Höst i luften

veckobrev

6 september 2019 | Många vill köpa lamm, argumenten för höstlammen verkar ha gått hem.

Foderplaneringsprojektet ligger i startblocken. Idag har Theo Den Braver och Britta testat upplägget med digital föreläsning i skarpt läge. Britta var på plats i en kurslokal i Uppsala, och Theo föreläste samtidigt från en plats någonstans i Halland. Det funkade utan problem, ja det var faktiskt väldigt smidigt. Theo gör sig bra i bild och han vill ge oss fårägare bättre verktyg för foderplanering. logga-SJV-EUDetta är något alla kan ha nytta av, oavsett om man har en liten besättning eller flera hundra tackor. Helt klart kan dagens teknik underlätta för framtidens kunskapsinhämtning. Det ska bli spännande att testa detta upplägg i det kommande foderplaneringsprojektetet.

youneed1
Behöver du bättre verktyg för foderplanering? Foto Britta Wendelius

youneed3

Tvåvägskommunikation på 2000-talet. Foto Britta Wendelius

Tack till er i Jönköping, Örebro och Gävleborgs län som redan anmält er som intresserade av att vara lokala bollplank i detta projekt. Britta hoppas på att höra ifrån fler intresserade ras- och lokalföreningar ; ) Tillsammans kan vi göra skillnad för framtidens kursupplägg riktat till Sveriges alla fårägare.

Svenskt Kött har haft ett givande styrelsemöte under veckan. Bland annat med rapportering kring hur vi når ut med det svenska köttets mervärden och en redovisning kring maktbalansen mellan dagligvaruhandeln och foodservicesidan. Det svenska köttet når ut och fram i de fönster som öppnats på båda fronterna, både mätbart och bra.

2020

Bild från förra veckans Köttdelegationen-möte får illustrera det svenska köttets framtid. Foto Elof Nilsson

Teamet i Svenskt Kött är skarpa och pålästa, en stor tillgång för oss nu när media, inte minst den statliga, driver kampanj som går ut på att lantbruk inte ska bedrivas i Sverige. Mat, kläder och virke kan ledigt rationaliseras bort i den kommande tidsåldern?

Igår publicerade vi en liten film om lammen som fattas i höstslakten. Efterfrågan på lamm är hög och handeln är väldigt på inför #höstlamm. Bra nyheter, och ett resultat av bland annat det arbete som näringen lagt ner för att marknadsföra våra lamm. Inte trodde vi väl att det skulle bli brist på lamm mitt i höstslakten, men slakten larmar om att de inte får in de lamm de räknat med. Ett bättre avräkningspris skulle höja leveransviljan påpekar många, och visst behöver priset höjas! Men det betyder inte att vi lammproducenter inte ska hålla vår del av affären. Ändras förutsättningarna att leverera vad som var tänkt, sånt händer naturligtvis det är levande djur vi pratar om, så ändra anmälan. HKScan har infört en straffavgift på 40 kr/lamm vid stora avvikelser vid leverans.

Den svenska andelen av lammen på marknaden är nu nere på 26 %, en något skrämmande siffra. Positivt är att Styckmästarens Utvalda säljer riktigt bra och efterfrågan ökar stadigt.

Filippa K har förälskat sig i lammnappan och kommer preliminärt med plagg i svensk lammnappa hösten 2020 och/eller våren 2021. Vi tror att lammnappa kommer att bli en efterfrågad produkt, fundera över om det är något för dig och din lammproduktion.

Riksbedömningsturnén för ull och päls är avslutad. Antalet djur som bedömdes i år var 423, vilket är lägre än förra årets 484. Tidigare år har uppemot 650 bedömda djur varit den normala siffran. Om det minskande antalet djur är tillfälligt till följd av fjolårets torka och med den minskat antal får eller en trend, är något vi behöver analysera.

Nästa vecka hoppas vi att alla protokoll inkommit och då kan vi redovisa antalalet baggar av de olika raserna och hur många som fick 4,5 respektive 5 i helhet på de olika riksbedömningsplatserna. Ett hett tips såhär långt är att Östergötland och Norrbotten har många snyggingar i sina fårpopulationer, och Västmanland är inte långt efter.

En ny bedömningspoäng har tillkommit i pälsprotokollet i år. Riksdomarna gav i år gotlandsfåres färgs renhet en egen poäng (1–5). Det här innebär att totalen som ibland räknas ned i slutet på protokollet inte går att jämföra med förra årets. Riksdomarna har även uttryckt en önskan om att man inte bör räkna ner summan i protokollet, då olika bedömningspoänger väger olika tungt. Siffran för helhet har en särskild tyngd, då den sammanfattar djurets kvaliteter.

renhet

Tillägget med poängsättning för renhet innebar att det i år trycktes en ny upplaga av bedömningsprotokollet för päls. Tyvärr blev det lite snålt om utrymme för sekreterarna att skriva in siffrorna vid korrigering för Kull och L. ålder. Vi beklagar detta då det kanske givit lite huvudbry, några har frågat vad siffrorna betyder.

kull_alder
Siffrorna som kan uppfattas höra till kommentarsfältet för Funktionalitet gäller korrigering för Kull och L. ålder. Här har en kreativ sekreterare avhjälpt problemet : )

Bland de sista bedömningarna ut var Stockholm/Uppsala, som tog emot besättningar från när och fjärran under två dagars bedömning. Totalt 17 besättningar med 69 djur från egna distriktet, Värmland, Västmanland, Södermanland och Gästrikland. Cirka 10 baggar hade 4,5 i helhet eller mer. Ett fint resultat. Tack till Eva Spathon för bilderna!

Spathon3 Spathon1

Förra årets bedömning av beredda lammskinn som riksmönstrats blev en succé, det gav riksdomare och djurägare kunskap och erfarenhet kring hur det beredda skinnet blev i förhållande till bedömningen av det levande djuret. Därför vore riksdomarna även i år tacksamma om djurägare har möjlighet att låta dem titta på färdiga skinn från riksbedömda djur som gått till slakt. Det är önskvärt att lammet är slaktat inom en månad efter riksbedömning och att skinnet är ID-märkt. Det behöver inte vara bagglamm från årets bedömning, det viktiga är att det inte gått för lång tid mellan bedömning och slakt. Riksdomarna planerar en träff under vårvintern 2020, troligen i anslutning till skinnpremieringen. Inlånade skinn kommer att återlämnas direkt efter denna träff. Har du ett eller fler skinn där baggen blivit riksbedömd som du är villig att låna ut? Vänligen kontakta riksdomare Birgit Fag (0708-29 05 45) eller Britta (076-763 39 80). Tack på förhand.

lammknorr-2016

Foto Britta Wendelius

Uppdaterade avelsvärden efter årets andra körning är nu publicerade i Elitlamms avelsprogram. Även topplistor över gotlands- och leicesterbaggar och söklista över finullsbaggar är uppdaterade och omrangerade. Seminbaggarnas nya avelsvärden syns i Elitlamm Avel & Produktion. Seminbaggkatalogen och härstamningsbevisen som finns på hemsidan är ännu inte uppdaterade, men när nästa version av baggkatalogen kommer blir det givetvis med aktuella avelsvärden och även härstamningsbevisen kommer att uppdateras.

En av årets större fårfester blir baggauktionen i Linköping, som i år firar 25-årsjubileum. Den 13–14 september arrangeras utställningar och auktion av ett 70-tal av årets bästa baggar av raserna finull, dorset, suffolk, dorper, texel och blå texel. Baggarna som är till salu finns presenterade med riksbedömningsprotokoll och härstamningsbevis i baggauktionskatalogen, nu tillgänglig på Lammproducenternas hemsida. Helt enkelt en chans att köpa en riktigt bra bagge, träffa branschfolk, kollegor och ha roligt!
BIS-2018

BIS-finalen 2018. Foto Freja Sten Våxtorp

Jublileumsullen kan denna helg beundras och studeras på Östgötadagarna.

Ulldag på Norra Berget arrangeras i morgon lördag i Västernorrland.

SM i Fårklippning kommer att hållas den 21 september på Hornsund Sågtorp 1, Flen. Tävlingarna pågår från 9.30 till ca 16.30. Utöver SM kommer det även finnas en Open-klass, öppen för alla nationer, och en Introduktionsklass, öppen för de som är nya i branschen och tävlar för första gången. SM sponsras som vanligt av Svenska Fåravelsförbundet och Lammproducenterna, och i år även av Södermanlands Läns Fåravelsförening och Ullkontoret. Nytt för i år är ett Kvalitetspris som sponsras av Filippa K. Känn er välkomna att komma och heja på din favorit! Program och vägbeskrivning här.

Fårskötsels redaktion jobbar så tangentborden glöder med nästa nummer av Fårskötsel som kommer ut 20 september. Vi har ju haft lite problem med Postnords leveranser under våren, men tryckeriet har kortat ner produktionstiden med en dag så förhoppningsvis kommer Fårskötsel till er i rätt tid framöver.

Kompanjongrödor lovade vi att skriva lite om häromveckan. Elof har skickat en bild på ekolammproteinvall med råg som huvudgröda, sådd förra hösten. I år har det tagits två helsädesskördar, och det blir förmodligen också en skörd av proteinfoder för lamm nu i mitten av september. I Elofs kompensationstödsområde finns behov av att hålla nere antalet hektar vallareal, då den är bas för djurtäthetsberäkningen, därför såddes spannmål med insådd. På samma vis sås nu en ny lammvall som huvudgröda, dock med ekologisk obetad raps. Målet är att tröska allt och ensilera rapsen nästa sommar. Därefter ska den bli en ny fräsch betesvall till slaktlamm under hösten 2020.

ekolammvall

Ekolammvall. Foto Elof Nilsson

Veckans klimatcitat lyder:
Visste du att maten räcker till cirka 40 000 personer i Sverige om vi bara ska äta det naturen kan producera utan bondens hjälp.
Källa LRF Visste du att …

Trevlig helg önskar SF!

skordevader

Blött skördeväder i Skaraborg. Foto Einar de Wit

skordevader2

Torrt skördeväder på Gotland. Foto Elof Nilsson

skordevader3

Det kom visst lite regn på Gotland til slut, men det gör inte så stor skillnad för tillväxten nu. Foto Elof Nilsson

wet
Blöta får i Skaraborg. Foto Einar de Wit

RASkontroll
Länsstyrelsens beslut att godkänna nyuppsatta stängsel på Bengstorp har kontrollerats av Jordbruksverket. Det blev ok igen, så nu kan välkommet bidrag till uppsättandet av RAS betalas ut. Foto Gudrun Haglund Eriksson

RASgrind
Egen lösning på 5-trådars öppning som inte trasslar sig. Foto Gudrun Haglund Eriksson

kollpalammen2
Koll av de lammande tackorna en tidig sensommarmorgon. Foto Gudrun Haglund Eriksson

Gotlandgott

I helgen laddar Gotland för skördefestivalen på Grönt Centrum. Burgare skall grillas i tusental. Foto Elof Nilsson

Sammanställt av Anna