Nya kvastar sopade lika bra på Linköpingsauktionen

En helt ny auktionskommité tog sig an baggauktionen i Linköping när den gick in på sin 17:e årgång. och den blev precis lika lyckad som den brukar bli. Men vad gör man med ett vandringspris som är alldeles fulltecknat?

Den nya kommitén hade gjort ett gediget jobb och lyckades att göra Linköpingsauktionen till den höjdpunkt som vi fårägare har vant oss vid. Flera nya utställare var på plats med nya intressanta varor. Och vi vet ju att auktionen är så mycket mer än bara auktion, möjligheten att träffa andra i branschen och knyta nya kontakter kan vara minst lika viktigt. Det enda smolket i glädjebägaren var att fritösen i matvagnen gick sönder så vi blev utan pommes frites. Allt annat var toppen!

”Same procedure as every year, James!” Trots att auktionsutropare Olausson egentligen gick i pension förra året (och fick SF:s pris på köpet) så hade auktionskommitén lyckats övertala honom att ropa för 17:e året i rad. Det kunde inte bli annat än succé!

Det stora ridhuset på Vretaskolan rymmer både djur, utställare och en hög stämning.

Baggauktionen engagerar alla generationer. Här hjälper Moa Nilsson sin mamma Jenny att visa upp deras Finullsbagge från sin bästa sida.

Priser

Som vanligt delades ett antal priser ut till de bästa djuren och deras uppfödare. På bedömningsutställningen på fredagen delades pris ut till två djur.
KLS-Ugglarps vandringspris gick till en vacker Oxford-Downtacka uppfödd av Fredrik och Cecilia Rydberg, Borgholm.
Texelföreningens hederspris gick till en två-årig bagge uppfödd av Annelie Carlsson, Götene.

Under auktionen delades följande priser ut:
Lantmännens hederspris gick till katalog nr 34, en 1,5-årig bagge uppfödd av Carl Helander. Denna bagge blev också den dyraste baggen på auktionen, 26 000 kr. Köpare var Anna och Tomas Olsson, Kungsör.
Scans pris gick till en praktfull Finullsbagge, kat nr 4. Uppfödare Ulf Ekholm, Väse. Denna blev också den dyraste Finullsbaggen med ett pris på 9 000 kr.
Åke Palms hederspris, som delas ut till den bagge som bedöms ha bäst slaktegenskaper, har delats ut i alla år som Linköpingsauktionen anordnats. Nu är pokalen helt fullgraverad och auktionskommitén funderade på hur de skulle göra. Nu har det instiftats ett nytt vandringspris:
Kaj Sjunnessons hederspris. Kaj är en av de mest inflytelserika fårprofilerna i landet och också en av de personer som betytt mest för Linköpingsauktionen. Kriterierna är liknande det gamla priset, med fokus på slaktkroppsegenskaper. Kaj var uppenbart rörd och glad över att ha fått ett pris uppkallat efter sig och fick också dela ut det första gången. Priset gick till Torgil Möller och hans Texelbagge kat nr 37. Även köparna uppskattade baggen och den blev den näst högst betalda baggen för dagen med 16 500 kr. Nämnas bör också att även kat nr 73, även det en bagge från Möller, också såldes för 16 500 kr.

Glada miner vid prisutdelningen. Här är topptrion i Texelklassen. Från vänster 1:a-pristagaren Anders Gunnarsson från Växtorp. 2:a kom Carl Helander från Falköping och på tredje plats kom Möllers Texel från Laholm, här representerad av Clas Möller.

Auktionspriserna

Ett 70-tal djur såldes på auktionen. Glädjande var också att många olika köpare hittade sin bagge, hela 53 olika köpare gjorde affär.

Det var genomgående bra priser i år. Medelpriset på Finullsbaggarna blev 6 100 kr. Texel 7 700 kr, Suffolk 7 600 och Dorset 5 200. Tyvärr var intresset för de två anmälda Oxford-Downbaggarna klent och de blev osålda.

För första gången fick vi stifta bekantskap med en Dorperbagge. Intresset för Ina Erikssons bagge var stort och den såldes för 17 500 kr.

För första gången fick auktionsbesökarna stifta bekantskap med en Dorperbagge. Den här baggen var bara tre månader gammal men redan rejält stor. Ina Eriksson har haft ett sådant intresse för sina Dorperdjur att alla andra bagglamm i besättningen redan var sålda så denna var den enda att skicka på auktionen.

Tre tacklamsgrupper såldes också. Priset för texellammen blev 6 500 kr, för Suffolklammen 7 000 kr och för Finullslammen 4 500 kr.

Ett flertal ungdomar hjälpte till på auktionen och visade upp djuren på ett professionellt sätt. Här en stilig Suffolkbagge till salu.

-Det här med baggauktioner är ganska stökigt tycker jag. När får vi åka hem egentligen?

Text och Foto: Einar de Wit