Nyheter från SLU

Ny metod för artbestämning av parasiter hos får

Betesburna parasiter kan orsaka stora problem i fårbesättningar. Det förekommer minst ett tiotal olika maskarter varav vissa orsakar mer skada än andra. Stora löpmagsmasken, Haemonchus contortus, är en blodsugande rundmask och den art som skapar störst problem hos svenska får.

Även om det är möjligt för ett tränat öga att identifiera stora löpmagsmaskens ägg i träckprover finns ett uttalat behov för känsligare diagnostik. Detta för att exempelvis kunna följa om parasiten sprids i samband med förflyttning av djur mellan olika besättningar. Det är även viktigt att med ökad säkerhet kunna ta reda på hur parasiten svarar på avmaskning.

Läs mer ››

Fotrötebakterier kan spridas i samband med klövverkning

Fotröta är en smittsam klövsjukdom hos får som orsakas av bakterien Dichelobacter nodosus. Sjukdomen förekommer i de flesta lammproducerande länder och medför inte bara ekonomiska förluster utan även ett stort djurlidande. Mer information om möjliga spridningsvägar är viktigt för att kunna förhindra smitta.

I en studie som utförts i samarbete mellan Sveriges lantbruksuniversitet och Universitetet i Bern, Schweiz, har forskare undersökt om fotrötebakterien Dichelobacter nodosus kan spridas i samband med klövverkning. Sextiotvå får med fotröta verkades med klövknivar och från dessa knivar samt från klövverkarens händer försökte man sedan odla fram bakterien.

Resultaten visar att fotrötebakterien kunde odlas fram från 90 % av klövknivarna och i 52 % av fallen från klövverkarens händer. Klövverkning innebär alltså en risk för att sprida fotrötebakterier och det är därför viktigt att noga rengöra redskap mellan olika djur.

Läs mer ››