägar mot flugangrepp ››
Wales: Tjernobylkatastrofen slog hårt mot fårbönder ››
Norge: Det kunde blivit ett skräckscenario ››
Storbritanninen: Marknadsför rött kött som snabblagad mat i närbutiker ››
Underbara bilder:  Shearing Sheep at the End of the World ››
Boktips: Fårbondens dagbok, nu på svenska ››

Trevlig helg önskar SF!

pyrre
Massor med snö i Värmland. ”De vita” älskar det! Foto Ulf Ekholm

kebab
Britta lagar kebab. Snålvattnet rinner, nu får det bli fredagsmys! Foto Britta Wendelius

Sammanställt av Anna


Om du inte vill få veckobrevet till din epostadress, vänligen meddela Maria Edman.