Dyrt att vara bonde, del 2

veckobrev

7  september 2018 | Nu gäller det att förklara för resten av världen varför vårt kött inte bara är bäst, utan också behöver kosta lite mer.

Denna vecka har vi tillsammans med LRF Kött, Lammproducenterna och gris- och nötorganisationerna gjort en större satsning för att få ut budskapet till konsument att betalningen till bönderna behöver öka för att svensk köttproduktion ska kunna bibehållas. Ni har förhoppningsvis sett resultatet i media, de flesta kanaler har rapporterat om läget. Några exempel är Ekot, DN och TTs text som har spritts via press i hela landet. Lantbrukspressen skriver också förstås, se Land Lantbruk och ATL. Och inte minst viktigt, dagligvaruhandelns branschpress har tagit upp ämnet med ordentliga artiklar.

Krassa siffror om hur bristen på grovfoder och halm tillsammans med ökande priser på spannmål/kraftfoder kommer att fördyra produktionen av kött har presenterats på ett överskådligt sätt. Beräkningarna som gjorts visar att lammköttet i år kostar 12–26 kr mer per kilo slaktvikt att producera på grund av torkan. Omräknat till konsumentperspektiv betyder det 5,50 kr per lammytterfilé.

merkostnad
Merkostnad för foder och strö till lamm. Vid en slaktvikt på 19,5 kg blir merkostnaden per kg slaktvikt på mellan 12-26 kr per kg, om hänsyn tas till enbart ökade kostnader för foder och strö. Grafik LRF Kött | Källa Svenska Köttföretagen och Gård & Djurhäsan

Samtidigt har det poängterats att det inte är bara är torkan som hotar att knäcka näringen, utan att den låga lönsamheten generellt inom svensk köttproduktion är själva grundproblemet. Lammnäringen är dessutom extra utsatt med sina låga avräkningspriser och lilla andel av marknaden, som gör att vi lätt kan tappa mark om mängden svenskt lammkött minskar ytterligare. Vi vill inte bereda utrymme för ännu mer importerat lamm.

Vi vill fortsätta att producera lamm och vi tycker att konsumenterna ska välja svenskt kött varje gång. Så … ja vi fortsätter att jobba helt enkelt. Men vi behöver också kämpa för en bättre lönsamhet och konsumenternas förtroende. Fortsättning följer.

Styrelsemöte med Svenskt Kött har också hunnits med. Tillsammans med danska Landbrug & Fødevarer har det sökts EU-medel för att marknadsföra svenskt kött under en 3-årsperiod. Vi inväntar kommissionens beslut. Håll tummarna.

Svenskt Kött jobbar nu med kampanjen Go flexitarian som riktar sig till tjejer i åldern 15–30 då de är en viktig målgrupp, som ofta inte äter kött oreflekterat.

I morgon är det baggauktion Linköping, en av årets höjdpunkter för alla som jobbar med köttraser. Ni som är där, passa på att prata med SFs representanter som finns på plats, Einar, Thomas, Ulf och Anna O. Einar har med sig inspelningsutrustning och om han frågar ”Vad ska man tänka på innan man skaffar får?” kan man svara något smart och komma med i nästa Fårpodd som kommer att handla om att skaffa får, och som vi ska göra klar lagom till Elmia.

I samband med auktionen i Linköping hålls ett miniseminarium om läget efter sommarens torka. Olika aktörer har bjudits in för att berätta om vad de gör för att hjälpa till och tanken är att deltagarna ska kunna bolla sina idéer och tankar. Läs mer på Lammproducenternas hemsida.

I lördags var det SM i Fårklippning på Gotland. Claudia var där och hon har skrivit ett reportage som kommer i nästa Fårskötsel. Ett utdrag finns här. Klipptävlingar är extremt spännande och för oss som inte riktigt fattat hur bedömningen går till så reder Claudia ut det i Fårskötsel-artikeln. Det gäller förstås att vara snabb för att ha en chans i dessa sammanhang men tiden väger in mindre än 50 %, skriver Claudia. Skicklighet i hantering och med saxen krävs i lika hög grad. Vi säger grattis till dessa skickliga fårklipparvinnare!

klippSM2018_1
F.v. Karl-Oskar Allered, Matilda Andersson, Simon Ronström, Viktor Larsson. Foto Claudia Dillmann

Projektet med ERFA-grupper inom Handlingsplan Lamm fortsätter under hösten. Theo den Braver är projektledare och kommer nu att dra igång 4–5 nya grupper för dig som vill vidareutveckla din lammproduktion, läs mer här.

Nya avelsvärden, resultatet av årets andra körning, är nu publicerade i Elitlamm. Lilla julafton för avelsnörden. Topplistor för gotland och leicester och söklistan för finullsbaggar är uppdaterade. Mer info finns här.

Statistik från årets riksbedömning av ull och pälsraser är klar. 484 djur bedömdes, varav 436 Gotlandsfår, 25 Leicester och 23 Finullsfår. Inga ryafår deltog i år. Detta är minsta antalet på många herrans år, ser man tillbaka till 2008 har inget år varit haft så få bedömda djur. 2017 bedömdes 638. Extra roligt är det då att Västerbotten och Norrbotten hade fler baggar till riksbedömning än de brukar! Det har varit ett svårt år, så ett lågt deltagande är inte förvånande och vi får ta nya tag och hoppas att fler besättningar väljer att riksbedöma nästa år. Bra djur har det som sagt funnits bland de som kommit. Vi har också fått många signaler om väl genomförda och trevliga arrangemang. TACK till alla er som samordnar och jobbar med riksbedömningarna!

Forslundagymnasiet i Umeå ansöker om att hålla YH-utbildningen ”Driftledare Lantbruk”. Utbildningen har tidigare genomförts i samverkan mellan Forslunda, Grans i Piteå, Torsta i Ås och Nytorpcentrum i Arbrå, och den har täckt större delen av norra Sveriges behov av driftledare och företagare med fördjupad kompetens inom får och nöt. Forslunda har efterlyst engagemang från näringen och SF har sagt ja till att agera bollplank och bistå med kunskap.

Jordbruksverket har gått ut med information om importerat grovfoder och halm. De ber alla som använder foder och halm från områden med afrikansk svinpest att vara uppmärksamma. Om man upptäcker rester av döda djur som inte kan uteslutas vara vildsvin i foder från länder med afrikansk svinpest ska man kontakta Jordbruksverket. Läs mer på Jordbruksverkets hemsida, där finns också information om vilka områden som är drabbade av afrikansk svinpest.

Örebro Länsstyrelse har efter stora påtryckningar fått loss en större summa för att kunna se över och stärka upp stängsel runt fårhagar i Tiveden-reviret, där det var ett stort vargangrepp förra veckan. Vi uppmanar alla fårägare som bor i reviret att hålla utkik efter brev från länsstyrelsen om detta, och får ni inget hör då av er själva.

Djuren i besättningen som angreps är nu åter utsläppta. En av länsstyrelsens besiktningsmän har varit på plats två nätter för att övervaka fåren, ingen vargobservation dessa nätter. Hagen har förstärkts med extra tråd, ljuspunkter och lapptyg. Skyddsjaktsmöjlighet utreds, men det komplicerar att tiken är genetiskt viktig. Alla de fem DNA-prov som togs via topsning av bitmärken efter angreppet visar på tiken.

Ull för livet är en turnerande utställning som nu gästar Västmanlands län. Premiären var i lördags och den pågår till 7 oktober, för att sedan vandra vidare till andra delar av Sverige. Genom utställningen vill Sveriges hemslöjdskonsulenter tillsammans med regionala utvecklare visa ullens fördelar och användningsområden. Förutom utställningen erbjuds workshops, kurser, föreläsningar med mera.

Britta
Britta föreläste om fåråret i samband med Ull för livet i Sala, tillsammans med slöjdaren Lena Jarlgård som använder mycket av Stjärnbäcks ull i sin slöjdkonst. Vi fick mycket positiv respons på vår berättelse om vad som sker i fårens vardag, sådant som folk i allmänhet kanske inte vet så mycket om, säger Britta. Foto Britta Wendelius

I samband med Ull i Kubik som hålls på Öströö Fårfarm den 30 september kommer Hallands Fåravelsförening att arrangera en råullsmarkand. Har du ull att sälja, kontakta Mia Hedberg som samordnar. Även köttrasull efterfrågas. Läs mer på Hallands sida.

Ullpodden släppte nyss ett nytt avsnitt, missa inte det.

Trevlig helg önskar SF!

nextgen

Gröngödsling med luzernvall som plöjs ned för att ge bra förutsättningar för rågetablering. Nästa genration är under utbildning på Nors och Björnen plöjer här sitt livs första åker IRL. Elof fick börja plöja med en BM 320 Buster och 2-skärig plog, men utvecklingen har gått framåt. Örnen ser ni denna vecka uppe till höger, men någon gotländsk solnedgång blir det tyvärr inte idag för Elof har varit i Stockholm och jobbat för allas vårt bästa under större delen av veckan. Foto Elof Nilsson

upphandla
Arbetet med att öka andelen svenskt kött i den offentliga sektorn fortsätter. Foto Elof Nilsson

driftsledning
Blivande driftsledare? Vi hoppas att intresset håller i sig även i framtiden. Foto Gudrun Haglund-Eriksson

Linkpngutst18
Idag är det bedömning av utställningsdjur inför baggauktionen i Linköping. Thomas är där och bjuder på denna bild. Foto Thomas Eriksson

Sammanställt av Anna